Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.40_Obdobi_lidskeho_zivota Datum: Ročník: druhý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Období lidského života Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Výkladový materiál o období lidského života.

2 Období lidského života
Každé období lidského života má pro člověka samotného nějaký význam.

3 Prenatální období Toto období trvá 9. měsíců (38 - 42 týdnů).
Je to období ještě před narozením. Na toto období si nikdo z nás nepamatuje. Maminka nás nosila v bříšku a naše tělo rostlo a připravovalo se na život. Miminko v bříšku umí spoustu věcí např. cucá si paleček, otvírá a zavírá oči, slyší hlasy a např. i hudbu, zatíná pěstičky, převaluje se. Toto období končí porodem.

4 Novorozenecké období Období 2 – 4 týdny po narození
Po porodu má dítě asi 50 cm a 3 – 3,5 kg. Miminko spí asi 20 hodin denně. Novorozenec je odkázaný na pomoc a péči okolních osob.

5 Kojenecké období Období do konce 1. roku života
Na konci tohoto období měří kojenec asi 75 cm a váží kolem 10 kg. Potravou kojence je mateřské mléko a později začíná přecházet na tuhou stravu. V tomto období umí dítě 2 – 5 slov, brouká si, umí sedět, leze, rostou první zoubky.

6 Batole 1 – 3 roky Dítě chodí vzpřímeně, začíná mluvit.
Batole se učí základním hygienickým a společenským návykům. Ve 2 letech umí batole asi 200 slov. Ve 3 letech asi 1000 slov. Podle výšky dítěte ve dvou letech se dá určit výška v dospělosti. Př. 2 x 87 cm = 174 cm

7 Předškolní věk Období mezi 3. a 6. rokem Věk tisícinásobného „PROČ“.
Dochází k dalšímu rozvoji pohybových dovedností, učení a paměti. Dítě je stále závislé na rodičích, kteří jsou vzorem chování. Naslouchá pohádkám, umí říkanky a písničky, ovládá pojmy večer, zítra… Umí barvy, tvary, některá písmena a číslice. Slovní zásoba se rozšířila na 2500 slov. Projevují se první rysy nadání. Na konci tohoto období se prořezávají první trvalé zuby.

8 Mladší školní věk 6 – 11 let Dítě vstupuje do školy – veliká životní změna. Práce dětí = učení (školní práce). Vztah k práci vytváří rodina. Dětem se otvírá svět knihy a slovní zásoba se rozšiřuje až na 30 tisíc slov. Dítě začíná chápat mravní normy a hodnoty. Rozlišuje dobro a zlo.

9 Starší školní věk – puberta
12 – 15 let Nejdramatičtější období celého života. Dospívání začíná dříve u dívek (9 let) a později u chlapců (13 let). Dočasně se prudce zrychluje růst, dozrávají pohlavní orgány. Tělo mění svůj tvar. Klesá závislost na rodičích. Každý patnáctiletý získává občanský průkaz, který musí mít vždy u sebe. Získává s ním částečnou právní odpovědnost za své činy. Ukončuje základní vzdělání a vybírá si další školu, která ho připravuje na povolání. Dává si záležet na svém vzhledu. Přichází první zamilovanost.

10 Období dospívání - adolescence
15 – 20 let Mezistupeň mezi dětstvím a dospělostí. Člověk bere život do svých rukou. Vstupuje do povolání nebo ještě studuje. Hledání vlastní cesty, obvykle dochází k úplnému osamostatnění. Budování vlastního JÁ – kdo jsem, kam patřím, čemu věřím, hledání smyslu života. Dokončení růstu. 18 let – hranice právní odpovědnosti.

11 Dospělost Od 21 let Období největší fyzické a psychické aktivity člověka. Hledání profesionálního a společenského uplatnění. Vážné vztahy ústí do manželství. Přijímání rodičovské role, výchova dětí.

12 Stáří Nastupuje přibližně po 65. roku života.
Dochází k omezování a zeslabování výkonnosti jednotlivých orgánových soustav. Kůže ochabuje a skládá se ve vrásky. Klesá tělesná hmotnost i výška. Zdravým způsobem života lze stárnutí znatelně zpomalit. Zabránit stárnutí organismu však nelze. Život končí smrtí člověka.

13 Použité materiály: Vlastní tvorba autorky
Musil, R.: Vývojová psychologie, Iuventa 1996 Obrázky – Galerie Microsoft – Videa – ze zdrojů rodiny


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"

Podobné prezentace


Reklamy Google