Potraviny pro zvláštní výživu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativa na ochranu kojení v ČR
Advertisements

Konference se zaměřením
„EU peníze středním školám“
Celiakie Zuzana Chaloupková.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zdravý životní styl základní principy.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
VÝŽIVA DĚTÍ DO 3 LET.
Intenzivní odchov plůdku ryb
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zásady výživy sportovce
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OznaČování potravin pro zvláštní výživu
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Potravinové alergie a dietní režimy
Význam výživy ve sportu
Výživa novorozence a kojence
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Sůl moc nebo málo ?.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Víš co jíš? Web MZe.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Potraviny rostlinného původu
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výživa v chirurgii.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Potraviny pro zvláštní výživu

Definice potraviny, které se odlišují od potravin pro běžnou spotřebu svým: zvláštním složením, zvláštním výrobním postupem a jsou stanovené pro výživové účely uvedené v této vyhlášce a uvádějí se do oběhu s označením účelu použití jsou definovány ve vyhlášce č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů

Pro koho jsou určeny? Pro stanovení výživových účelů platí zvláštní nutriční požadavky skupiny osob: jejichž trávicí systém a látková výměna je narušená nacházejících se ve zvláštním fyziologickém stavu a mohou mít specifické výhody z řízené spotřeby určitých látek v potravinách zdravých kojenců a malých dětí

Kategorie potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti (tzv. potraviny pro redukční diety) potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny bez fenylalaninu

Kategorie potraviny bezlepkové potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetiky) potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové potraviny s nízkým obsahem bílkovin potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu

Označování účelu použití zvláštnosti kvalitativního a kvantitativního složení nebo speciální výrobní procesu nutričním značení v jednotkách předepsaný způsob přípravy, je-li požadován původ bílkoviny (nebo hydrolyzátu bílkovin) způsob uchování a době spotřeby po otevření obalu, je-li to vyžadováno (ne jednoporcované) kategorii nebo bližší specifikaci zvláštní nutriční vlastnosti specifické informace u jednotlivých kategorií těchto potravin

Potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí kojenci do 12 měsíců včetně dětí od 1 do 3 let včetně počáteční kojenecká výživa pokračovací kojenecká výživa zvláštní druhy kojenecké výživy

Potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou pro výživu příkrmy obilné – kaše, suchary a sušenky ovocné – výživa, přesnídávky, pyré, dezert označování – věk konzumenta, lepek

Potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování THM úplná náhrada celodenní stravy náhrada jednoho či více hlavních jídel v rámci celodenní stravy zákaz údajů: o rychlosti nebo úbytku hmotnosti o snížení pocitu hladu o zvýšení pocitu sytosti

Dietní potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny podávané pod lékařským dohledem nebo na základě doporučení osoby kvalifikované pro oblast výživy lidí, farmacie anebo péče o matku a dítě určeny pro osoby, u kterých nelze dosáhnout úpravy stravy běžnými prostředky pacienti s omezenou, poškozenou nebo narušenou schopností požívat, trávit, absorbovat, metabolizovat nebo vylučovat běžné potraviny

Potraviny bez fenylalninu obsah Phe je max. 20 mg ve 100 ml/100 g ve stavu určenému ke spotřebě potraviny jsou vyrobené ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin, u surovin obsahujících fenylalanin je použitý zvláštní technologický postup fenylketonurie (PKU)

Potraviny bezlepkové potraviny přirozeně bezlepkové - neobsahují žádné složky pšenice (všech druhů), ječmene, ovsa, žita - povolená je hodnota gliadinu max.1 mg/100 g sušiny potraviny obsahující složky „lepkových“obilovin - povolený je obsah gliadinu do 10 mg/100 g sušiny nápoje jsou bezlepkové obsahují-li max. 10 mg gliadinu ve 100 ml nápoje

Potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů diabetes mellitus pouze označení „vhodné pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu" nebo jen „vhodné pro diabetiky“

Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové nízký obsah - max. 1 g laktózy ve 100 g/100 ml ve stavu určené ke spotřebě bezlaktózové - max. 10 mg laktózy ve 100 g/100 ml ve stavu určené ke spotřebě, přítomnost volné galaktózy je vyloučena určeno pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů obsah laktózy se značí

Potraviny s nízkým obsahem bílkovin obsahují max. 2 g bílkovin na 1000 kJ energetické hodnoty určeno pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů obsah bílkovin se značí

Potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku s nízkým obsahem - 120 mg ve 100 g/ml s velmi nízkým - 40 mg ve 100 g/ml bez sodíku - 5 mg ve 100 g/ml obsah sodíku se značí

Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu Jsou to potraviny zajišťující vyšší příjem: energie (sacharidů, tuků) a nutrientů zvyšujících využití energetických zdrojů (B1, karnitin, Cr) bílkovin, peptidů a aminokyselin, tedy látek podporujících tvorbu svalstva ostatních specifických potravin pro sportovce nápoje, zejména iontové, s cílem náhrady minerálů

Děkuji za pozornost