Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram."— Transkript prezentace:

1 Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram

2 Trend časové řady Rozumíme jím dlouhodobou tendenci ve vývoji hodnot analyzovaného ukazatel. Trend může být rostoucí, klesající nebo někdy mohou hodnoty ukazatele dané časové řady v průběhu sledovaného období kolísat kolem určité úrovně, potom se jedná o časovou řadu s konstantním trendem.

3 Trend časové řady Tradičním způsobem popisu trendu časové řady je její vyrovnání nějakou matematickou funkcí. Tím získáme souhrnnou informaci o charakteru hlavní tendence ve vývoji analyzovaného ukazatele v čase a navíc můžeme modelovat i další vývoj trendu v budoucnu, ovšem za předpokladu, že se jeho charakter nezmění.

4 Elementární charakteristiky
časových řad pro charakterizování dynamiky vývoje časových řad, tzn. pro zkoumání rychlosti změn hodnot sledovaného ukazatele v závislosti na čase, je možné užívat různé statistické charakteristiky:

5 Vyrovnání časové řady - lineární
Vzhledem k povaze údajů, se kterými pracujeme, provádíme vyrovnání lineární a vyjádříme ho ve tvaru:

6 První absolutní diference (absolutní přírůstky):
– absolutní přírůstek nebo úbytek zkoumaného ukazatele v určitém okamžiku (období) proti okamžiku (období) bezprostředně předcházejícímu (např. hodnota jednoho roku mínus hodnota roku předchozího) Je-li absolutní přírůstek přibližně konstantní, je vhodné pro vyrovnání časové řady vhodné použít přímku.

7


Stáhnout ppt "Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram."

Podobné prezentace


Reklamy Google