Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Vzdělávací a tréninkový program pro kariérové poradce.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
OBCHODNÍ PODMÍNKY V MEZINÁRODNÍM OBCHODĚ - TEORETICKÁ A PRAKTICKÁ ANALÝZA Michal Wit Pospíšil BA (Hons) Bakalářská práce Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
SPRINGER – POLITIKA OPEN ACCESS Publikování v režimu Open Access v biomedicíně Judita Kinkorová Lékařský Dům
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Z historie eTwinningu. Proč eTwinning? Součást Programu celoživotního učení (LLP) - Comenius součást KA2 Erasmus+ vznik 2005 fáze 2: září 2008 fáze 3:
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Akce: Workshop "Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů České republiky v období 2016–2017" Datum: Místo: Kongresové.
CEITEC – představení centra a možností spolupráce Roman Badík Projektový manažer Brno,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Standardizace odborné zdravotní péče
Charakteristika a nástroje
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Výbory a pracovní skupiny
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
EURATOM: základ evropské spolupráce
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
ČISOK a česko – izraelská spolupráce v oblasti inovací
Transkript prezentace:

Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace (právo na informace) s Evropskou komisí Jiří Kolman Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i. a doktorand na Právnické fakultě Masarykovy univerzity (Česká republika)

CzechGlobe S pomocí nejmodernějších postupů a přístrojového vybavení je realizován výzkum ve třech základních segmentech působení globální změny: 1) ATMOSFÉRA – vývoj klimatu a jeho modelování 2) EKOSYSTÉMY – uhlíkový cyklus, dopady globální změny na biologickou rozmanitost 3) SOCIO-EKONOMICKÉ SYSTÉMY – dopady na rozvoj a chování společnosti. Nedílnou součástí Centra CzechGlobe jsou aktivity směřující k rozvoji inovačních technologických postupů, návrhy opatření pro adaptaci a vzdělávací činnost

Přehled mezinárodních projektů =) CzechGlobe jako dítě evropských programů 1992 – EPOCH EU 4. FP 1995 – ECOCRAFT EU 5. FP – CO 2 - „Lamella domus spheres“ (testovací sféry) 1996 – EUROFLUX EU 5. FP – první použití eddykovarianční techniky ve vých. Evropě 1997 – CARBOMONT EU 5. FP – uhlíková bilance v horských oblastech 1998 – MERCI EU 5. FP – Vliv uhlíku na fysiologii lesa 2003 – IP CARBOEUROPE EU 6. FP – Bilance uhlíkových a skleníkových plynů 2008 –ESFRI EU 7. FP – ICOS, EUFAR a ANAEE

Interconnection of the CzechGlobe to ESFRI projects ESFRI infrastructure ICOS: European infrastructure for observation and research on the Carbon cycle Integrated Carbon Observation System CzechGlobe - CORE INSTITUTION of the ESFRI infrastructure ICOS ESFRI infrastructure ANAEE: pan-European infrastructure of airborne carriers ANAlysis and Experimentaion on Ecosystems CzechGlobe INVESTIGATOR - MEMBER of the ESFRI infrastructure EUFAR ESFRI infrastructure EUFAR: pan- European infrastructure airborne carriers used inr RS European Fleet of Airborne Research CzechGlobe – CORE INSTITUTION of the ESFRI infrastructure ANAEE

Konsorciální smlouvy 1) Definice -e.g. Plán konsorcia, Rozpočet konsorcia 2) Účel konsorcia -Definice samotného poslání konsorcia resp. konsorciální smlouvy tj. definice vztahů a postavení jednotlivých stran konsorcia projektu, organizace úkolů v projektu, struktura řízení, práva a povinnosti jednotlivých aktérů a mj. specifikace jejich zodpovědnosti za zdárné plnění projektu, otázka spolupráce ve zpřístupňování dat během plnění projektu zapojenými stranami a procesní úprava případného řešení sporů.

Consortium Agreements 3) Začátek platnosti, trvání a ukončení spolupráce v rámci daného projektu 4) Odpovědnost jednotlivých účastníků 5) Závazky mezi jednotlivými účastníky 6) Organizační struktura 7) Finanční ujednání 8) Práva ke společným výsledkům spolupráce a šíření výsledků

Consortium Agreements 9) Přístupová práva 10) Ostatní ujednání e. g. rozhodné právo, jazyk konsorcia, postup při řešení sporů

ESFRI ERIC The European Strategy Forum on Research Infrastructures European Research Infrastructure Consortium

Open Access k publikacím Zlatý Open Access Zelený Open Access Hybridní Open Access Diamantový Open Access Diamantový plusový Open Access

Open Access to the Infrastructure Open Access vzájemný Open Access otevřený všem Open Access polootevřený Open Access živelný

Závěr Tato prezentace se pokusila analyzovat některé atypické zdroje inspirace pro přípravu projektových žádostí v kontextu práva na informace u institucí Evropské unie (např. Open Access).

References

Děkuji za pozornost Jiří Kolman