Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Částicová stavba látek
Struktura atomů.
Model atomu.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Atom Molekula Iont RZ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Stavba atomu.
CHEMIE ATOM.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemicky čisté látky.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Obal atomu, uspořádání elektronů
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Historie elektronového obalu atomu
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
CHEMIE ATOM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Stavba atomového jádra
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Atomy a molekuly.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Soutěžíme před testíkem
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Soutěžíme před testíkem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Stavba atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101

Těleso Látka molekula atom ??? Je atom nejmenší částicí hmoty ?

Molekula Částice hmoty složená z atomů či intů Dělení molekul - homonukleární - heteronukleární Jednotlivé části molekuly drží pohromadě síly, které nazýváme chemické vazby. H2 , O3 , S8 , I2 H2O, CO, HNO3

Atom Jednotlivé atomy mohou tvořit molekuly N2O Atomy tvoří přímo určitou látku (hliníková fólie – tvořena pouze atomy Al) Název "atom" vznikl z řeckého ATHOMOS = NEDĚLITELNÝ

Něco málo k historii atomu První představy o atomu – Řecko 5. stol. Př.n.l. Demokritos – atom je nejmenší částice hmoty a již nejde dále štěpit. 1897 J. J. Thomson – objevil e- , čímž vyvrátil teorii nedělitelnosti atomu Začátkem 20.stol. – model atomu s jádrem a obalem (Rutherford).

Model atomu Jádro atomu Obal atomu Proton p+ ( 1,7 . 10-27 kg) Neutron n ( 1,7 . 10-27 kg) Elektron e- (9,1. 10–31 kg) ? Hladina, vrstva Počet p+ je u elektroneutrálního atomu roven počtu e-

Atomová čísla Protonové číslo Z – udává počet protonů v jádře Neutronové číslo N - počet neutronů v jádře Nukleonové číslo A - počet částic v jádře (Z+N) AZ ? 4822Ti Prvek–látky tvořená atomy se stejným protonovým číslem Nuklid–množina atomů se stejným A i Z Izotopy- atomy téhož prvku, které se od sebe liší neutronovým číslem Lehký vodík deuterium tritium 11H 12H 13H

elektronový obal (vrstvy, hladiny) Elektronový obal – prostor kolem jádra, větší a lehčí, ve vrstvách jsou v něm umístěny e- - hladiny (vrstvy) K (1) 2elektrony L (2) 8 elektronů M (3) 18 elektronů N (4) 32 elektronů … Poslední vrstva, kde se nachází elektrony Valenční vrstva (hladina)

ion (iont) Ve valenční vrstvě jsou valenční elektrony Valenční elektrony nejsou pevně vázány k jádru, takže může dojít k jejich odtržení vznik Kationtu Naopak jiný atom příjme elektron(y) do své valenční vrstvy vznik Aniontu Atomy prvků se snaží mít zaplněnou valenční vrstvu! Iont - elektricky nabité částice atomární velikosti (atomy, molekuly, někdy také skupiny atomů či molekul)

Li+ (3 protony a 2 elektrony) Kationt - kladně nabitá částice (atom přišel o určitý počet e-) - označuje se malým + vpravo nahoře a číslovkou (počet e- o které atom přišel) Na+ kationt sodíku (sodný kationt) Ca+2 kationt vápníku (vápenatý kationt) Fe+3 kationt železa (železitý kationt) Li+ (3 protony a 2 elektrony)

O-2 (8 protonů a 10 elektronů) Aniont - záporně nabitá částice (atom získal určitý počet e-) - označuje se malým mínus vpravo nahoře a číslovkou (počet e- které atom získal) F - aniont fluoru O-2 aniont kyslíku (PO4)-3 fosforečnanový aniont O-2 (8 protonů a 10 elektronů)

Otázky a úkoly Kde jsou uloženy elektrony a jaké je jejich uspořádání? Jak se jmenuje částice, která má více elektronů než protonů? Zakresli model atomu helia a popiš jeho valenční vrstvu.

Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN 80-7182-055-5