Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jordán Jordán.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jordán Jordán."— Transkript prezentace:

1 Jordán Jordán

2

3 Něco málo o Jordánu… Jordán je vodní nádrž v Táboře o ploše přes 51 ha. Vznikl roku 1492 přehrazením Košínského potoka je nejstarší přehradní nádrží v Česku. Jeho původním účelem bylo zásobování města pitnou vodou, později začal být využíván i k chovu ryb. Pro obtížnost vypouštění (naposledy v roce 1830) nebo technicky náročné výlovy dlouhou sítí (prováděné do poloviny 20. století) se upustilo od většího chovu ryb a nádrž sloužila a slouží převážně jen sportovním rybářům a rekreaci. Jeho sypaná hráz je vysoká 20 m a 284 m dlouhá, zadržuje asi 3 milióny krychlových metrů vody. Největší hloubka je 12,5 metru. Z nádrže vytéká Tismenický potok, na kterém se těsně pod hrází nachází 18 m vysoký Jordánský vodopád. Na Košínském potoce, pod vodní nádrží Košín I. se těsně před Jordánem nachází ještě jedna malá přehrada Malý Jordán.

4 Most Nepřehlédnutelnou dominantou se stal nový harfový most přes Jordán. Svými 26 závěsnými lany na vysokém pylonu připomíná dvojici harf, je dlouhý 212, široký 23 metrů a byl budován v letech 1984 až 1991.

5 Trochu historie…. Výměra. Podle Certifikátu c. k. odhadní komise z 27. února 1873 měl Jordán plochu 91 jiter 1400 sáhů, čili 52,87 hektaru. Při stavbě železnice byl zasypán výběžek a plocha se zmenšila na 51,77 hektaru. Název. Do poloviny 19. století byl Jordán označován jako rybník a potom - podle vysvětlení Ústavu pro jazyk český ČSAV – jako nádrž. Čerpání vody z Jordánu je od roku Mistr Jan "vody vůdce" a mlynář Matouš Zycha z Náchoda pod hrází (dnes zde rybářské sádky) postavili první vodárnu - sloužila 365 let (jen v r bylo instalováno nové stejné dřevěné čerpadlo - po předešlém ohni); voda vytékala do městských kašen (první na rynku) od roku Po výnosu ministerstva zemědělství z 1. prosince 1932 o zásobování města pitnou vodou ze stávajících vrtů a nadlepšení náležitě čištěnou a chlorovanou vodou z Jordánu došlo k rozhodnutí o vybudování čisticí a filtrační stanice "U rytíře" (vybudávána roku 1936). Vodopád - jordánský přepad (katarakt) byl vybudován asi roku Odtokové koryto vede pod silnicí, po skále a voda padá do tůně a potom teče dál Tismenickým potokem do řeky Lužnice. Ryby. V červnu 1875 byl uloven kapr o váze 24 kg, v roce 1951 rybář J. Pilař ulovil kapra o váze 17 kg, ten byl darován do sbírek Národního muzea Praha. Největší rybou byl kapr o váze 28 kg nalezený roku 1890 uhynulý u brlení u hráze.

6 Co bylo o nádrži napsáno…
Jordán na prodej? Tábor – Jordán promluvil. Na jeho hladině totiž pluje polystyrénový nápis For sale.  Tedy česky na prodej.  Logicky se nabízí vysvětlení záměru neznámého autora. Někdo tímto způsobem vyjádřil svůj  nesouhlas s  bagrování vodní nádrže.

7 Galerie-vlastní foto

8

9

10

11 Vypracovali: Dohnalová Mirka
Novotná Tereza Nápravníková Šárka Tkadlecová Anna Třída: ročník Datum:

12 Táborský deník píše… Jordán má asi na měsíc zavřený kohoutek
Tábor - Voda z táborské nádrže odtéká jen do štičí líhně. Stavebníci pracují na dělicí hrázi.


Stáhnout ppt "Jordán Jordán."

Podobné prezentace


Reklamy Google