VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava 13. 2. 2009 Ing. Jiří Hon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Mimoprodukční funkce lesa
Informace z CENIA J. Valta
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Udržitelný rozvoj v územním plánování s využitím GIS
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Demografie je věda, která se zabývá:
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Půda – složka životního prostředí
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Infrastruktura a GIS aplikace krajského úřadu kraje Vysočina Odbor informatiky Oddělení správy GIS GIS Ostrava 2005,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Urbanizace a urbanismus
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
PÚR – aktualizace č. 1 SOB6 – Krušné hory Důvody vymezení Rozvíjet rekreační potenciál pro ČR (Sasko) Omezit zvýšenou míru znečištění životního prostředí.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Daň z nemovitostí.
Demografie je věda, která se zabývá:
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon

Základní informace zákon č. 183/2006 Sb. (stavební zákon) Rozbor udržitelného rozvoje je nedílnou součástí územně analytických podkladů, které jsou novým nástrojem územního plánování. vyhláška č. 500/2006 Sb. Problematika udržitelného rozvoje je členěna do 3 pilířů a 10 témat.

Schéma ÚAP - RURÚ RURÚ je nedílnou součástí územně analytických podkladů, které jsou novým nástrojem územního plánování

Skladba RURÚ Environmentální pilíř = životní prostředí  Horninové prostředí a geologie  Vodní režim  Hygiena životního prostředí  Ochrana přírody a krajiny  Zemědělský půdní fond a pozemky určené k plnění funkcí lesa Ekonomický pilíř = hospodářský  Veřejná dopravní a technická infrastruktura  Hospodářské podmínky Sociodemografický pilíř = soudružnost společenství obyvatel  Sociodemografické podmínky  Bydlení  Rekreace

Hlavní principy  váhy všech indikátorů v rámci jednotlivých pilířů jsou shodné a  váha všech indikátorů jednoho pilíře je různá od vah indikátorů ostatních pilířů, pokud má daný pilíř jiný celkový počet indikátorů. Žádný pilíř není upřednostněn jako důležitější než další dva pilíře udržitelného rozvoje! Pro vlastní vyhodnocení kvality území byla použita metoda stanovení indikátorů, kdy:

Výběr indikátorů hodnocené indikátory  popisující stav/vývoj území  sledované v čase  měřitelné  validovaná data

Environmentální pilíř - indikátory Horninové prostředí a geologie  podíl poddolovaných a sesuvných území na celkové ploše území Vodní režim  vodní režim v krajině  stav povrchových a podzemních vod Hygiena životního prostředí  kvalita ovzduší  průměrná produkce komunálního odpadu  míra separace komunálního odpadu Ochrana přírody a krajiny  podíl plochy zvláště chráněných území na celkové ploše obce  koeficient ekologické stability krajiny ZPF a PUPFL  změna výměry zemědělské půdy mezi lety 2001 a 2008  lesnatost

Ekonomický pilíř - indikátory Veřejná dopravní a technická infrastruktura  hustota silnic I., II. a III. třídy  dopravní obslužnost území hromadnou dopravou – pracovní den  dopravní obslužnost území hromadnou dopravou – sobota  vybavenost technickou infrastrukturou Hospodářské podmínky  míra zaměstnanosti v roce 2001  průměrná míra nezaměstnanosti v roce 2007  daňová výtěžnost na obyvatele v roce 2007  míra podnikatelské aktivity v roce 2007  redukovaný index funkční velikosti v roce 2007

Sociodemografický pilíř - indikátory Sociodemografické podmínky  podíl obyvatel s VŠ a VOŠ v roce 2001  index stáří k  změna počtu obyvatel mezi lety 1997 a 2007 Bydlení  relativní změna počtu trvale obydlených bytů v letech 1991 a 2001  počet dokončených bytů na 1000 obyvatel ročně v průměru let Rekreace  přírodní předpoklady rekreace  infrastrukturní předpoklady rekreace  rekreační (druhé bydlení)  celková ubytovací zátěž území (lůžek/km 2 )

Vyhodnocení vyváženosti pilířů udržitelného rozvoje Udržitelný rozvoj (vyváženost všech tří pilířů - vyrovnaný počet bodů) 1.Účinná ochrana ŽP a šetrné využívání přírodních zdrojů. 2.Udržení vysoké a stabilní úrovně ekonomického růstu a zaměstnanosti. 3.Sociální rozvoj respektující potřeby občanů.

Metoda vyhodnocení vyváženosti pilířů 1. Bodové ohodnocení indikátorů ve škále -2 až 2 body a jejich sečtení -2 nebo -1hodnocený jev/proces je negativní 0hodnocený jev/proces je neutrální 1 nebo 2hodnocený jev/proces je pozitivní

Metoda vyhodnocení vyváženosti pilířů 2. Eliminace rozdílů v počtu indikátorů v jednotlivých pilířích 1. Výpočet přepočtového koeficientu přepočtový koeficient = 100 bodů / maximální možný počet bodů přepočtový koeficient = 100 bodů / maximální možný počet bodů Environmenální pilíř:100 / 10 = 10 Environmenální pilíř:100 / 10 = 10 Ekonomický pilíř:100 / 4 = 25 Ekonomický pilíř:100 / 4 = 25 Sociodemografický pilíř:100 / 6 = 16,7 Sociodemografický pilíř:100 / 6 = 16,7 2. Vynásobení přepočtového koeficientu a součtu získaných bodů v jednotlivých pilířích.

Příklady vyhodnocení vyváženosti pilířů

Děkuji za pozornost Kontakt: tel.: