Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bylinky na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 18. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bylinky na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 18. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí."— Transkript prezentace:

1

2 Bylinky na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 18. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí www.zsspecialnivm.cz

3 Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3814 Název projektuModerní škola ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_035 NázevBylinky na zahradě AutorMgr. Dagmar Jánová PředmětPracovní vyučování Tematická oblastČlověk a svět práce Ročník5.- 9.r ZŠ praktická Datum ověření, ověřil AnotaceMateriál slouží jako podpora výuky pracovního vyučování. Žáci se názorně seznámí s nejznámějšími a nejrozšířenějšími bylinkami, pěstovanými na zahradě. Materiál je interaktivní, žáci si mohou zkontrolovat správnost řešení úkolu. Metodický návodMateriál je zpracován jako prezentace a slouží především k doplnění výkladu učitele. Lze jej použít jak při výkladu, tak i při opakování učiva. Přesun na další stranu je po kliknutí. Snímek č. 13 je určen k vytisknutí a využití k samostatné práci žáků v další části prezentace. Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

4 Bylinky na zahradě Pěstování bylinek má v našich zahradách velkou tradici. Bylinky se pěstovaly a pěstují jako koření i jako léčivé rostliny. Pěstujeme je na záhonku, ve skalkách i v truhlících. O některých si povíme podrobněji. Krásná je ukázka „bylinkové pyramidy“ z našeho školního pozemku.

5 Petržel kadeřavá Petržel kadeřavá je jednou z našich nejrozšířenějších bylinek. Vyséváme ji hustě do řádku. Po výsevu vydrží na záhoně 2-3 roky. Zelenou nať sklízíme průběžně podle potřeby.

6 Cibule šalotka Cibulky šalotky vysazujeme na záhonky nebo i do skleníku brzy na jaře. Zanedlouho vytvoří krásné, křehké sytě zelené listy, které jsou pro nás bohatým zdrojem vitamínů.

7 Pažitka Pažitka neboli „šnytlík“ je vytrvalá rostlina. V záhonu tvoří trsy podobné trávě, které vydrží na jednom místě často i 5 let. Pažitku si vypěstujeme ze semen nebo koupíme předpěstovanou v květináči.

8 Kopr vonný Kopr vonný je jednoletá velmi aromatická bylinka. Nejkvalitnější ke sklizni je při výšce asi 25 cm. Pozor, aby se nám nevysemenil, pak dokáže v příštím roce „zaplevelit“ celý pozemek.

9 Libeček lékařský Libeček lékařský je vytrvalá velmi aromatická bylina. Jeho růst je velmi silný. S květenstvím dosahuje až 1,5 m. Množíme jej dělením trsů. Nejlépe prospívá na sušším slunném stanovišti.

10 Máta peprná Máta se v kuchyni využívá v čerstvém stavu, lze využít také mátu sušenou. Čerstvými lístky máty zdobíme moučníky, zmrzliny a nápoje. Ze sušené máty můžeme připravit čaj, který podporuje zažívání. Máta peprná je skromná vytrvalá bylinka, jejíž charakteristická chuť a vůně nám připomene žvýkačku. Pozor, tato rostlina se velmi rychle rozrůstá podzemními oddenky.

11 Šalvěj lékařská Šalvějové lístky připomínají svým tvarem i strukturou jazyk. Suší se na léčivý čaj a zejména se využívají na výrobu tinktury na kloktání při bolestech v krku. Šalvěj je také vytrvalá rostlina, na jednom místě nám při dobré péči vydrží několik let. Na zimu trs přikrýváme chvojím, neboť v našich podmínkách často vymrzne.

12 Další léčivé bylinky na našich zahradách Levandule Dobromysl Mateřídouška Rozmarýn Meduňka

13 Proti kašli a bolesti krku Na správné zažívání Na klidný spánek Léčivé čaje Mateřídouška Rozmarýn Šalvěj Máta Dobromysl Meduňka

14 Bylinkový testík 1.abc 2.abc 3.abc 4.abc 5.abc 6.abc 7.abc 8.abc 9.abc 10.abc Jméno: Vytiskni si tuto stránku s tabulkou a pozorně sleduj následující stránky prezentace. Pokud poznáš, co je na obrázku (každý obrázek má své číslo), zakroužkuj možnost a, b nebo c ve své tabulce. Například: pokud si myslíš, že na prvním obrázku je levandule, označíš u čísla 1. možnost a. Po ukončení si společně zkontrolujte správné odpovědi a podívejte se na své hodnocení. Pokud test nebudeš zkoušet, nic netiskni a využij následující stránky k opakování. Hodně zábavy! Vytiskni si tuto stránku s tabulkou a pozorně sleduj následující stránky prezentace. Pokud poznáš, co je na obrázku (každý obrázek má své číslo), zakroužkuj možnost a, b nebo c ve své tabulce. Například: pokud si myslíš, že na prvním obrázku je levandule, označíš u čísla 1. možnost a. Po ukončení si společně zkontrolujte správné odpovědi a podívejte se na své hodnocení. Pokud test nebudeš zkoušet, nic netiskni a využij následující stránky k opakování. Hodně zábavy!

15 petržel kadeřavá levandule pažitka kopr vonný rozmarýn dobromysl Co je na obrázku – klikni (správně, špatně ) 1. 2.

16 cibule šalotka libeček máta peprná rozmarýn meduňka šalvěj Co je na obrázku – klikni (správně, špatně ) 3. 4.

17 máta peprná pažitka šalvěj libeček meduňka šalvěj Co je na obrázku – klikni (správně, špatně ) 5. 6.

18 pažitka meduňka cibule šalotka meduňka rozmarýn dobromysl Co je na obrázku – klikni (správně, špatně ) 7. 8.

19 mateřídouška šalvěj meduňka levandule kopr vonný libeček Co je na obrázku – klikni (správně, špatně ) 9. 10.

20 Bylinkový testík- hodnocení 1.abc 2.abc 3.abc 4.abc 5.abc 6.abc 7.abc 8.abc 9.abc 10.abc 0 - 3 body – ještě se musíš hodně učit, bylinky zatím moc neznáš 4 - 6 bodů – při určování bylinek si pořád ještě nejsi moc jistý, zopakuj si je! 7 - 8 bodů – začínáš být odborník na bylinky, hurá! 9 - 10 bodů – tvé budoucí povolání je jasné – babka kořenářka či dědek kořenář! 0 - 3 body – ještě se musíš hodně učit, bylinky zatím moc neznáš 4 - 6 bodů – při určování bylinek si pořád ještě nejsi moc jistý, zopakuj si je! 7 - 8 bodů – začínáš být odborník na bylinky, hurá! 9 - 10 bodů – tvé budoucí povolání je jasné – babka kořenářka či dědek kořenář!

21 Použitá literatura ŠROT, Radoslav. Rok v naší zahradě. Vyd. 1. Ilustrace Radoslava Vodáková, Vlastimil Vodák. Praha: Ottovo nakladatelství, 2004, 431 s. ISBN 80-7360- 017-X. BRICKELL, Christopher. Velká zahrádkářská encyklopedie. Vyd. 2., (v nakl. Ikar 1.). Překlad Zdeněk Blahník. Praha: Ikar, 1999, 624 s. ISBN 80-720- 2569-4. ŠROT, Radoslav. 1000 dobrých rad zahrádkářům. 6., dopl. vyd. Ilustrace Radoslava Vodáková, Vlastimil Vodák. Praha: Brázda, 1993, 626 s. ISBN 80- 209-0241-4. Fotografický materiál: archív autorky


Stáhnout ppt "Bylinky na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 18. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí."

Podobné prezentace


Reklamy Google