Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

LEASING z pohledu daně z příjmu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
FINANCE 2014/2015.
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Dlouhodobý majetek Odpisy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_269.
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B. Způsob A – v průběhu roku se účtuje na majetkových účtech z účtové třídy 1, při pořízení se využívají kalkulační účty.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Daňové odpisování majetku
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_297.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
ODPISY – TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Alternativní zdroje financování prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.07 RočníkDruhý.
Název předmětu : Rozpočtování staveb Identifikace předmětu : Bc./Oceňování majetku - PRA_OMP, PRA_OMK Cíle předmětu: Základní teorie a praktické postupy.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
Kalkulace - učitel.
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Pracovní schůzka ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Odpovědi na otázky Dočasné komise PSP ČR pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi V Praze
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Odpisy a výrobní kapacita
Podniková ekonomika.
Daňový systém České republiky 8 Rezervy Ing. Yvona Legierská
Daňové odpisování majetku
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv zhodnocení -Nesmí se tvořit na nákup HM Rezerva nesmí být tvořena pouze jedno zdaňovací období Ale 3 – 10 let – podle odpisových skupin Způsob tvorby rezerv za zdaňovací období a jejich výše musí být prokazatelné Ivana Francová, SOU Liběchov

Příklad Nájemce měl pronajatý sklad. Na základě písemné smlouvy se dohodl v roce 2005 s pronajímatelem na tvorbě rezervy na opravu střechy. Tvorba rezervy na opravu střechy byla zahájena na období 5 let. Do konce roku 2005 uzavřel podnikatel smlouvu o nájmu podniku, jehož součástí je i dříve pronajatý sklad. OTÁZKA Může podnikatel pokračovat ve tvorbě této rezervy? ŘEŠENÍ Ve tvorbě rezervy pokračuje standardním způsobem. Ivana Francová, SOU Liběchov

PŘÍKLAD Podnikatel vlastní dva nákladní automobily, u kterých se provádí každoroční servis. OTÁZKA Může tvořit rezervu na tyto opravy? ŘEŠENÍ Tvorba rezervy na tuto (periodickou) opravu není možná. UPOZORNĚNÍ Rezervy se nesmějí vytvářet na výdaje na pořízení hmotného a nehmotného majetku. Ivana Francová, SOU Liběchov

Výše rezervy se stanoví podle jednotlivého hmotného majetku určeného k opravě a charakteru této opravy. Výše rezervy ve zdaňovacím období je rovna podílu rozpočtu nákladů na opravu a počtu let, která uplynou od zahájení tvorby rezervy, do předpokládaného termínu zahájení opravy. Plátce daně z přidané hodnoty vychází při stanovení výše rezervy z rozpočtu nákladů na opravu v ocenění bez daně z přidané hodnoty. Do počtu zdaňovacích období rozhodných pro účely výpočtu výše rezervy se zahrnuje zdaňovací období, kdy dojde k zahájení tvorby rezervy. Do tohoto počtu zdaňovacích období se nezahrnuje předpokládané zdaňovací období, kdy dojde k zahájení opravy. Ivana Francová, SOU Liběchov

PŘÍKLAD Podnikatel má výrobní linku na výrobu plastových forem. Po zhotovení 1 mil. kusů plastových forem bude muset provést generální opravu linky, přičemž předpokládá, že oprava bude stát 0,5 mil. Kč. Zahájí tvorbu rezervy v závislosti na počtu plastových forem vyrobených v jednotlivých letech: Ve čtvrtém roce je nutno provést generální opravu, z toho důvodu již rezerva tvořena nebude. Ivana Francová, SOU Liběchov

PŘÍKLAD Podle odhadu bude nutné nejpozději za 6 let provést opravu střechy (jedná se o budovu zařazenou v obchodním majetku podnikatele). Stavební firma provedla rozpočet ve výši Kč. Rezerva bude tvořena 5 let. Výpočet výše rezervy pro jednotlivá zdaňovací období: /5 = Kč. Vytvoř tabulku pro stanovení výše rezerv s počtem roků Ivana Francová, SOU Liběchov