VELKÁ MORAVA Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Název dokumentu: Velkomoravská říše Autor: PhDr. Jana Burianová
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Velká Morava (Velkomoravská říše)
Velká Morava Období století.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Velká Morava.
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Je to první stát na našem území. Velkomoravská knížata:
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava Lubomír Berka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Velká Morava.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Druh učebního materiálu
zpracovaný v rámci projektu
Vliv Konstantina a Metoděje na vzdělanost Velké Moravy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
VY_32_INOVACE_13 Velkomoravská říše Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
Transkript prezentace:

VELKÁ MORAVA www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Velká Morava Označení DUM VY_32_INOVACE_10_3_03 Autor Mgr. Radek Šipula Datum 14. 07. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Středověk Ročník 2. ročník, kvinta - sexta www.zlinskedumy.cz

VZNIK VELKÉ MORAVY: někdy kolem roku 830 založil slovanský kníže PRIBINA křesťanský kostel v NITŘE ještě starší kostelíky však vznikaly na jižní MORAVĚ, kde místní náčelníci (KNÍŽATA) společně se svými rodinami a vojenskými družinami opustili pohanské bohy vyspělejší západoevropský svět v nich tak přestal vidět pohany právě kolem roku 830 vypudil moravský kníže MOJMÍR nitranského PRIBINU a obě území spojil vznikl tak státní útvar označovaný jako VELKÁ MORAVA jedná se o PRVNÍ skutečný stát, který vznikl na našem území video: DĚJINY UDATNÉHO ČESKÉHO NÁRODA (2:57)

VZNIK VELKÉ MORAVY: 1]

K ZAMYŠLENÍ: VELKÁ MORAVA JE PRVNÍM SKUTEČNÝM STÁTNÍM ÚTVAREM NA NAŠEM ÚZEMÍ. ALE UŽ PŘED NÍ TADY JEDEN POKUS O VZNIK STÁTU BYL. ŘEKNĚTE, O JAKÝ ÚTVAR SE JEDNALO, V KTERÉM STOLETÍ VZNIKL A KDO STÁL V JEHO ČELE.

ODPOVĚĎ: SÁMOVA říše 1. polovina 7. století francký kupec SÁMO nejednalo se o stát, ale o kmenový svaz

VELKÁ MORAVA: v rozšiřování území pokračoval i kníže RASTISLAV, který se však dostal do sporu s východofranckou říší (odmítl odvádět východofranckému králi každoroční poplatek, tzv. TRIBUT) ve snaze o co největší samostatnost se rozhodl zřídit na MORAVĚ vlastní církevní organizaci nejdříve se obrátil na papeže, avšak vstřícněji se k němu zachoval byzantský císař MICHAL lll., který vyslal roku 863 na MORAVU bratry KONSTANTINA a METODĚJE

KONSTANTIN A METODĚJ: pocházeli z řecké SOLUNĚ na MORAVU přišli roku 863, aby tam šířili křesťanství jazykem, kterému by místní lidé rozuměli přinesli s sebou zřejmě již hotové překlady některých náboženských textů (do makedonského nářečí), jímž mluvilo slovanské obyvatelstvo v okolí SOLUNĚ tomuto prvnímu slovanskému spisovnému jazyku říkáme STAROSLOVĚNŠTINA nebo také církevní slovanština (slovanština z okolí SOLUNĚ = bulharsko - makedonský dialekt) k psaní slovanských textů vytvořil KONSTANTIN (později v ŘÍMĚ přijal mnišské jméno CYRIL) první slovanské písmo HLAHOLICI a překlad evangelia doprovodil básnickou předmluvou zvanou PROGLAS činnost soluňských bratří a jejich žáků vytvořila základní předpoklady pro rozvoj národního písemnictví takřka u všech slovanských národů bohoslužebnému jazyku tak rozuměli všichni účastníci obřadu KONSTANTIN a METODĚJ přeložili do staroslověnštiny i důležité části BIBLE

KONSTANTIN A METODĚJ: zatímco KONSTANTIN se na všech těchto činnostech aktivně podílel, METODĚJ plnil spíše roli organizátora církevního života svou činnost nakonec obhájili i před papežem, který METODĚJE jmenoval ARCIBISKUPEM pro oblasti východně od FRANCKÉ říše právě z METODĚJOVÝCH rukou přijal na konci 9. století křest český kníže BOŘIVOJ a jeho manželka LUDMILA po METODĚJOVĚ smrti (885) propukly spory mezi přívrženci latinské a slovanské bohoslužby nový kníže SVATOPLUK podpořil latinskou bohoslužbu a METODĚJOVY spolupracovníky a žáky nechal z VELKÉ MORAVY vyhnat

HLAHOLICE: vytvořil ji KONSTANTIN z malé řecké abecedy HLAHOLICE - TABULKA

ZÁNIK VELKÉ MORAVY: roku 894 SVATOPLUK zemřel a jeho říše se začala rozpadat MOJMÍR ll. nedokázal situaci zvládnout uvolnění poměrů využil český kníže SPYTIHNĚV, který se okamžitě vymanil z poslušnosti VELKÉ MORAVY a roku 895 uznal v ŘEZNĚ nadřazenost VÝCHODOFRANCKÉ říše oslabená VELKÁ MORAVA podlehla kolem roku 906 nájezdu kočovných maďarských kmenů

MAPA VELKÉ MORAVY: mapa v době největšího územního rozkvětu za vlády knížete SVATOPLUKA 2c]

KULTURA VELKÉ MORAVY: na VELKÉ MORAVĚ vznikla vyspělá a ojedinělá kultura proslulé jsou například velkomoravské ŠPERKY (obr. 2, obr. 3) 3] 4]

KULTURA VELKÉ MORAVY: na hradištích vznikaly KAMENNÉ KOSTELÍKY, nejstarší dochovanou církevní stavbou na MORAVĚ je rotunda sv. KATEŘINY ve ZNOJMĚ: 5] 6]

KULTURA VELKÉ MORAVY: nejvýznamnějšími centry VELKÉ MORAVY byly zejména: MIKULČICE 7] STARÉ MĚSTO UHERSKÉ HRADIŠTĚ POHANSKO

NĚCO K ZAMYŠLENÍ: Ve kterém století vznikla VELKÁ MORAVA? Uveďte, která území se při vzniku VM spojila i kdo stál v jejich čele. Chceme znát přesný letopočet, kdy na VM dorazili KONSTANTIN a METODĚJ. Doplňte i další požadované informace - odkud přišli a co bylo jejich posláním? Vysvětlete, proč VM zanikla. Kde se nachází nejstarší církevní stavba na MORAVĚ? Uveďte alespoň tři významná střediska VM.

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: 1. polovina 9. století MORAVSKÉ (MOJNÍR) a NITRANSKÉ (PRIBINA) knížectví na MORAVU přišli roku 863 ze SOLUNĚ, aby tam šířili křesťanství jazykem, kterému by místní lidé rozuměli nejednotnost a nájezdy kočovných MAĎARŮ rotunda sv. KATEŘINY ve ZNOJMĚ STARÉ MĚSTO, UHERSKÉ HRADIŠTĚ, MIKULČICE, POHANSKO

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 1] Peko. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nitra_moravia_833-cs.png 2a]Amic. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hlaholice-nazev.gif 2b]Neoneo13. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bascanska_ploca.jpg 2c]TANKRED. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Great_moravia_svatopluk.png 3]Peko. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velka_Morava_sperky_1.jpg

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 4]PEKO. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velka_Morava_sperky_3.jpg 5]VAVŘÍK, Martin. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ZnojmoRotundaKateriny.jpg 6]MARTINM. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotunda.jpg 7]MERCY. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 14.7.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mikulčice-Valy_7.JPG TEICHOVÁ, Alena a kolektiv: Dějiny středověku. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 260 s. ISBN 16-906-68

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: TEICHOVÁ, Alena a kolektiv: Dějiny středověku 2. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 440 s. ISBN 16-913-68 BERANOVÁ, Magdalena a LUTOVSKÝ, Michal: Slované v Čechách. Praha: Libri, 2005. 475 s. ISBN 978-80-7277-413-5 TŘEŠTÍK, Dušan: Vznik Velké Moravy. Praha: Lidové noviny, 2010. 384 s. ISBN 978-80-7422-049-4 BONHARDOVÁ, Nina: Misie-Cyrilometodějská misijní cesta na Velkou Moravu. Vznik písma hlaholice. Daemon, 1999. 189 s. ISBN 809023920X