Materiálně technické předpoklady Ubytovací, stravovací a sportovně rekreační zařízení Gabriela Jahnová
Ubytovací zařízení Významný předpoklad pro rozvoj CR Poskytují ubytování většímu počtu lidí
Kategorie Hotel – min. 10 pokojů + služby, 5 tříd Motel – min. 10 pokojů + služby zejména pro motoristy, v blízkosti pozemních komunikací Penzion – 5-20 pokojů, omezený počet služeb, 4 třídy Botel – trvale zakotvená osobní loď Specifická hotelová zařízení – Wellness hotel, lázeňský/spa hotel, resort/golf resort Ostatní – kemp, tábořiště, chatová osada, turistická ubytovna, ubytování v soukromí
Stravovací zařízení V cílovém místě, i během cestování Dělení podle fce: stravovací (restaurace, motorest) doplňkové stravování a občerstvení (bistro) společensko-zábavní (kavárna, bar) Stravovací zařízení stabilní X pohyblivá celoroční X sezonní
Kategorizace Restaurace restaurace pohostinství jídelní vozy motorest samoobslužná restaurace bufet bistro občerstvení, kiosek Bary denní bar lobby bar noční bar, klub, varieté vinárna kavárna espresso hostinec pivnice výčep piva
Sportovně-rekreační služby doplňková služba, i když je pro většinu účastníků tím hlavním motivem aktivní využití přírodních nebo uměle vytvořených podmínek pro rozvoj sportu, rekreace a turistiky
Sportovní cestovní ruch aktivní – pobyt ve vhodném prostředí, vykonávání sportovních aktivit za předpokladu fyzické schopnosti účastníka pasivní – diváci sportovních akcí
Rekreační cestovní ruch aktivity spojené s obnovou fyzických a duševních sil člověka ve vhodném přírodním prostředí procházky, poznávání přírody nebo památek, méně náročná sportovní činnost, chataření