Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

SPOLEČNĚ PRO REGION Podpora odborného školství v Letohradě.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Ministerstvo průmyslu a obchodu pro podporu technického vzdělávání – poslanecký návrh míří do dolní komory Parlamentu ČR MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Obnova vozového parku v České republice
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Financování regionálního školství
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
INFORMACE O ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM. POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ S DŮRAZEM NA INFRASTRUKTURU A INVESTICE  Motivace žáků ke studiu technických oborů.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
PHmax ve středním vzdělávání
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU PRO PODPORU TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Tisková konference MPO

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání Stav českého technického vzdělávání Průměrná vzdělanost českých žáků se mezi lety 2003 – 2009 propadla o 25 bodů. Zdroj: výzkum OECD o vzdělanosti ČR přichází snížením vzdělanosti o cca desítky mld. Kč na nižším HDP každý rok. Zdroj: Národohospodářský ústav AV ČR a CERGE-EI Za sedm let se zvýšil počet vysokoškoláků o 110 tisíc, techniků ale jen o 10 tisíc. Zdroj: Český statistický úřad Technicky orientované vzdělávací programy jsou výrazně podfinancované – příspěvek na studenta technické fakulty tvoří jen 60 % příspěvku na studenta fakulty přírodovědné. Zdroj: Prohlášení Asociace děkanů technických fakult České republiky 1

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání Průmysl ČR varuje a navrhuje „Našemu průmyslu hrozí takřka kolaps, pokud během příštích pěti, deseti let nebude školský systém nastaven tak, aby se na trh práce dostávali akutně potřební technicky vzdělaní odborníci.“ Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR „Podporujeme návrh MPO na úpravu zákona o dani z příjmu tak, aby motivovala ty podnikatele, kteří se starají o vzdělávání učňů.“ Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR 2

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání Firma - odvod daně MF ČR - přerozdělení daní MŠMT - přerozdělení školám Škola - finanční příjem Současný zjednodušený stav přerozdělení finančních prostředků Plánovaný zjednodušený stav přerozdělení finančních prostředků Firma - přímá platba škole / vyšší daňová úspora Škola - finanční / materiální příjem 3

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání Klíčová navrhovaná opatření A.Změny zákona o dani z příjmu B.Realokace prostředků v OP Vzdělávání a konkurenceschopnost na podporu materiálního a technického vybavení škol C.Zjednodušený model financování VŠ - využití ukazatele kvality a výkonu pro stanovení příspěvku na studenta/žáka a množství přijatých studentů/žáků ve vzdělávacím oboru 4

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání A. Změny zákona o dani z příjmu 1) Podpora firemních investic do vzdělávání Umožnění odečtu 110 % hodnoty investice do oblasti vzdělávání od základu daně (ZD) v roce uvedení investice do užívání při současném odepisování této investice Nezbytnou podmínkou je použití na technickou výuku  Při použití více než 50 % času investice na výuku je možné aplikovat 110% odečet od ZD  V případě použití méně než 50 % času, alespoň však 30 % času investice na výuku, je možné aplikovat 50% odečet od ZD 5

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání A. Změny zákona o dani z příjmu 2) Motivace firem k umožnění odborného výcviku v co nejvyšší míře Umožnění odečtu nákladů na žáka konajícího praxi/stáž ve firmě od základu daně paušální částkou:  Žák/student musí vykonat praxi/stáž v souhrnné délce min. 400 hodin za rok, aby mohl být uplatněn odpočet od základu daně ve výši Kč na 1 žáka/studenta  V případě vykonání praxe/stáže v délce hodin za rok je možné aplikovat odpočet od ZD ve výši Kč na 1 žáka/studenta 6

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání A. Změny zákona o dani z příjmu 3) Podpora firemních stipendií Zvýšení částky u daňově uznatelných výdajů na stipendia u technického vzdělávání na Kč a Kč. Dnes je to a Kč – viz § 24 odst. 2 písm. zu) ZDP. 7

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání A. Změny zákona o dani z příjmu – vzorový příklad Podnikatel je střední podnik. HV před zdaněním je Kč. Nakoupí stroje a vybavení za Kč jako investici tvorby vlastního učňovského střediska a zaměstná na praxi 10 učňů. Současný stavNavrhovaný stav HV před zdaněním Kč Daň před snížením Kč Nákup stroje, investice ve výši Kč, použití více než 50% času na vzdělávací účely pro technické vzdělávání Není uplatněno snížení daně Kč snížení daně (započtení 110 % investice a její odečtení od ZD x daňová sazba 19%) Bonus na žáka při splnění výuky min. 400 hodin ročně Není uplatněno snížení daně Kč snížení daně (započtení Kč x 10 žáků a její odečtení od ZD x daňová sazba 19%) Podpora stipendií žáků Kč snížení daně Kč snížení daně (oproti současnému stavu nárůst o Kč) Daň po snížení Kč Kč (rozdíl Kč) 8

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání B. Realokace prostředků z OP VK na podporu materiálního a technického vybavení škol Realokace z OP Vzdělání a konkurenceschopnost ve výši 0,8 mld. Kč např. pro systémovou podporu polytechnického vzdělávání, vytvoření sítě regionálních učňovských center propojením se školicími středisky v rámci OP Podnikání a inovace, podpora technického vzdělávání přímo ve školicích střediscích firem atd. 9

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání C. Zjednodušený model financování vysokých škol Využití ukazatele kvality a výkonu pro stanovení příspěvku na studenta/žáka a množství přijatých studentů/žáků ve vzdělávacím oboru 10

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání Ministr Martin Kuba: „Je ve veřejném zájmu otevřít odbornou a politickou diskuzi o aktuálním stavu českého technického vzdělávání a jeho dopadu na konkurenceschopnost České republiky, životní úroveň a pracovní místa. Součástí diskuze je i předkládaný návrh, který jsme vypracovali společně se zástupci zaměstnavatelů pro zlepšení situace a rozvoje společnosti.“ 11

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství v oblasti technického vzdělávání Děkuji za pozornost