Specifika terapeutické práce s dospívajícími uživateli drog

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
a jeho využití u klientů po CMP
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Sdružení Podané ruce, o.s.
Proces vnímání v komunikaci
Rizikového chování v dospívání
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Duševní zdraví a psychohygiena
Teorie motivace Adéla Furiková.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
(Presenium) Jiří Vítovec
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Nezaměstnanost.
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Práce s mladistvými uživateli drog v oddělení CESTA Řevnice Mgr. Tomáš Slánský
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Základní charakteristika
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Psychologie adolescentů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Náročné životní situace
12. května 2015, Monika Peterková
Syndrom rizikového chování v dospívání
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Specifika terapeutické práce s dospívajícími uživateli drog Mgr. Tomáš Slánský CESTA Řevnice slansky@cestarevnice.cz www.cestarevnice.cz

Specifika dospívajících uživatelů drog U nedospělých se vytváří závislost podstatně rychleji, existuje vyšší riziko těžkých otrav a je zde i vyšší riziko nebezpečného jednání pod vlivem návykové látky. U masivně zneužívajících jedinců bývá patrné zřetelné zaostávání v psychosociálním vývoji a už experimentování je spojeno s většími problémy v různých oblastech života. (Nešpor, 2000) Kalina (2008, s. 259) uvádí, že „závislost, která vznikne až po 20. roce věku, má až trojnásobně příznivější prognózu než závislost vzniklá ve věku nižším než 16 let.“ Přednáška vychází z mnohaleté zkušenosti terapeutů v zařízení CESTA Řevnice.

Nízký věk – překážka i pomoc Překážky: nevyzrálá nervová soustava; dětské vnímání světa. Pomoc: samovolné dozrávání nervové soustavy; touha po nových podnětech; schopnost opustit cestu a vydat se po nové.

Motivace ke změně Klientem je problémový uživatel drog Vážení zisků a ztrát – široké rozpětí (málo prožitých negativ) Předčasné ukončení léčby –> nabídka pozdějšího pobytu X restrikce (ÚV)

Ústavní výchova vs. Dobrovolný pobyt ÚV – předpokládá delší a problematičtější drogovou anamnézu silný motivační prvek Dobrovolný – kratší drogová kariéra X dlouho neřešená drogová kariéra

Separace od rodiny Předčasná separace Neumožněná separace Nezpůsobilí rodiče. Někdy možnost vrátit se do rodiny jako dospělý parťák. Neumožněná separace Živelné opouštění rodiny a vracení se domů -> cirkulární agresivní reakce. Běžné adolescentní moratorium Vést k návratu, nebo k osamostatnění? Nutná práce s rodinou.

Krize identity „… přichází v oné fázi životního cyklu, v níž si musí mladý člověk narýsovat pro sebe určitou ústřední perspektivu, dát směr svému usilování, vytvořit pracovní linii, a to z pozitivních plodů svého dětství a z nadějí i očekávání blížící se dospělosti. Musí nalézt jistou významnou podobnost mezi tím, co vidí v sobě, a mezi vyostřeným vědomím toho, jak je vnímán jinými“ (E. Erikson in Matoušek 1996, s. 20). Útěk do drog -> slepá ulička s křivými zrcadly deformujícími sebeobraz. Nabízíme reálný pohled na sebe sama a vyprávíme, co může potkat na jiných cestách.

Partnerské vztahy Patologické vztahy uživatelů drog (závislé vztahy) Erotické vztahy ve skupině Erotické vztahy a experimenty s nimi jsou tak nedílnou součástí dospívání, že je takřka nemožné v nich klientům zabránit. důraz na důvěrný terapeutický vztah (partnerské vztahy ve skupině netrestáme). lepší narušená práce než žádná.

Agresivita „Pasťácké chování“ Nezvládnutý vnitřní tlak Sebepoškozování Silové budování pozice pomocí zastrašování, intrik, přímé agrese… Není-li opuštěno, vede k vyloučení. Preventivní vyloučení? Nezvládnutý vnitřní tlak Přijmout vlastní emoce a bezpečně je ventilovat. Sebepoškozování Nejedná-li se o projev asociálního chování, nebo psychiatrické poruchy, daří se klientům tento vzorec nahradit.

Drogová diagnóza s duálními příznaky Většinou jen drogová diagnóza, kterou provázejí projevy nepodchycených, nebo nediagnostikovatelných poruch. Disharmonický vývoj => poruchy osobnosti Poruchy příjmu potravy Úzkosti, lehčí deprese, fobie

Edukace „Uživatelé nelegálních drog se celkově cítí v této oblasti informovanější než zbytek populace, ovšem jejich skutečné znalosti tomuto pocitu příliš neodpovídají“ (Zeman, Trávníčková, Štefunková, 2012, s. 309). „Hrají si s plastelínou a přitom je to semtex“ (F. Polášek, osobní sdělení).

Vzdělání a práce „Mnozí hledají smysl života se skrytou obavou, že by snad mohl být v práci“ (M. Růžička, K. Čapek?). Hledání reálné cesty – raději dokončený rekvalifikační kurz než nedokončená SOŠ.

Závěrem… Dorostoví uživatelé mají tendence zkoušet extrémní polohy, riskovat, přehánět, zlobit. Vysoký nárok na profesionály. Pomáháme jak odborností, tak svoji osobností. Děkuji za pozornost a těším se na diskuzi.

Použitá literatura Kalina, Kamil. Terapeutická komunita. Praha: Grada, 2008. ISBN: 978-80-247-2449-2 Matoušek a kol. Práce s rizikovou mládeží. Praha: Portál, 1996. ISBN: 80-7178-064-2 Nešpor, Karel. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2000. ISBN: 978-80-7367-267-6 Zeman, P., Trávníčková, I., Štefunková, M. Znalosti, názory a postoje občanů v oblasti drogové problematiky. Adiktologie, 2012. (12)4, 302-310. ISSN: 1213-3841