Akontabilita (testová) ve vzdělávací politice Katedra Veřejné a sociální politiky FSV UK 11. ledna 2012 David Greger

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Audit administrativních činností
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Možnosti hodnocení ředitelů škol
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Kvalita terciálního vzdělávání Daniel Münich. Otázky do diskuse Reflektuje navrhovaná reforma terciálního vzdělávání v ČR doporučení Rady z června tohoto.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 03 Číslo.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Věková struktura Věkové složky (přirozená reprodukce) –dětská (obyvatelstvo 0-14 let) –reprodukční (obyvatelstvo
Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_99_SCHOOLANDEDUCATION Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Education Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: The USA Datum vytvoření Ročník.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Dopad minimální a lehké sluchové vady na děti. The Impact of Minimal and Mild Hearing Loss on Children Anne Marie Tharpe Nashville, Tennessee, USA.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Standardy pro základní vzdělávání
Tisková konference
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Kurikulum: obsah školní edukace
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Akontabilita (testová) ve vzdělávací politice Katedra Veřejné a sociální politiky FSV UK 11. ledna 2012 David Greger

Akontabilita – (z)odpovědnost?  „The process of evaluating school performance on the basis of student performance measures“ (Figlio, Loeb 2011)  testování a akontabilita společenská proměnuje/nila i školu a pohled na vzdělání/vzdělanost  opožděné zavádění testování v SR a ČR otevírá řadu otázek, skýtá možnost poučení ze zahraničních zkušeností  testování je považováno za samozřejmost, podporuje jej levice i pravice, konzervativci i liberálové

Akontabilita – (z)odpovědnost?  Akontabilita - motivace, pobídky (odměny a tresty) na základě dosažených výsledků  Na úrovni školy a učitelů  Důraz na výsledky: systém pobídek či trestů za pro školy (učitele) za výsledky žáků  hlavní problém zjistit „čistý“ efekt školy? očištěný od charakteristik žáků, jejich předchozích znalostí, i efektů učení mimo školu (např. private supplementary tutoring)

Akontabilita – (z)odpovědnost?  „Testová akontabilita“ – test based accountability - Jiné možnosti : sledování procesů i výstupů kvalitativně (např. inspekční systémy) - Vliv choice a voice, individuální a kolektivní 1) odkaz na práci Hirschman (1970) Exit, Voice, and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organizations, and States. 2) Hirschman uvádí pro příklad školství, že nejlepší by bylo neumožnit exit, aby se mohl realizovat voice ve všech školách.

???  Neoliberální, ekonomický, tlak na vykazování výsledků? Testy se závažnými dopady pro žáka/učitele/školu??? High-stakes tests & test-based accountability, součást hnutí New Public Management (1980s)  Anglie, USA  Give us a break!!! (Sharon Gewirtz)

 Tradičně decentralizovaný systém, bez národního kurikula a státních testů i dalších zásahů do vzdělávání. Her Majesty Inspectorate (HMI) měl málo inspektorů, kontrola inspekce jen v malém vzorku škol.  tzv. Black Papers, série esejů z pera konzervativců upozorňuje na zhoršování anglických žáků v základních gramotnostech a poprvé navrhuje státní testování ve věku 7, 11 a 14 let. Autor tohoto eseje z r. 1975, Rhodes Boysen, se později stal ministrem školství ve vládě Margaret Thatcher. Anglie – testování a pobídky/tresty

 William Tyndale affair. Velmi netradiční primární škola Ve vnitřním Londýnu. Škola neměla sepsané kurikulum, byla proti soutěživosti dětí, děti mohli ve škole do všech místností, včetně učitelských atp. Velmi liberální pojetí rodiče vnímali jako NEpoŘÁDek a chtěli děti odhlásit ze školy. Nařízeno vyšetřování (7 měsíců) a soud následně konstatoval pochybení jak učitelů, tak především zřizovatele, který neměl stanoven standard vzdělání a metody, kterými se jich dosahuje. Mediální publicita, změna pohledu na roli rodičů a odpovědnost za vzdělání není jen na škole. Anglie – pokračování

 80. léta 20. stol. Margaret Thatcherová premiérkou, rychlý postup směrem k akontabilitě. Školský zákon z roku 1980 – školy musely rodiče seznámit s výsledky školy v národních testech a seznámit je podrobně s kurikulem.  1988 Education Reform Act – národní kurikulum, Key Stage 1 (5-7y.), Key Stage 2 (7-11y.), Key Stage 3 (11-14y.) a Key Stage 4 (2 roky k GCSE). Na konci každého KS povinné testy. Také otevření volby školy (school-choice) pro rodiče.  1981 zveřejnění výsledků SIMS (starší TIMSS). Anglie – pokračování

 1992 zřízení OFSTEDu (Office for Standards in Education), 1992 první žebříčky škol dle GCSE, 1996 žebříčky i v primární škole  1997 nástup Tony Blaira, přesto však pokračování v akontabilitě na základě testů, žebříčky dále zveřejňovány, argumentace pro zvýšení standardů vzdělávání, ještě větší nárůst, Blaiming and shaming of schools, Hyper-akontabilita.. Navýšení rozpočtu školství = nutnost kontroly, ale také podpora školám pro dosahování standardů. Anglie – pokračování

 Počátky testování na velkých vzorcích, od 2, pol. 19. stol. New York States Regents Examination program  Od 1926 SAT Reasoning Test (Scholastic Aptitude Test), 1956 ACT – American College Testing – oba pro středoškoláky, používány jako jedno z kritérií k přijetí na americké univerzity.  50. léta 20. stol – testy používány jako low-stake, diagnostická funkce – identifikace potíží žáků v učení, formativní hodnocení (hodnocení pro učení). Normativní testy (NRTs) Pouze SAT již high-stake test pro studenty – přijímání na VŠ USA – testování a pobídky/tresty

 1965 Elementary and Secondary Education Act (Předchůdce NCLB), první zásah federální vlády do vzdělávání v jednotlivých státech (federální financování i legislativa) - součástí ESEA i Title I program, cíl zlepšení výsledků sociokulturně znevýhodněných žáků Title I Evaluation and Reporting System (TIERS) – evaluace T1 programu  60. léta 20. stol. National Assessment of Educational Progress (NAEP) USA – testování pokračování

 70. léta 20. stol. Minimum competency testing movement – již kriteriální testy (CRTs),rozšíření testování na většinu států, plošné testování. Změna logiky dosud testování diagnostická funkce, snaha zlepšit vyučování a učení poskytnutím zpětné vazby. Nyní nově zlepšení díky tomu, že žáci skládají účty (akontability). Z počátku high-stakes pouze pro studenty.  80. léta 20. století, nástup test-based accountability A Nation at Risk:The Imperative For Educational Reform, Reaganova konzervativní administrativa zavádí větší důraz na testování USA – testování pokračování

A Nation at Risk:The Imperative For Educational Reform, Reaganova konzervativní administrativa zavádí větší důraz na testování. - pokles výsledků am. žáků v SATu v 60. a 70. letech, nutnost hledat řešení - odklon od měření minimálního standardu k náročnějším testům - Dopady nejen na žáky, nyní již i na školy (byť zatím experimentování v některých státech) USA – testování pokračování

- Experimentování s finančními odměnami „dobrým“ školám, výměna vedení či rušení špatných škol, apod. Praxe, která se šířila a posilovala v 90. letech a vedla až k NCLB; USA – testování pokračování

Close the achievement gap with accountability, flexibility, parental choices, and research-based reforms PURPOSE

NCLB (2001)  NCLB si klade za cíl zvýšit standardy (kvalitu) vzdělávání a odpovědnost škol za výsledky žáků (akontabilitu) Definovaní evaluačních standardů Každoroční testování žáků ve 3. až 8. ročníku ve čtení, matematice (přírodních vědách)

NCLB – indikátor zlepšování = AYP  Adequate Yearly Progress (AYP) Definice (míra) úspěšnosti programu Určité stanovené % žáků pro daný rok musí dosáhnout úrovně „proficient“ Procento žáků, kteří dosáhli úrovně „proficient“ se musí rok od roku zvyšovat Zlepšování až k dosažení úrovně „proficient“ v celé populaci žáků (do roku 2014)  Vše platí i pro definované subpopulace (podvýběry)

NCLB 2001  Subgroups Whites Blacks Latinos Asian / Pacific Islander American Indian / Alaskan Native Students on free lunch English Language Learners Students with disabilities Must reach 100% proficiency by

Adequate Yearly Progress - Example % 95% 90% 85% 80% 75% 70% 65% 60% 55% 50% 45% 40% Baseline Target % Target ACCOUNTABILITY

NCLB – pobídky a tresty  Při nedosažení standardu (ročně od 29 – 35 % škol) 2 roky po sobě: sepsání plánu na zlepšení, DVPP, možnost pro žáky změnit školu (dle vlastní volby) 3 roky po sobě: viz výše + žáci dostávají „vouchery“ na doučování u privátních poskytovatelů 4 roky po sobě: “Corrective action”

Opatření k napravení „nevýkonných škol“ ●NCLB možnosti pro „turnaround“ (corrective actions) –Výměna učitelského sboru a vedení školy –Předání školy státu (pokud není veřejná) –Smlouva s privátním poskytovatelem –Převedení na “charter school” –„jakékoliv další zásadní změna“

A co výsledky??? Test-based accountability obecně a NCLB

 Rétorika zprávy byla „nadnesená“, pokles nebyl tak dramatický, za jaký byl prohlašován k obhájení reforem.  Pokles v SATu dosáhl 0,25 – 0,4 směr. odchylky (tj. středně velká změny), ve verbálním testu až 0,5  Ovšem nebral se v potaz compositional effect, tedy změna v charakteristikách testované populace (SAT byl dobrovolný pro přijetí na VŠ, ne plošný) USA – A Nation at Risk

 V novinách se dočteme, že navzdory 20 letům změn a reforem v návaznosti na A Nation at Risk výsledky žáků se přinejmenším nezlepšily, pokud se dokonce nezhoršily.  Ironie – v reakci na problém se rozšířilo testování, je mnohem více dat… přesto díky posilování dopadů výsledků testů na žáky/učitele/školy je méně dat, kterým můžeme věřit. High-stakes testy motivují k hledání zkratek ke zlepšování.(inflace – inflatio –nafukování, nefouknuté testové skóry) USA– Co se stalo od „A Nation at Risk“

 Z dat, která nejsou ovlivněny inflací testových skórů především NAEP.  NAEP od 80. let, téměř žádné zlepšení, naopak matematika velká zlepšení. - 9-letí od 1982 do 2007 zlepšení o 0,84 SD (tj. stejně jako rozdíl v TIMSSu mezi USA a Japonskem, nebo rozdíl mezi whites&African Amnericans) - 13-letí od 1974 do 2006 zlepšení o 0,5 SD letí od 1976 do 2006 o 0,2 SD.

Percent Proficient in Wisconsin: Grade 4 Reading Sources: Wisconsin Department of Public Instruction; National Center for Education Statistics

Percent Proficient in Wisconsin: Grade 4 Math Sources: Wisconsin Department of Public Instruction; National Center for Education Statistics

Contrasts of Percent Proficient or above on NAEP and State Assessments (Grade 8 Mathematics) NAEP (low-stake), výběrové Missouri 21% Tennessee 26% Státní (high-stake),plošné Missouri 16% Tennessee 87% KentuckyKIRISNAEP Raw Gain23.74 Standardized gain

Trendy ve výsledcích (matematika), Kentucky

Iluze zlepšování – test score inflation  Nafouknuté testové skóry (srovnej RIV body v ČR)  Strategie: jednání, která zvyšují výsledky v testu, která však nesouvisí se zlepšováním výsledků učení A) Ovlivnění toho, kdo se účastní testování - Vyloučení (ze školy, z testování, je-li to možné) - Změna zařazení studenta (např. specifické potřeby apod.) - Opakování ročníku

Iluze zlepšování – test score inflation B) Ovlivnění výsledků žáků v testu: - Příprava na test (teaching to the test), časová alokace hodin před testem, aj. - Inflace testového skórů – např, podvádění, atp. (příklad Slovensko – monitor)

Proč se zabývat inflací test.skórů? Výzkum ukazuje na velký vliv těchto behaviorálních reakcí na validitu usuzování o testovém skóru a jeho vývoj: bias of SD Velikost tohoto zkreslení je škola od školy jiná Nevíme jaké je rozdělení této chyby (bias) Nemůžeme hodnotit celkové zlepšení výsledků žáků  Děti zaostávají i přes iluze markatního zlepšování Nemůžeme hodnotit relativní zlepšení  K identifikování škol hodných odměny či trestu

Evaluace efektů NCLB? Grade 4 Math Achievement Source: Dee and Jacob, After NCLB Before NCLB

Studie National Research Council  NRC, USA, květen 2011 „Incentives and Test-Based Accountability in Education“  Evaluace NCLB a jeho předchůdců Odhad efektu TBE na základě meta-analýze je 0.08 SD!!!

Studie National Research Council  Conclusion 1: Test-based incentive programs, as designed and implemented in the programs that have been carefully studied, have not increased student achievement enough to bring the United States close to the levels of the highest achieving countries. When evaluated using relevant low-stakes tests, which are less likely to be inflated by the incentives themselves, the overall effects on achievement tend to be small and are effectively zero for a number of programs.

Studie National Research Council  Conclusion 1 cont.: Even when evaluated using the tests attached to the incentives, a number of programs show only small effects. Programs in foreign countries that show larger effects are not clearly applicable in the U.S. context. Schoollevel incentives like those of NCLB produce some of the larger estimates of achievement effects, with effect sizes around 0.08 standard deviations, but the measured effects to date tend to be concentrated in elementary grade mathematics and the effects are small compared to the improvements the nation hopes to achieve.

Studie National Research Council Conclusion 2: The evidence we have reviewed suggests that high school exit exam programs, as currently implemented in the United States, decrease the rate of high school graduation without increasing chievement. The best available estimate suggests a decrease of 2 percentage points when averaged over the population. In contrast, several experiments with providing incentives for graduation in the form of rewards, while keeping graduation standards constant, suggest that such incentives might be used to increase high school completion.

Závěry  Testy ano, jako zpětná vazba, omezit možnost jiného využití pro hodnocení škol/učitelů  Používání testů k odměňování či trestání škol NE! Dosavadní výzkum ukazuje, že pozitivní efekt je zanedbatelný, téměř roven nule. Přitom přináší řadu vedlejších efektů, které zhoršují učení, postoje učitelů aj.

Vám za pozornost!!! Děkuji