Dlouhodobé sledování zatopeného lomu Barbora u Teplic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jordán Jordán.
Advertisements

vysoce průtočná (HRT= ~21 dní) mělká, ale ± stabilně stratifikovaná
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Provoz a údržba vodních toků
Identifikace antropogenních tlaků v české části mezinárodního povodí řeky Odry Odpovědný řešitel Ing. Přemysl Soldán, Ph.D. DÚ III.1 – Produkce znečištění.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Vodní nádrž Šance.
Obnova a revitalizace pražských nádrží. Odbahnění vodního díla Džbán -kompletní odbahnění včetně odvozu (celkem cca m3 bahna) bylo provedeno pouze.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku
VODNÍ NÁDRŽ PLUMLOV -AKTUÁLNÍ STAV
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Fugacitní modely 3. úrovně (Level III)
Střední škola rybářská a vodohospodářská
Základy hydrauliky a hydrologie
Odbahnění vodní nádrže Hostivař
Výtok otvorem, plnění a prázdnění nádob. Přepad vody, měrné přelivy.
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová.
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Vodní nádrže.
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Základní informace VD a PVE Dalešice
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Monitoring rybích populací: co říkají data a modely? David Boukal Biologické centrum AV ČR, České Budějovice Photo: ČRS.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Antropogenní vlivy – human impacts
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Using of TM data and VHR data for reclaimed areas monitoring using vegetation indices Lena Halounová Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT.
Původ jezer - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
RYBNÍK JAKO CELEK.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - posuzování vrstev Ing. Petra SALABOVÁ Ing. Otakar PRIKNER Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště.
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
POČASÍ A VODSTVO. Vzdělávací cíleŽák je schopen porozumět synoptické mapy, vytvořit klimadiagram. Dokáže definovat a interpretovat hydrologické charakteristiky.
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Kompresní stanice Jirkov
Protierozní ochrana 16. cvičení Téma: Protierozní opatření – dimenzování prvků PEO 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Prezentace projektů, KD U Boudů
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Fitness náramky Tadeáš Kundera,
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
KONCENTRACE FOSFORU V NÁDRŽÍCH ORLÍK A SLAPY:
Dynamika vyplavování pesticidních látek v povodí Čechtického potoka
Monitoring kvality vody VN Jordán v Táboře
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
Zhongyuan Chen Jiufa Li Huanting Shen Wang Zhanghua
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Environmentální Profil
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
Modelování SYMOSem v mikroměřítku
Oceány.
Transkript prezentace:

Dlouhodobé sledování zatopeného lomu Barbora u Teplic Ivo Přikryl, Richard Faina ENKI, o.p.s. Třeboň

Umístění nádrže

Popis nadmořská výška cca 270 m plocha 50 ha max. hloubka cca 60 m průměrná hloubka cca 24 m zdroj vody: Bouřlivec a vlastní povodí předřazená nádrž Otakar okolí: převážně rekultivované výsypky a svahy lomu využití: rekreace, sportovní rybolov

Otakar

Barbora

Z historie ukončení těžby a neřízené stoupání vody v 70. letech 20. století zprůtočnění Otakaru a Barbory sportovními rybáři v 70. letech následně provedení nezbytného opevnění přítoku do Otakaru, přelivu z Otakaru a stabilizace hladiny Barbory od 80. let využívání nádrže sportovními potapěči v 80. letech zájem o využití vody pro rybářské sádky a první monitoring kvality vody (1985-88 odtok, 1987/88 vertikální zonace v měsíčních intervalech od poloviny 90. let systematické úsporné sledování kvality vod od konce 90. let redukce průtoku 2002 poškození přítokového koryta přívalovým průtokem 2004 – 2005 opevnění svahů pod Košťany

Vývoj kvality vody typická rezavá důlní voda s vysokými koncentracemi kovů v 70. letech – chybí přesnější údaje 1985 – 1988 sledování Faina – odeznívání zvýšených koncentrací kovů, celkově výborná kvalita 1994 – 1999 – pokračující zlepšování kvality včetně klesající trofie po roce 1999 – tendence k prohloubení oligotrofie, nárůst rozpuštěných látek, výrazná oligotrofizace Otakaru

Zajímavější poznatky pomalé podzimní promíchávání (gradient rozpuštěných látek, morfologie, závětří) silná závislost trofie vody na přítoku relativně nižší průhlednost vody (jílový zákal, potapěči) ustálené složení zooplanktonu, v Barboře větší druhy než v Otakaru sledování Barbory pomohlo prosadit optimálnější řešení nově zatápěných zbytkových jam nádrž se chová dost rozumně podle teoretických vztahů

Významnější organismy rdesty Potamogeton perfoliatus a P. nodosus parožnatky do hloubky cca 30 m, ruducha Chantransia chalybea zachycená v roce 1996 v hloubce 40 m nepůvodní - Dreissena polymorpha, Potamopyrgus antipodarum, Orconectes limosus, Daphnia ambigua

Co dál nově napouštěné nádrže (Chabařovice, Ležáky, Medard) detailněji monitorovány – Barbora však má 30 let náskok žádoucí sledování i z jiných aspektů, vhodné souběžně s dalšími nádržemi zahájené i budoucí zatápění zbytkových jam příležitostí pro desítky let výzkumu