KLADY A ZÁPORY ZÁKONŮ č. 76/2002 Sb. a č. 86/2002 Sb. PŘI JEJICH DOSAVADNÍ APLIKACI Z POHLEDU NEZÁVISLÉHO ODBORNÍKA Ing. Bohuslav Brix konsultant v energetice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Společenská odpovědnost Transpozice Směrnice o průmyslových emisích
Inspekce kvality sociálních služeb
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Správa místních poplatků
Specializační kurz Interní základ
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Technické řešení PostSignum QCA
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

KLADY A ZÁPORY ZÁKONŮ č. 76/2002 Sb. a č. 86/2002 Sb. PŘI JEJICH DOSAVADNÍ APLIKACI Z POHLEDU NEZÁVISLÉHO ODBORNÍKA Ing. Bohuslav Brix konsultant v energetice a ŽP

Z 76/2002, o integrované prevenci  soubor pravidel a postupů k získání integrovaného povolení  nezná (neboť nepotřebuje) pojem kategorie zdroje  procedurou prochází zařízení jako celek, tj. včetně společných a pomocných provozů  základem posuzování je referenční dokument nejlepších dostupných technik 1

Z 86/2002, o ochraně ovzduší  ve vztahu k Z 76/2002 jde o tzv. složkový zákon  kategorie zdroje je především nástrojem k třídění zdrojů  vyjmenované zdroje nejsou pouhými příklady 2

Vyhlášky k zákonu o ochraně ovzduší  špatně přehledné, komplikovaně formulované, občas si protiřečící  rozpracovány nad rámec zmocnění (např. § 2, písm. c) V 353 a 354/2002, příl. 14 V 356/2002, aj.)  alternativní palivo vs. spoluspalování odpadu nedořešeno  vyjmenované zdroje - např. kap „ostatní zařízení“ v příl. č. 4 V 353/2002 3

Z 76/2002 vs. Z 86/2002  zákony mají rozdílné poslání  zákonodárce je zřejmě nechtěl propojit  vyjednávání prakticky neprobíhá 4

Integrované povolení  žádost podle vyhl. MŽP č. 554/2002 Sb.  nadbytečně se (sice z různého pohledu) opakují tytéž položky  „kádrový“ dotazník ? (účelem je, aby se žadatel zapletl?) 5

Příklad špatné praxe  rozhodnutí inspekce , po odvolání rozhodnutí zrušeno a vráceno k novému rozhodnutí  inspekce pro složitost prodloužila lhůtu na 60 dnů, ale stejně nerozhodla  (30.9.), (30.11.), (29.2.): další prodlužování lhůt pro vyřízení (s termínem splnění)  dnes je 24. února 2004 a konce nevidět 6

Východiska ?  na obou stranách usilovat o lepší vzájemné chápání a spolupráci  a priori průmysl nejsou jen „zločinci“ a instituce nejsou jen „altruisté“ 7