Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Etapy psychického vývoje - prenatální, perinatální, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Základy společenských věd Ročník Pátý Datum tvorby Září 2013 Anotace Tato prezentace popisuje psychický vývoj jedince od početí po dobu porodu a vliv tohoto období na psychiku jedince. V úvodu nalezneme Eriksonovo dělení vývojové psychologie. Metodický pokyn Tato prezentace slouží jako elektronická učebnice, pro pátý ročník (osmiletého ) gymnázia základů společenských věd – psychologie. Časová dotace 20 minut.

2 Anotace: Tato prezentace popisuje psychický vývoj jedince od početí po dobu porodu a vliv tohoto období na psychiku jedince. V úvodu nalezneme Eriksonovo dělení vývojové psychologie.

3 Erik Erikson – etapy Vývoj plodu (prenatální období)
Kojenecký věk (první rok života) Batolecí věk (1-3) Předškolní věk (3- nástup do školy) Mladší školní věk (nástup do školy – 11) Dospívání (mezi 11. a 20-22) Mladá dospělost (20-22 až 30) Střední dospělost (od 30 – do 60 let) Pozdní dospělost – stáří (nad 60 let)

4 Prenatální období 0 – 9 měsíců
Psychický vývoj plodu – od početí do porodu. Do 2 měsíců – zárodek, 3 týdny 2,5 mm – tepe srdce, reaguje na dotek. Plod 9 týdnů – sací reflex. Reaguje na zvuky zvenčí.

5 Porod – perinatální období
Do této doby pro dítě nejtěžší, nejdramatičtější, nejnebezpečnější krok v lidském životě. (Z tepla do zimy, z ticha do hluku, ze stísněného prostoru – do volného prostoru, ze tmy do světla.) Zdravý plod při porodu není pasivní, dere se porodními cestami i vlastní silou.

6 Instinkt Položíme-li hned po porodu novorozence matce na břicho, instinktivně po ní leze a hledá prs - nebo spíš aby se přihlásil o svá práva, než aby se posilnil. Nemá-li dítě základní instinkty, je ohroženo na životě (sací, polykací, …).

7 Rizika porodu Překotný porod Protahovaný porod Porod pánevním dnem Vícečetný porod

8 Zdroj: Pavel Říčan : Psychologie, Portál, s.r.o. ,Praha 2008


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google