Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace"— Transkript prezentace:

1 Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Řeší se na konci roku v rámci účetní uzávěrky

2 Zásoby mají v účetnictví podobu a tak se i rozlišují:
Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné a provozovací látky, náhradní díly, drobný hmotný majetek, o kterém účetní jednotka rozhodla, že není DHM Nedokončená výroba – typická u stavebních firem. Výrobky – jsou předměty vlastní výroby určené k prodeji mimo účetní jednotku. Zvířata Zboží

3 Způsob A a B Účtování pořízení a úbytku zásob se provádí způsoby A nebo B. Záleží na účetní jednotce, který způsob si zvolí. V celé firmě musí být uplatněn pouze jeden z uvedených způsobů.

4 Zdroj: http://www. vachtova

5 Průběžný „A“ a periodický „B“ způsob účtování zásob
„A“ – účtuje se o každém přírůstku i úbytku zboží „B“ – o pohybech zboží se neúčtuje vůbec. Pouze se vede skladová evidence na skladových kartách. Nákupy zboží se účtují rovnou do nákladů. V průběhu roku však z účetnictví nevyčtu, kolik je zboží na skladě a za kolik. Na konci roku se k aktualizuje konečný zůstatek na účtu zásob a současně se opraví výše nákladů, aby odpovídala skutečným prodejům. Stav se tedy převezme ze skladové evidence, která se pečlivě vedla. Toto zjednodušení se týká pouze účtování, nikoliv evidence zásob. Následující příklad ze skript je jednodušší oproti předchozímu příkladu z obrázku, avšak v důsledku jsou správné oba (mají rozdílné postupy, dopad na výsledek je však stejný. V účetnictví mohou existovat různé postupy, výsledek však musí být stejný/správný).

6 aktualizuje konečný zůstatek na účtu zásob
současně se opraví výše nákladů

7 Manka a škody na zásobách účtujeme do nákladů
Skutečný stav zásob se zjišťuje fyzickou inventurou, kterou provádí inventarizační komise a vyhotovuje inventurní soupisy a inventarizační zápis. Provádí se v rámci uzávěrkových operací na konci roku. Při porovnávání účetního stavu se stavem skutečným mohou být zjištěny inventarizační rozdíly, kterými jsou manka nebo přebytky. Nutno doúčtovat.


Stáhnout ppt "Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google