Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury"— Transkript prezentace:

1 Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury Mgr. Lucie Kučerová

2 Metodický pokyn Žáci si vytvořenou prezentaci stáhnou do svých tabletů, kde si ji spustí a pokusí se zodpovědět pět všetečných otázek z oblasti literatury. U textu o Shakespearovi a Bibli je napsána doplňující otázka, odpověď na ni žáci zjistí na internetu, řešení zašlou vyučujícímu na , ten vyhodnotí odpovědi.

3 Kolik románů napsal William Shakespeare?
4 30 žádný

4 William Shakespeare je spisovatel světového formátu a považován za anglického národního básníka. Napsal 37 divadelních her, přes 150 sonetů. Román však z jeho pera nevzešel jediný. Vyhledej na internetu tři divadelní hry tohoto známého dramatika

5 Které literární dílo bylo vůbec jako první napsáno na psacím stroji?
Babička (Božena Němcová) Dobrodružství Toma Sawyera (Mark Twain) Bílý tesák (Jack London)

6 Román Dobrodružství Toma Sawyera amerického spisovatele Marka Twaina byl vůbec první knihou v dějinách, která byla napsána na psacím stroji. Kniha spatřila světlo světa v roce 1876.

7 Která kniha je považována za první anglický román?
Robinson Crusoe (Daniel Defoe) Oliver Twist (Charles Dickens) Farma zvířat (George Orwell)

8 Prvním románem v historii anglické literatury byl Robinson Crusoe z roku 1719 spisovatele Daniela Defoa. V češtině vyšel ve více jak 100 vydáních, první už v roce Dodnes však neexistuje jeho přesný český překlad.

9 Která kniha je nejznámější a nejprodávanější na světě?
Bible Harry Potter a kámen mudrců (J. K.Rowlingová) Šifra mistra Leonarda (Dan Brown)

10 Bible je nazývána knihou knih a je nejenom nejznámější a nejprodávanější knihou na světě, ale je také nejpřekládanější. Vyhledej na internetu, do kolika jazyků byla Bible dodnes přeložena.

11 Která česká kniha je nejpřekládanější?
Ostře sledované vlaky (Bohumil Hrabal) R.U.R. (Karel Čapek) Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (Jaroslav Hašek)

12 Čtyřdílný humoristický román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války byl přeložen do 58 světových jazyků a je jednoznačně nejpřekládanějším českým literárním dílem. Jeho nezaměnitelnou podobu dokreslují známé ilustrace Josefa Lady.

13 Použité zdroje: SOUKAL, Josef. Literární výchova pro 2
Použité zdroje: SOUKAL, Josef. Literární výchova pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. 2., upr. a rozš. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2009, 246 s. ISBN zajímavých faktů ze světa literatury [online]. In: SVĚTY LITERATURY.CZ [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury"

Podobné prezentace


Reklamy Google