Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Advertisements

Interpretace práva.
Socioekonomická geografie
Hodnotový management Teorie rozhodování
Předmět a prameny pracovního práva
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Charakteristika řízení
Organizační struktury
Řídící struktury.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Audit administrativních činností
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Management veřejné správy 5RE901 Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu:
Základy veřejné správy
Politologie jako věda Politika moc
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Historické etapy vývoje managementu
Činnost veřejné správy
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
ÚVOD DO FINANČNÍ SPRÁVY
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
Právo jako filozofický pojem
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Předmět: Řízení podniku 1
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Obecná část správního práva
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Racionalizace řídící práce, time management
Pojem a historický vývoj
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Veřejná správa.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Systém soukromého práva
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Organizace veřejné správy
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
FINANČNÍ PRÁVO.
2. Správní trestání a správní delikty
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kybernetická kriminalita
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Správní právo procesní
Základy teorie finanční správy
Veřejné Finance.
Audit administrativních procesů
Obecně o veřejné správě
Základní pojmy a instituty správního práva a veřejné správy Jana Jurníková Zlín 2013.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základy práva I 1. přednáška
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková

Vědy ve veřejné správě Předmětem zkoumání je správní právo a správní praxe prostřednictvím veřejné správy Věda správního práva Správní věda

Věda správního práva Společenská věda Předmětem je normativní regulace VS Zkoumá systém právních norem, institutů a jejich vzájemných vazeb Systémová věda (systém správního práva, tj. obsah i forma SP) Poznatky směřují ke zdokonalení SP

Metody zkoumání VSP Metody obecné a specifické Obecné: systémové, srovnávací a historicko-srovnávací Specifické: deduktivní (od obecného ke zvláštnímu), formálně-logické a interpretační

Správní věda 1/2 Společenská věda s prvky věd přírodních a technických, je komplexní Zkoumá správní praxi, reálné fungování veřejné správy (v rámci platného práva) Organizace a činnost VS: vnitřní struktura VS, efektivnost systémů VS, jejích procesů, metod a postupů Uplatňování organizačních principů

Správní věda 2/2 Věda systémová Jde o aplikovanou teorii organizace a teorii řízení na podmínky VS

Metody zkoumání SV Metody obecné a specifické Metody obecné: systémová a srovnávací Metody srovnávací: induktivní, experimentální a sociologické

VS jako východisko pro SV Pojem správa Pojem veřejná správa (i činnost administrativní, organizační, plánovací, kontrolní, řídící…) Správa a management: tzv. public management (new management) Členění správy a veřejné správy

Členění správy Věcné hledisko: směřuje k cíli, správa soukromá a veřejná Formální hledisko: správa jako činnost správních orgánů, legalita, legitimita, autorita VS ve smyslu materiálním (činnost) a formálním (organizace)

VS a management Směr řízení veřejných úkolů Členění m.: podle objektu na funkční (činnost), institucionální (organizace) a personální a podle úrovně výkonu na top management, middle a junior Původ v soukromé sféře Nové metody a techniky

Klady managementu ve VS Spojován s reformou a modernizací VS Účelem je zvýšení efektivnosti, hospodárnosti a snížení byrokracie ve VS Přispívá k zabezpečení veřejných služeb Snaha o manažerský přístup: směřuje k vnitřní organizaci a personální stránce, ne k externímu působení VS