PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Posuzování řeckého člověka  Člověk a náboženství  Postavení řeckého člověka ve společnosti  Řecký člověk a smrt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Boj Řeků za svobodu.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Keltové Doba laténská.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik státních útvarů III.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
Antické Řecko Úvod Keramika.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Osvícenství.
Řecko Klasická doba BC.
Křesťanství.
Romantismus.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Saladin – křížové výpravy
Jan Kollár Mgr. Ludmila Růžičková
Demokracie a její hodnoty
Slovníček a osobnosti 6. ročník
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Albert Camus Barbora Vaňková.
-jak vypadala prvotní hudba? -proč se hudba objevuje - důvody?
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Peloponéská válka.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
1. Spasiteli vyvýšený, | pane přesvatý, | v roucho slávy přioděný, | světlem objatý! | Za tebou jen kráčet smíme, | však již zde ti náležíme, | v životě.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Nejstarší kulturní oblast světa Marie Polanská, HKS - Duchovní kultura Evropy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
ŘECKÉ DĚJINY.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589 – příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum: Název: VY_12_INOVACE_17_D6.
Významní představitelé renesanční literatury
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
náboženství staré Číny a Japonska
VY_32_INOVACE_
Stát Definice, funkce, typy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Psychologie náboženství Falešné představy o Bohu a jejich psychoterapie PhDr. Pavel Moravec PS 2014.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Kultura Vladimír Velešík.
Peloponéská válka.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_ ŘECKO_PERSKÉ VÁLKY projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.

 Posuzování řeckého člověka  Člověk a náboženství  Postavení řeckého člověka ve společnosti  Řecký člověk a smrt  Řecký člověk a společenství

 Řek jako občan musí být dnes posuzován z pohledu -Náboženského -Vojenského -Ekonomického -Domácího -Venkovského -Posluchače i diváka -Od dětství do dospělosti  Směřující z pohledu své doby k dokonalosti přes mnohé zkoušky  Řecký člověk je neoddělitelný od společenského a kulturního rámce, jehož je zároveň tvůrcem i produktem

 Člověk a náboženství -Bohové řeckého polytheismu nejsou ani věční ani dokonalí, nestvořili svět, ale zrodili se v něm -Bohové existují pouze ve vztahu k lidem a stejně jako lidé tvoří součást kosmu -Pozemské a božské není radikálně odděleno, oba světy se prolínají -Člověk si je však vědom, že nedokáže uniknout smrti a nemůže se bohům vyrovnat -Zbožnost Řeka se neprojevuje zříkáním světa, ale jeho zkrášlováním -Bohové jsou oslavováni průvodem, zpěvem, hrami, hostinami

Vázová malba sedícího Dionýsa s kantharem

 Postavení řeckého člověka ve společnosti -Uznání získává vítězstvím nad soupeři a bojem o slávu -Je neustále sledován druhými, je tím, co v něm vidí druzí -Pohybuje se od posměchu k vychvalování, od pohrdání k obdivu -Zneuctěný člověk, který nepotrestá viníka za urážku, ztrácí své postavení a pověst, je vyřazen ze společnosti sobě rovných, stává se zbloudilcem -Člověk je tím větší, čím větší sláva ho obklopuje

Achilles zavazující ruku Patroklovi

 Řecký člověk a smrt -Slavný člověk zůstává i nadále ve společenské paměti -Je neustále opěvován v básnickém zpěvu z generace na generaci, na hrobě má památník -Místo nesmrtelné duše (jako ve středověku) zůstává nekonečná sláva a žal společnosti, přežívá v srdcích živých -Smrtelnost a nesmrtelnost se prolíná, vznešená sláva nikdy neumírá stejně jako jméno hrdiny či bojovníka

Ὦ ξε ῖ ν’, ἀ γγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅ τι τ ῇ δε κείμεθα, το ῖ ς κείνων ῥ ήμασι πειθόμενοι. Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám. Leonidasův monument u Thermopyl

 Řecký člověk a společenství Vztah mezi člověkem a společností je dynamický a vyvíjel se od člověka hérojského až po kosmopolitního -Člověk hérojský (8. stol.) je líčen v homérských básních, lidské štěstí je spojováno s individualitou, rituály, hostinami a opěvováním v poezii -Člověk archaický (7. – 6. stol.) přizpůsobuje se k obraně určité vrstvy v rámci polis -Člověk politický (5. – 4. stol.) vnímá jednotné společenství polis, slaví společně veřejné svátky, vrchol athénské demokracie -Člověk kosmopolitní (helénistický) přizpůsobuje řecké zvyky orientálním

Busta Perikla z Vatikánského muzeaSolon

 Vernant, Jean-Pierre: Řecký člověk a jeho svět. Nakladatelství Vyšehrad, Praha ISBN  [online]. [cit ]. Dostupné z:  [online]. [cit ]. Dostupné z: Berlin_F2278.jpg  [online]. [cit ]. Dostupné z:  [online]. [cit ]. Dostupné z:  [online]. [cit ]. Dostupné z: