Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh a jeho zákony.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Kapitálový trh jako zdroj financování
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Inflace.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Formování trhu
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Charakteristika tržního systému Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Konkurence Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Trh Pavel Šuranský.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Ekonomie. statky  Ekonomické statky -> omezené, u ž ite č né  výrobky, slu ž by  Vzácné statky -> omezené, u ž ite č né, vzácné  výrobky,
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Hospodaření, ekonomika

hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech ekonomických aktivit šetrnost – omezení zbytečných výdajů podnikavost – vhodné rozvíjení ekonomické činnosti

rozpočet – přehled příjmů a výdajů vyvážený rozpočet – stejná suma příjmů jako výdajů + a – základní pravidla ekonomického chování efektivita – rozumné využití zdrojů u výdajů přemýšlím jak se snížit investice – výdaje za účelem budoucí zisku u příjmů přemýšlím jak se zvýšit

trh − uspořádání, kdy na sebe vzájemně působí prodávající a kupující, což vede ke stanovení cen a množství zboží prodávající určuje cenu nabídka komodita – produkty jednotné hodnoty a kvality kupující určuje množství zboží poptávka kupní síla – schopnost osoby nakupovat statky nebo zboží

trh − regulátor a stimulátor ekonomického rozvoje prodávající domácnosti – účel: uspokojení potřeb; užitečné statky pro svoji spotřebu;; prodávající na trhu výroby, aby za příjmy mohli nakupovat výrobky pro svoji spotřebu; firmy – subjekty vyrábějící za účelem prodeje; cíl – maximalizace zisku; prodávající na trhu výrobků a služeb; stát (vláda) – ovlivnit trh, odstranit některé negativní dopady a posílit pozitivní kupující kupující na trhu výrobků a služeb kupující výrobní faktory za účelem opakování výroby;

stát daň – odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daňové přiznání daň: přímá a z příjmů z nemovitostí (nabytí) silniční HDP (hrubý domácí produkt) – peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území nepřímá spotřební DPH ekologická

životní úroveň – míra uspokojování hmotných a duchovních potřeb a tužeb jednotlivce či skupiny (např. rodiny) zbožím a službami, vztah mezi skutečností a tím, co je pociťováno jako žádoucí

banka – instituce oprávněná spravovat vklady, poskytovat úvěry a provádět platební styk úrok – peněžní odměna za poskytnutí peněz k užívání po určitou dobu úvěr – poskytnutí peněz k užívání po určitou dobu

peníze

bankovky a mince