Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky"— Transkript prezentace:

1 Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Radovan Šikl – informace, obrázky

2 Obecná Charakteristika
Jsou to většinou byliny se čtyřhrannými lodyhami a vstřícnými křižmostojně postavenými listy. Souměrné pětičetné květy jsou rozlišeny na kalich a korunu. Korunu srostlou z pěti lístků tvoří horní a dolní pysk. Jeden pestík po odkvětu dozrává ve čtyři tvrdky. Čeleď se při aktualizaci botanického systému rozrostla o více než 40 rodů z čeledi sporýšovité a v dnešním pojetí zahrnuje byliny i dřeviny. Mnohé druhy jsou využívány jako aromatické koření nebo zdroj silic. (éterické neboli esenciální oleje, olea aetherea)

3 Zástupci bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn lékařský, šalvěj
Potraviny: bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn lékařský, šalvěj Technické rostliny: Teka obrovská je významný tropický strom pěstovaný a těžený pro kvalitní dřevo Okrasné rostliny Šalvěj, čistec, klasnatka, včelník, levandule Léčivé rostliny a drogy Mateřídouška, máta, meduňka lékařská, šalvěj, majoránka zahradní

4 Máta (Mentha x piperita)
Kříženec máty vodní a máty klasnaté pěstovaný v mírném pásu celého světa. Vytrvalá bylina s dřevnatým oddenkem a s podzemními i nadzemními výběžky. Křižmostojné kopinaté až vejčité, stopkaté, téměř lysé (žlázky ano) listy.

5 Teka Obrovská (Tectona grandis L.)
Teka obrovská neboli strom teakový náleží vedle wellingtonií a blahočetů k největším stromům na zemi. Přímý, velice silný kmen její rozvětvuje se v rozkladité šedokoré větve jako kmeny našich dubů; proto přezdívají tece též „indický dub".

6 Mateřídouška (Tymián)
Druh využívaný především ve Španělsku a Francii. Liší se od tymiánu obecného menšími listy a dlouhými bílými trichomy na okraji čepele. Rostlina poskytuje stejně hodnotnou surovinu jako předchozí druh.

7 Rozmarýn lékařský (Rosmarinusofficinalis)
Rozmarýn je stálezelený, až 2 m vysoký, výrazně vonící keř. Stonky husté, větvené, ve spodní části dřevnatějící se šedavou kůrou. Listy jsou úzké, vstřícné přisedlé, aromatické, svrchu tmavé a lesklé, vespod šedavé Květenství tvoří liché klasy v úžlabí hor. listů, složeny jsou z 5 až 10 květů. Kalich je zvonkovitý, dvoupyský

8 Šalvěj Lékařská (Salvia officinalis Linné)
Šalvěj lékařská je vytrvalá silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami vysoká v rozmezí 20 až 70 cm. Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Kvete v květnu a červenci.

9 Zápis do sešitu Jsou to většinou byliny se čtyřhrannými lodyhami a vstřícnými křižmostojně postavenými listy. Nápadné květy jsou opylovány zejména včelami, dále motýly, můrami a ptáky. Často dozrávají prašníky dříve než blizna, rozšířeno je i samoopylování. Význam: Lékařský Potravinářský

10 Zdroje http://fab.zshk.cz/vyuka/lamiaceae.aspx
Učebnice přírodopisu 2005 Fraus


Stáhnout ppt "Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky"

Podobné prezentace


Reklamy Google