Fantasy literatura pro děti a mládež

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Eragon Příběh dračích jezdců.
Fantasy Harry Potter a Eragon.
Harry Potter a Tajemná Komnata
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Garth Nix. Něco o něm Je australský spisovatel fantasy Narodil se v Melbourne Žije v Sidney V roce 1999 získal ocenění Gold Duck Awards for.
Portréty literárních osobností světové literatury
ERAGON Od Christophera Paoliniho. Christopher Paolini ° Christopher Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na.
„Vše o všem“… Vše pro volný čas....
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Fantasy literatura pro 2. stupeň ZŠ
Autor  Autorkou knih o Harrym Potterovy je britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová.  Narozená v Yate v roce  Je dvanáctou nejbohohatší.
Autor: Mgr. Eliška Pitáková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Christopher Paolini Spisovatel
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Kouzelnický učeň Harry Potter
Gabriel García Márquez
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
FANTASTICKÁ LITERATURA
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
J. K. ROWLINGOVÁ - HARRY POTTER
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Spisovatelé dětské literatury
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Harry Potter Knihy které dobyly svět!. Joanne Kathleen Rowlingová ● Narozena ● 1992 – začala psát knihy Harryho Pottera ● Vyhlášena osobností.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
* 14. L ISTOPADU L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana.
Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
HARRY POTTER. - Harry Potter je název řady fantasy románů britské spisovatelky J. K. Rowlingové. - Romány zachycují dobrodružství mladého čaroděje, Harryho.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Staré pověsti české Alois Jirásek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Otázka za 100 bodů Jak se jmenuje hlavní postava knihy Harry Potter? Harry Potter.
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

Fantasy literatura pro děti a mládež Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Fantasy literatura pro děti a mládež Iveta Ficnerová

Harry Potter a kámen mudrců +9 Obsah: Kniha nás zavede do neobyčejného světa plného čar a kouzel společně s hlavním hrdinou Harrym a jeho dvěma nejlepšími kamarády, Ronem a Hermionou. Společně studují v Bradavicích, zažívají dobrodružství a především řeší záhadu kamene mudrců. Podaří se jim kámen uchránit před zlým Voldemortem? (1)

Joanne K. Rowling Joanne Rowlingová, resp. J. K. Rowlingová, je britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Tato knižní série znamenala pro Rowlingovou celosvětový úspěch včetně řady ocenění. (a) (2)

Ukázka „Na prahu teď stál jakýsi obr. Tvář mu skoro úplně zakrývala dlouhá, ježatá hříva a divoké, štětinaté vousy, pod vším tím porostem se však daly rozeznat jeho oči, lesklé jako dva švábi. Několika kroky došel k pohovce, kde seděl Dudley strnulý strachy. „Uhni, ty bouchoři,“ vyzval ho příchozí. Dudley zapištěl a utíkal se schovat za svou matku, která se zděšeně krčila za zády strýce Vernona. „A tu ho máme, Harryho!“ řekl obr.“ (Rowlingová, 2003, s. 48)

Artemis Fowl Operace arktida +9 Obsah: Druhý díl o malém geniálním chlapci, který odhalí skřítčí svět ukrytý pod povrchem naší země, nás zavede až do mrazivých končin Arktidy, kde se snaží s pomocí svých nových přátel, zachránit svého otce ze spárů mafie. Podaří se mu přesvědčit skřítky, aby mu pomohli výměnou za pomoc se vzpourou skřetů? V této nesourodé partě začíná vznikat přátelství, které nezná hranic… ( 3 )

Eoin Colfer Narodil se ve Wexfordu na jižním pobřeží Irska v roce 1965. Zde vyrůstal se svými čtyřmi bratry, otcem a matkou. Poprvé začal psát příběhy již na základní škole. Příběhy o Vikinzích později vyprávěl všem svým kamarádům. Náměty pro své příběhy čerpal z toho, co se naučil na hodinách dějepisu. (b) (4)

Ukázka „Butler se hnal chodbou k ředitelně za ostatními. Přes křišťálové sklo na dveřích viděl, v jaké je Artemis situaci. Ačkoliv ho střežil jako ostříž, povedlo se panu Artemisovi padnout do smrtelného nebezpečí. A jak má osobní strážce plnit svou povinnost, když se jeho svěřenec s nadšením vrhá do každé jámy lvové?“ „Butler byl tak rozběhnutý, že se zastavil až uprostřed ředitelny. Myrta a Břízný mu byli v patách, jen cestou popadli každy po Čumáku, který sebrali bezevědomým skřetům. Vavřín reagoval rychle – vyzvedl Artemise do vzduchu. „Nikdo ani hnout, jinak toho Blátivého zabiju!“ (Colfer, 2002, s. 216-217)

Včice a dívka +11 Obsah: Příběh odehrávající se v bájné zemi jménem Gaelie nám dává na jedné straně poznat opuštěnou a chudou dívku Aleu a na druhé, bílou vlčici Imalu, zavrženou vlastní smečkou. Obě hrdinky řeší své vlastní problémy, unikají smrti a ač o sobě nic nevědí, jejich cesty se nezadržitelně přibližují… (5)

Henri Loevenbruck Henri Lœvenbruck se narodil 1972 v Paříži, je úspěšný francouzský autor románů a filmových scénářů, jeho trilogie Moira patří v žánru fantasy k nejprodávanějším titulům na francouzském trhu. Dnes se věnuje už pouze psaní knih. (c) (6)

Ukázka „Alea vykřikla hrůzou. Pod pískem se vynořila ruka. Dívka se vymrštila dozadu a s ječením odlezla několik metrů nazpátek. Kvůli překvapení dokonce zapomněla na křeče v břiše. Když konečně znehybněla, domnívajíc se bezpochyby, že je již z dosahu nebezpečí, uvědomila si, co právě objevila. Ona, která doufala, že najde poklad! Nebylo to nic jiného než mrtvola, kterou zřejmě pohřbila písečná bouře.“ (Loevenbruck, 2004, s. 19-20)

Sabriel +13 Obsah: Sabriel, hrdinka, která se vydá zachránit svého otce do Starého království, v němž mrtví nezůstávají mrtvými. Procházet branami smrti jí pomáhají otcovy zvony. Podaří se jí a jejím dvěma spolupoutníkům dojít až na konec cesty a vrátit se živí? (7)

Garth Nix Garth Nix se narodil v australském Melbourne. V dětství se jeho domovem stalo město Canberra. Roku 1987 se přestěhoval do Sydney a dodnes tu žije se svou ženou Anne a svými syny Thomasem a Edwardem. Poté, co pracoval jako publicista, knižní redaktor nebo literární agent mnoha firem se v roce 2002 stává spisovatelem z povolání. Jeho knihy leží na pultech knihkupectví celého světa, jsou přeloženy do více jak 28 jazyků. Mezi jeho díla patří populární knižní série Staré království, Klíče ke království či Sedmá věž. (d) (8)

Ukázka „Než na něho narazila, Sabriel vůbec netušila, jak daleko si zašla. Stejný nutkavý pocit ji přiměl, aby se zastavila, aby nahlédla přímo do vodopádu, a tam byl. Abhorsen. Její otec. Jakýmsi způsobem uvězněný přímo v bráně, takže mu nad proudící vodou vykukovala jen hlava.“ (Nix, 2004, s. 243-244)

Eragon +10 Obsah: Drak a jezdec patřili odjakživa k sobě, ale doby se změnily. Je Eragon, vesnický chlapec, schopen převzít odkaz dračích jezdců a naplnit tak se Safirou, svou dračicí, jejich osudy? Stačí jen mávnout křídly… (9)

Christopher Paolini Christopher Paolini je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia. Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou, kočkou a kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda. (e) (10)

Ukázka „Eragon sevřel nůž ještě pevněji a nehnutě stvoření pozoroval. Brzy bylo venku z kamenné skořápky. Na okamžik zůstalo stát, pak se zatřepotalo v měsíčním světle. Eragon se vyděsil. To, co před ním stálo a oblizovalo si lepkavou blánu, byl maličký drak.“ (Paolini, 2004, s. 47)

Použité obrázky 1)Harry Potter a kámen mudrců. [online]. Albatros media a.s. 2014 [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://storage.albatrosmedia.cz/albatrosmedia/images /large/09425218fb4d59e89701af73bef07ca8.jpg 2) Joanne Rowling. [online]. Osobnosti.cz. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://imagebox.cz.osobnosti.cz/foto/joanne- rowling/joanne-rowling.jpg 3) Operace Arktida. [online]. LEGIE – databáze knih Fantasy a sci-fi. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.legie.info/kniha/15-eoin-colfer- operace-arktida/vydani#zalozky

4) Eoin Colfer. [online]. Eltemplodelasmilpuertas. com. 2014. [cit. 26 4) Eoin Colfer. [online]. Eltemplodelasmilpuertas.com. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.eltemplodelasmilpuertas.com/entrevista/eoin- colfer/167/ 5) Vlčice a dívka. [online]. LEGIE – databáze knih Fantasy a sci-fi. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.legie.info/images/kniha-small/7/777-9246.jpg 6) Henri Loevenbruck. [online].Babelio.com. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.babelio.com/auteur/Henri- Loevenbruck/4347/photos 7) Sabriel. [online]. Databáze knih.cz 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://img.databazeknih.cz/images_books/23_/2337/sabrie l-2337.jpg 8) Garth Nix. [online]. Databáze knih.cz 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://img.databazeknih.cz/images/14_/1443/garth-nix.jpg

8) Garth Nix. [online]. Databáze knih. cz 2014 ]cit. 26. 10. 2014] 8) Garth Nix. [online]. Databáze knih.cz 2014 ]cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://img.databazeknih.cz/images/14_/1443/garth- nix.jpg 9) Eragon. [online]. Databáze knih.cz 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.databazeknih.cz/knihy/odkaz-dracich- jezdcu-eragon-1108 10) Christopher Paolini plánuje návrat do fantastického světa. [online]. knihcentrum-revue.cz 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.knihcentrum- revue.cz/Files/Paolini2011ElenaSeibert-1.jpg

Použitá Literatura ROWLING, J. Harry Potter a kámen mudrců. Praha: Albatros, 2003, 288 s. ISBN 80-00-01281-2 a) Joanne Rowling. [online]. Osobnosti.cz. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.spisovatele.cz/joanne-rowling COLFER, E. Artemis Fowl - Operace Arktida. Praha: Albatros, 2002, 238 s. ISBN 80-00-01116-9 b) Eoin Colfer. [online]. Osobnosti.cz. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.spisovatele.cz/eoin-colfer#cv LOEVENBRUCK, H. Vlčice a dívka. Praha: Albatros, 2004, 341 s. ISBN 80-00-01354-1

c) Henri Loevenbruck. [online]. Databáze knih. cz. 2014. [cit. 26. 10 c) Henri Loevenbruck. [online]. Databáze knih.cz. 2014. [cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/henri- loevenbruck-5884 NIX, G. Sabriel. Hradec Králové: Triton, 2004, 336 s. ISBN 80-7254-524-8 d) Garth Nix. [online]. Databáze knih.cz 2014 ]cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/garth-nix-1443 PAOLINI, Ch. Eragon. Praha: Fragment, 2004, 489 s. ISBN 80-7200-978-8 e) Christopher Paolini. [online]. Databáze knih.cz 2014 ]cit. 26. 10. 2014]. Dostupný z www: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/christopher- paolini-280