Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: 20. 9. 2012 Ostrava David Sventek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Regionální operační program Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Brno Kateřina Plachá.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Ing. Stanislava Správková
Azylový dům pro rodiny s dětmi
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 13. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek

Proč sociální služby z ROP Moravskoslezsko? Síť sociálních služeb není v MSK vyvinuta rovnoměrně (dostatečně zajištění pouze na Ostravsku a Opavsku) Potřeba propojit a doplnit sociální služby v místech s nedostatečnou sítí sociálních služeb Reakce na demografické změny – nárůst ohrožených skupin

Proč sociální služby z ROP Moravskoslezsko? Nutnost reagovat na zvyšující se zákonné standardy sociálních služeb – řada sociálních služeb MSK tyto standarty nesplňovala Podpora transformace pobytových sociálních služeb – na základě Koncepce kvality sociálních služeb a Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb

Hlavní směr rozvoje sociálních služeb z ROP MS Zásadní změna v pobytových sociálních službách = podpora transformace pobytových zařízení na zařízení komunitního typu. Podíl transformačních projektů na projektech sociálních služeb = 32 %

Podpořené projekty Schválené projekty: 35 Celková schválená dotace: 485,28 mil. Kč Běžící výzva: alokace 100 mil. Kč a již předloženo 10 projektů Z toho transformační projekty: 29 % Zbývající alokace: 65 mil. Kč

Ekonomické zhodnocení 35 schválených projektů v oblasti podpory Infrastruktura sociálních služeb –z toho 22 s celkovými výdaji nad 10 mil. Kč * 8 z těchto projektů má hodnotu ERR nad 20 % hodnota ERR ostatních je průměrně cca 11,7 % * ERR je posuzováno pouze u projektů s celkovými výdaji nad 10 mil. Kč

Příklady realizovaných projektů

Chráněné bydlení Krajánek Moravskoslezský kraj (místo realizace: Město Albrechtice) První přijatý transformační projekt se sociálním tématem na prioritní ose 2 Rekonstrukce objektu z 30. let 20. st., vznik nové sociální služby „Chráněné bydlení“ Cílová skupina: osoby s lehkým a středně těžkým mentálním postižením ve věku od 18 do 64 let, Bydlení pro maximálně 11 osob – 2 samostatné bytové jednotky, objekt plně bezbariérový, v zahradě posezení pro klienty Celkové výdaje projektu 15,5 mil. Kč, dotace 13,7 mil. Kč, tj. 92,5 % ze způsobilých výdajů

První proplacený projekt se sociálním zaměřením a zároveň první který využil křížové financování Pořízení vybavení objektu Centra, pořízení specifického dopravního prostředku pro převoz lidí se zdravotním postižením, proškolení dvou osob v mediaci (křížové financování) Cílová skupina: BRÁNA – integrační klub pro děti a mladé lidi se zdravotním postižením; Poradna pro ženy a dívky – odborné sociální poradenství pro ženy a dívky v tísni; pomoc rodinám při urovnávání konfliktů, neshod a sporů Celkové výdaje projektu 1,9 mil. Kč, dotace 1,7 mil Kč, tj. 92,5 % ze způsobilých výdajů Vybavení střediska Syllabova 19 Centrum pro rodinu a sociální péči o. s. (místo realizace: Ostrava)

Rekonstrukce objektu, ve kterém je poskytována sociální služba „Domov pro matky s dětmi“ včetně navýšení kapacity Cílová skupina: matky s dětmi a těhotné ženy, které se ocitli v krizové situaci, jsou fyzicky soběstačné a chtějí životní situaci řešit. Dále oběti domácího násilí Celkové výdaje projektu 23,7 mil. Kč, dotace 21,1 mil. Kč, tj. 92,5 % ze způsobilých výdajů Rekonstrukce domova pro matky s dětmi Statutární město Opava (místo realizace: Opava)

Rekonstrukce značně zchátralé kulturní památky na objekt s nově registrovanou sociální službou „Chráněné bydlení“; nová kapacita 9 lůžek Cílová skupina: osoby se zdravotním postižením Celkové výdaje projektu 11,7 mil. Kč, dotace 10,2 mil. Kč, tj. 92,5 % ze způsobilých výdajů Chráněné bydlení Alexandr v Ostravě Charita svatého Alexandra (místo realizace: Ostrava-Kunčičky)

Stavební úpravy nevyužívaných půdních prostor, vznik 3 obytných pokojů v rámci nově registrované sociální služby „Služba následné péče“; nová kapacita 5 lůžek Cílová skupina: osoby ohrožené závislostí nebo závislé na návykových látkách a osoby, které vedou rizikový způsob života Celkové výdaje projektu 5,4 mil. Kč, dotace 5 mil. Kč, tj. 92,5 % ze způsobilých výdajů Doléčovací centrum Renarkon (Rekonstrukce domu na půl cesty) Renarkon, o. p. s. (místo realizace: Ostrava)

Zavedení moderních technologií do systému fungování terénních služeb – software a webový portál pro klienty a zaměstnance, aplikace pro mobilní zařízení terénních pracovníků (snímače EAN kódů a GPS), software pro převod diktovaného textu do psané podoby Cílová skupina: osoby se sníženou soběstačností z důvodu chronického onemocnění, věku nebo zdravotního postižení a také dle zákona rodiny s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Celkové výdaje projektu 1,8 mil. Kč, dotace 1,7 mil. Kč, tj. 92,5 % ze způsobilých výdajů Aplikace moderních technologií v terénních službách sociální péče v Karviné Sociální služby Karviná, p. o.(místo realizace: Karviná)

rekonstrukce objektu, v němž byla v minulosti dětská školka k dispozici celkem 44 lůžek – 10 pro osamělé ženy, 8 lůžek v noclehárně pro ženy bez přístřeší, 26 lůžek pro matky s dětmi v 8 pokojích s kuchyňkou a sociálním zařízením celkové výdaje projektu 21 mil. Kč, proplaceno bude v nejbližší době max. 92,5 % ze způsobilých výdajů Azylový dům SÁRA Statutární město Frýdek-Místek (místo realizace: Frýdek-Místek)

Rekonstrukce dvou objektů na zařízení s 29 lůžky – vznik nově registrované sociální služby „Domov se zvláštním režimem“ Transformační projekt Cílová skupina: osoby se specifickými potřebami (bez přístřeší s chronickým duševním onemocněním, závislostí na návykových látkách, s demencí různého typu), částečně nebo zcela imobilní Celkové výdaje projektu 25,6 mil. Kč, dotace 20,1 mil. Kč, tj. 85 % ze způsobilých výdajů Projekt v realizaci – ukončení Domov se zvláštním režimem - Zukalova Statutární město Ostrava (místo realizace: Ostrava)

Nový Jičín: V chráněném bydlení žena promluvila po letech ústavní péče Transformační projekt – rekonstrukce objektu na chráněné bydlení Celkové výdaje projektu 8,2 mil. Kč, dotace 6,8mil. Kč, tj. 85 % ze způsobilých výdajů