Nerovnost ve vzdělání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Advertisements

Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Evropský sociální fond v ČR
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Příprava na výkon povolání
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Nerovnost ve vzdělání.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Vývoj terciárního vzdělávání
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Financování regionálního školství
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Terciární vzdělávání, CŽV a kvalita ve vzdělávání
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
© Petr Matějů & Jakub Fischer Hlavní výsledky výzkumu studentů (EUROSTUDENT IV) Tisková konference MŠMT a projektu IPn Reforma terciárního vzdělávání 11.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
PŘIŘAZENÍ HLAVNÍCH PROBLÉMŮ K JEDNOTLIVÝM PLATFORMÁM.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
REFORMA STŘEDNÍHO ŠKOLSTVÍ Zvyšování kvality a efektivity středního vzdělávání Libereckého kraje Bc. Radek Cikl náměstek hejtmana pro resort.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Nerovnost ve vzdělání.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Tisková konference
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
11. září 2018 Místní akční plán vzdělávání pro Bruntálsko II
Transkript prezentace:

Nerovnost ve vzdělání

Rysy terciárního vzdělávání v období socialismu Výrazná centralizace (počet studentů, zařazení do hlavních studijních oborů) Obrovský důraz na technické vzdělávání Definování studijních plánů, výzkumných cílů… Unitární systém Kvóty studentů z různých sociálních vrstev Oddělení vysokého školství a akademického výzkumu Přírůstkové rozpočtování

Fáze reformy (I) Zákon o vysokých školách (1990) – návrat k demokratickému stylu řízení Pomalý nárůst studentů v bakalářských programech Absence legislativního rámce pro soukromé vysoké školy Koncentrace státem financovaného výzkumu v akademii věd Problémy s nedostatkem financí VŠ

Fáze reforem II Nový zákon o vysokých školách (111/1998 Sb.) Bariéry vícezdrojového financování, omezení v účasti škol v soukromém podnikání Právní uznání tzv. „neuniverzitních vysokých škol“. 168 VOŠ a 38 SVŠ

Fáze reformy (III) Prohlubující se finanční krize veřejného terciárního školství, podíl soukromého financování hluboko pod průměrem OECD 2001 novelizace zákona – binární systém, povolení kapitálových investic do soukromých společných podniků a o.s. Přísnější pravidla pro studenty překračující standardní dobu 2002 – návrh zákona o financování vysokého školství

Rovnost šancí Důležitost využití potenciálu každého jedince „Čím významnějším zdrojem ekonomického úspěchu, sociálního vzestupu, prestiže a kvality života se stává vyšší a kvalitnější vzdělání, tím větší důraz lidé přirozeně kladou na to, aby přístup k takovému vzdělání byl otevřený a spravedlivý.“ (Bílá kniha terciárního vzdělávání) Důležitost využití potenciálu každého jedince „Nemohou-li nejvyššího vzdělání dosáhnout všichni, což je logické a pochopitelné, pak na první pohled rovnost v šancí v přístupu ke vzdělání nemůže znamenat nic jiného, než že šance na studium mají být stejné pro všechny se stejnými schopnostmi a motivacemi studovat.“ (Weidnerová, Matějů, 2010)

Ad II. Pojmy vzdělanostní nerovnost a nerovný přístup ke vzdělání sociální původ (ten především) vstupuje do procesu dosahování vzdělání jako proměnná, která má na něj zásadní vliv. Tento vliv se uplatňuje jak přenosem genetických dispozic (pak se jedná o spravedlivou nerovnost), tak na úkor skutečných znalostí, schopností a dalších studijních předpokladů (nespravedlivá nerovnost). Rovnost v přístupu ke vzdělání je nejčastěji chápána jako rovnost v přístupu ke vzdělání srovnatelné kvality (tj. se stejnými podmínkami vzdělávání a stejnými pravidly pro dosažení úspěchu). Vzdělanostní nerovnost = situace, kdy jedinci pocházející z různých sociálních vrstev (či tříd) a jedinci různého pohlaví či rasy nemají stejné šance na dosažení určité úrovně vzdělání. Nerovný přístup ke vzdělání = synonymum. Situace, kdy je pro různé sociální vrstvy (a jinak vymezené sociální kategorie) přístup k určité úrovni vzdělání různý, kvantifikovatelný různými šancemi.

Nerovnost v přístupech k terciárnímu vzdělávání Nárůst počtu studentů mezi roky 1989 – 2001 X nízká nabídka příležitostí Šance přijetí na VŠ 50 %, přechod ze střední na VŠ – nejkritičtějším místem vzdělávací dráhy Systém SŠ selektivní (velmi výběrový vstup) Po roce 1989 se zvětšily nerovnosti šancí na úspěch v přechodu mezi sekundárním a terciárním vzděláním vlivem sociálně ekonomické dimenze sociálního původu. „strukturální faktory“ (Matějů, 2009) SOŠ x gymnázia – vliv sociálního původu rodičů „Pravděpodobnost, že děti rodičů se základním vzděláním nebo výučním listem absolvují vysokou školu, je téměř devětkrát nižší“. (Matějů 2009)

čím výše sociálně postavené má respondent rodiče, tím vyšší je jeho zděděné IQ čím akademičtější střední škola je, tím nadanější žáci se na ní vzdělávají. avšak rozhodování o směru vzdělanostní trajektorie v České republice probíhá velmi záhy (v 15 letech věku žáka i dříve) a tedy pod značným vlivem rodičů (sociálního původu) studenti nižších sociálních tříd, ačkoli jejich studijní schopnosti jsou stejné jako schopnosti potomků vyšších sociálních vrstev, ve vzdělávacím systému volí méně ambiciózní dráhy české střední školy jeví jako pouhá „rozřadiště“ dětí dle jejich sociálního původu jednotlivé typy středních škol zároveň umocňují prvotní rozhodnutí o studiu a zaměření

české školy nehrají (neumí hrát) v procesu utváření vzdělanostních aspirací, a také v procesu přechodu na vysokou školu, žádnou roli. jejich úloha spočívá v zakonzervování (či spíše umocnění) nastoupené vzdělanostní dráhy v 15 letech a v případě víceletých gymnázií ještě o 3 roky dříve. v České republice sice mohou studovat všichni, kdo o studium projeví zájem, samozřejmě za předpokladu adekvátních schopností a znalostí, nicméně studovat chtějí většinou jen ti, kteří mají příznivější sociální původ (zejména vzdělanostní). lze apelovat na vyšší důraz vedení všech typů škol k motivování studentů pro získání co nejvyššího vzdělání, a to bez rozdílu na jejich sociální původ Otázka: mohla by změna struktury českého středního školství dosavadní trend ovlivnit?

Příčiny nerovností Vysoká míra selektivity středního vzdělávání Nedostatečná diverzifikace – malá otevřenost systému terciárního vzdělávání Přijímací řízení na vysoké školy – obecné studijní předpoklady http://www.scio.cz/in/2vs/nsz/fakulty/info.asp Slabé nebo málo účinné programy finanční pomoci studentům VŠ

Náměty k reformě „SKUTEČNÁ REALIZACE KONCEPTU CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ“ Rovné vzdělávací příležitosti pro všechny děti (víceletá gymnázia x druhý stupeň ZŠ, všeobecné vzdělání na SOŠ, speciální programy) Růst počtu studentů SŠ se všeobecně vzdělávacích programech Usnadnění přístupu k různým typům terciárního vzdělávání (kapacity škol, změna strukturu (Bc.), distanční vzdělávání) Veřejné výdaje na vzdělávání – „Zavedení školného i na veřejných vysokých školách je nepopulární, avšak nutný krok“. (Matějů, 2006) Zeefektivnit chod vzdělávacího systému

Mýty o financování VŠ (Matějů)

Typy financování vysokého školství 2 indikátory: Podíl finanční podpory studentů (granty, půjčky, stipendia) na celkových výdajích na terciární vzdělávání. Podíl soukromých zdrojů na financování terciárního vzdělávání

Expenditures from public sources as a function of expenditure from private sources (2000)

Private sources and financial subsidy to students in OECD countries State subsidy to students as a proportion of total expenditure on tertiary education The proportion of private sources in university budgets

Tři odlišné typy zemí: 1) Typ A: vysoký podíl soukromých zdrojů a výrazná sociální pomoc studentů (Austrálie, USA, Kanada) 2) Typ B: Výrazný podíl financování z veřejných zdrojů, programy sociální pomoci (skandinávské země) 3) Typ C: Nízký podíl soukromých zdrojů, slabá pomoc státu (většina postkomunistických zemí, ČR, Portugalsko, Francie a Německo)

Private sources and financial subsidy to students in OECD countries TYPE 2 TYPE 1 TYPE 3

Snižování nerovnosti SYSTÉMY FINANČNÍ POMOCI STUDENTŮM VŠ Cíle: Oslabování vlivu výchozí rodiny na rozhodování o studiu. Zmenšování ekonomické závislosti studentů na výchozí rodině.

Náklady na vzdělávání (průzkum 11743 studentů) Celkové životní náklady při denním studiu na VVŠ činí cca 8 163 Kč/měsíc Na SVŠ (očištěno od školného) 11.591 Kč/měsíc 80 % příjmů studentů pochází od rodičů (45 %) a z vlastního výdělku (35 %) => půjčky zanedbatelné Pouze 4 % studentů má půjčku na životní náklady U 45 % studentů finanční zdroje jsou nedostatečné na pokrytí nákladů spojených se studiem 18 % uvádí, že náklady neúměrně finančně zatěžují rodiče. 90 % studentů podporují rodiče Průměrná částka podpory rodičů 3 668 Kč měsíčně 71 % pracuje, průměrný vlastní příjem 4 170 Kč/měsíc

Problémy současného systému FP „ v české legislativě je student chápán jako dítě závislé na rodině, jako tzv. „vyživovací dítě“ Velký podíl nákladů hradí rodiče nebo studenti z vlastních příjmů Přímá finanční pomoc studentům patří k nejslabším v Evropě Sociální stipendia pouze pro velmi omezený počet studentů (1,1 násobku ŽM rodiny http://www.mesec.cz/kalkulacky/jake-je-zivotni-minimum-vasi-rodiny/) Absence programů usnadňujících studium zdravotně postižených Neexistence systému nekomerčních studentských půjček

3 pilířový systém FP I. Studijní granty a stipendia (univerzální studijní grant – II. Nízkoúročené půjčky + spoření na vzdělání III. Zvýhodnění příležitostné práce studentů

Hlavní rysy financování a rovnost šancí BKTV Snížit výrazně podíl rodičů na financování nákladů spojených se studiem Nepřímé finanční podpory transformovat v přímou finanční podporu – adresát student Vyřešit věkovou hranici 26 let Zavést základní studijní grant, na který má nárok každý student + doplňkové (v závislosti na ekonomické situaci) Zavést dostupné (nízkoúročené) studentské půjčky Zvýhodnit příležitostnou práci studentů Rozšířit pásma sociálních stipendií Zavést spoření na vzdělání Založit centrum pro správu financování terciárního vzdělávání.

Systém financování Čtyř pilířový: Normativní veřejné financování vzdělávání (transparentnost, předvídatelnost, min. korupce) Finanční podpora studentů z veřejných zdrojů Soukromé zdroje jednotlivců a podniků Veřejné financování výzkumu http://www.finardi.cz/financovani_VS_2007.pdf

Školné Odložené a kontingenčně splácené školné Možnost zaplatit školné okamžitě. Stropy školného – nákladová konkurence směrem dolů Příspěvky zaměstnavatele na přímé školné SVŠ a výše školného http://www.vysokeskoly.com/index.asp?menu=1128&record=14922

Děkuji za pozornost