Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Hana Fikrová

2 Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší stromy nebo liány. Violky nejsou náročné na pěstování. Množí se semeny nebo bylinnými řízky. Listy jsou jednoduché, řapíkaté, někdy téměř přisedlé, střídavé, vzácně vstřícné. Čepele listů jsou zpravidla celistvé, jen vzácně zpeřeně dělené. Na bázi listů jsou palisty, které někdy (třeba i jen částí) napodobují list. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. Květy jsou jednotlivé nebo v květenstvích, vrcholících, hroznech, hlávkách či latách. Květy jsou pětičetné, zpravidla nepravidelné a souměrné, vzácněji pravidelné. Kališních lístků je 5 v 1 přeslenu, jsou volné nebo na bázi srostlé, někdy jsou přítomny kališní přívěsky. Korunních lístků je také 5 v 1 přeslenu, jsou volné a různých barev. Tyčinek je 5, jsou volné nebo srostlé, ale nejsou srostlé s korunou. Gyneceum je srostlé ze 3 plodolistů, vzácně ze 2-5, semeník je svrchní. Čnělka je prodloužená

3 Plodem je tobolka nebo bobule, vzácně oříšek. Violky patří k nejstarším léčivým rostlinám. Sbírá se celá nať nebo její části, a to od více druhů. Je součástí některých průmyslově vyráběných léčiv. Používá se zejména při onemocnění dýchacích cest, při černém kašli, plicních potížích, dále jako metabolický prostředek, také na obklady a jako kloktadlo. Do rodu Viola zařazujeme 450 druhů, rozšířených od tropických do arktických oblastí světa. V naší květeně je rod zastoupen 25 druhy a stejně početnou skupinou kříženců. Zástupci: violka žlutá sudetská, violka skalní, violka srstnatá violka suťová, violka svinutá, violka trojbarevná, violka vonná, violka vábná, violka rolní, violka Rivinova, violka nízká, violka podivuhodná, violka lesní, violka psí, violka chlumní violka dvoukvětá, violka bílá, violka bahenní

4 violka skalní violka žlutá sudetská

5 violka suťová violka srstnatá

6 violka trojbarevná violka svinutá

7 violka vonná

8 violka vábná

9 violka rolní

10 violka Rivinova

11 violka podivuhodná violka nízká

12 violka lesní

13 violka chlumníviolka psí

14 violka dvoukvětá violka bílá

15 violka bahenní

16 Maceška – Saintpaulia Maceška – wittrockiana jedny z mnoha vyšlechtěných violek


Stáhnout ppt "Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší."

Podobné prezentace


Reklamy Google