Střední zdravotnická škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Vývoj člověka - postnatální
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Základní škola Uhlířské Janovice, okres Kutná Hora
Prenatální období Škola:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
FÁZE ŽIVOTA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
– ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA
Opakování - vývoj jedince
Vývojová stádia člověka
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Ontogeneze Lidské Motoriky
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Mladší školní období.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
ČLOVĚK Pří_232_Savci_Člověk Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA Mgr. Marie Mikulcová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 2. Etapy lidského života Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. –
ETAPY LIDSKÉHO VÝVOJE. Prenatální období Od početí do porodu Prudký tělesný vývoj Interakce s vnějším světem.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj člověka Ontogeneze.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Periodizace lidského vývoje
Období lidského života
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

Střední zdravotnická škola O N T O G E N E T I C K Á P S Y C H O L O G I E MUDr. Jana Maňáková Střední zdravotnická škola Palackého 98 879 52Olomouc

O B S A H : 7. OBDOBÍ PUBESCENCE (PUBERTA) ÚVOD 8. OBDOBÍ ADOLESCENCE 9. ČASNÁ A STŘEDNÍ DOSPĚLOST 10. POZDNÍ DOSPĚLOST 11. STÁŘÍ (SENIUM) POUŽITÁ LITERATURA ÚVOD 1. PRENATÁLNÍ OBDOBÍ 2. NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ 3. KOJENECKÉ OBDOBÍ 4. BATOLECÍ OBDOBÍ 5. PŘEDŠKOLNÍ VĚK 6. MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK

ONTOGENETICKÁ PSYCHOLOGIE ÚVOD se zabývá psychickým vývojem jedince a základními biologickými mezníky jeho života (početí a smrti).

1. PRENATÁLNÍ OBDOBÍ Prenatální období začíná samotným početím (splynutí mužské a ženské zárodečné buňky) Pokračuje vývojem plodu v matčině těle a končí narozením. • embryonální - od početí do 2 měsíců • fetální (plod) - od 3 měsíců do narození Již v tomto období jsou patrné určité psychické funkce a reakce. Matka by se po dobu těhotenství měla vyhnout kouření, alkoholu a drogám. Psychický stav matky má na plod také vliv (pozitivní je chtěné těhotenství, podpora okolí, harmonický vztah s otcem dítěte,atd.)

2. NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ Novorozenecké období zahrnuje prvních šest týdnů po narození. Porodem dítě přechází z nitroděložního prostředí, což způsobuje šok - samo dýchá, je mu zima, atd. Důležité jsou první okamžiky po porodu (porodní trauma způsobuje pozdější neurózy). Velmi důležitý je poporodní kontakt s matkou (tzv.„rooming in“). Normální porodní váha dítěte je 3 - 3,5 kg, výška kolem 50 cm. Dítě se vyživuje mateřským mlékem a střídají se u něj krátké úseky mezi bděním a spánkem. Psychickému vývoji napomáhá tzv. biologické zrcadlo napodobování dětí dospělými.

3. KOJENECKÉ OBDOBÍ Kojenecké období trvá do konce prvního roku života. Z hlediska tělesného vývoje dítěte dojde ke ztrojnásobení počáteční váhy, zvětšení hlavy, vyroste asi o polovinu své porodní délky. Dítě se rychle rozvíjí po stránce motorické (sezení, lezení, uchopování předmětů ). Rozvoj psychiky dítěte: rozvoj vnímání (smysly - zrak, sluch, hmat) příprava na osvojení řeči – předřečové období (broukání,žvatlání, jednoslovná řeč) diferenciace emocí a citů formování prvních trvalejších sociálních vztahů (s těmi, kteří o dítě pečují, včetně biosociálního kontaktu s matkou )

4. BATOLECÍ OBDOBÍ Batolecí období zahrnuje druhý a třetí rok. Pokračuje všestranný rozvoj dítěte (osvojení lokomoce - chození,běhání, skákání). Rozvíjí se jemná motorika - motorika rukou (samoobsluha),tvořivost (kreslení). Rozvíjí se řeč (ve 2 letech až 300 slov, ve třech letech až 1000 slov a spojování do vět). Dítě dokáže vyjádřit své přání a začíná klást otázky – rozvoj logického myšlení. Dítě si uvědomuje svoje „já“ (jáství) a zároveň rozvíjí sociální vztahy - postupně se odpoutává od matky a navazuje vrstevnické vztahy. Dítě začíná spolupracovat s okolím.

5. PŘEDŠKOLNÍ VĚK Předškolní věk končí vstupem do školy. Dítě rychle roste a zeštíhluje. Rychle se rozvíjí pohybová koordinace a zručnost. Dokáže použít 3-4000 slov. Dítě se vyvíjí k samostatnosti a udržování pozornosti. Má velmi bohatou představivost (dětské lži). Umí kreslit, převažuje konkrétně názorné a pojmové myšlení, formuje se svědomí. Dítě prožívá rychlý společenský vývoj, pociťování ženské a mužské role. Poprvé výrazněji překračuje rámec své rodiny a se svými vrstevníky dokáže realizovat hry (manipulační, pohybové, tematické - „hraní rolí“, konstruktivní, didaktické-výchovné). Hry jsou důležité pro vývoj.

6. MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Mladší školní věk zahrnuje období od vstupu do školy po jedenáctý až dvanáctý rok, kdy se objevují první známky pohlavního dospívání. Postupuje rozvoj myšlení, veliká změna – dítě má určitou úroveň školní zralosti biologické a psychosociální. biologická - nesmí se začít moc brzy, ani moc pozdě - v 6. - 7. roce se dítě učí číst, psát,počítat (nejvhodnější doba - tzv. „kritické období“) psychosociální - rozumová vyspělost, citová, motivační a sociální zralost, sebeovládání, rozvíjení schopností, menší závislost na rodičích (stát se žákem). Pro další vývoj je nezbytná hra a učení.

7. OBDOBÍ PUBESCENCE (PUBERTA) Toto období trvá přibližně do patnácti let. Jde o vývojové období plné změn biologických (pohlavní dospívání), psychických a sociálních. Dochází k dalšímu prudkému rozvoji rozumových schopností. Jedinec se nově začleňuje do společnosti. Zároveň se komplikují vztahy – citová nestálost, změny nálad,prostořekost, nestálost a nepředvídatelnost postojů. Člověk se postupně odpoutává od rodiny, hledá sama sebe. K tomuto procesu je nutná tolerance okolí.

8. OBDOBÍ ADOLESCENCE Adolescence končí mezi dvacátým až dvaadvacátým rokem. Charakteristické je postupné osamostatňování se od původní rodiny, prohloubený vztah k vrstevníkům a rozvoj sexuality. Důležitá je volba povolání a profesní příprava.

9. ČASNÁ A STŘEDNÍ DOSPĚLOST Naplňuje dobu od 20-25 let do 40- 45 let. Jde o období biologické, psychické a sociální zralosti. Je rozvinutý smysl pro odpovědnost. Člověk se plně realizuje v pracovní činnosti. Období je charakteristické intelektuální aktivitou a vytvářením vlastních postojů. Důležitou náplní je manželství a rodičovství.

10. POZDNÍ DOSPĚLOST Pozdní dospělost se vztahuje na období od 40-45 let do 65 let. Charakteristická je změna rodinných vztahů a vrcholný profesní vývoj.

11. STÁŘÍ (SENIUM) Stáří je posledním vývojovým obdobím. Dochází k regresivnímu biologickému stárnutí organismu - pokles výkonnosti. Probíhají změny v psychickém vývoji, zhoršuje se smyslové vnímání a paměť, částečně dochází ke změně projevů osobnostních rysů. Opět se mění sociální zařazení člověka. Pozitivní je aktivní stáří - fyzicky i psychicky - koníčky, sociální zařazení, pocit užitečnosti - ještě je možnost realizace - posiluje v člověku schopnost vyrovnat se s psychosociálními krizemi.

www.cdstudent.cz OSOBNOST A VÝVOJ OSOBNOSTI Použitá literatura : OSOBNOST A VÝVOJ OSOBNOSTI ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 23 www.cdstudent.cz