MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
1.Význam kosmetického účinku šamponu
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
VODOLÉČBA Je přirozeným přírodním lékem, používaným již odpradávna. Babyloňané, Řekové a Egypťané používali lázně pro léčení.
Petržel Petroselinum crispum.
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jaro Jarní květiny.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Cibule obecná.
Léčivé rostliny I..
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Pryskyřníkovité rostliny
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Vypracovala: Soňa Gráblová VII.A třída
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Léčivé byliny Kód VM:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Léčivé rostliny II..

Společenstvo polí a sídel
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
VY 32_11_ LÉČIVÉ ROSTLINY Anotace
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Koření.
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
Čeleď:Hluchavkovité-Lamiaceae
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
PREZENTACE NA VYBRANÉ DRUHY ČELEDI TŘEZALKOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ (BRUSNICOVITÉ), TYKVOVITÉ Tereza Veřmiřovská, 4. A, 2012/13.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Bylinky na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, Velké Meziříčí.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Části rostlin podzemní části rostlin - kořeny nadzemní části rostlin
VY_32_INOVACE_04-59 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Byliny Anna Dominová 3.A.
Transkript prezentace:

MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum

Lidové názvy Douška mateří, mateřinka, chodec, žadovník, dymián, mateřánek, polní tymián, vonný tým

Využití Mateřídouška je malá vytrvalá bylina nebo keřík. Silně vonící bylina, která se využívá jako bylinka v kuchyni, jako lék a v kosmetice. Sbíráme u ní nať, list a kvetoucí vrcholky. Používá se při kašli, zánětu průdušek, špatném trávení a chudokrevnosti.

Pěstování mateřídoušky Roste na vzdušném a slunném stanovišti. Mateřídoušku můžeme pěstovat na zahrádce, balkoně, ale i na okenním parapetu v květináči. Krásně voní po citrónové kůře.

ÚČINNÉ LÁTKY Thymol, cymol, éterické oleje, kyselina ursolová, silice žlutá, karbanil a hořčiny.

Využití Účinek a použití Při chřipce. Účinkuje tišivě při suchém a spastickém kašli, při černém kašli. Předepisuje se i jako nervy utišující prostředek při žaludečních a střevních onemocněních. V lidovém léčitelství se mateřídouška doporučuje i při nechutenství, střevních potížích, nespavosti, chudokrevnosti, revmatizmu, nervových a kožních onemocněních, na kloktání při zánětech ústní dutiny a krku.

Konec! “D