Vesnice Valašská Polanka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Nusle Eva Baumanová 4.B Praha – město našeho života
Vranovská Ves.
Základní škola a Mateřská škola Křesetice
Obec Pavlice.
Naše město a škola Jakub Jakuba 9.C.  Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínskem kraji  Dominantou města je barokní zámek  jsou zde dvě trojúhelníková.
Pozděchov Vendula Křupalová.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Valašská Polanka.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
ÚSTÍ U VSETÍNA.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Svazek obcí Mikroregion Valašskomeziříčsko - Kelečsko.
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Obec, kde žiji Vesnice.
Amálie Ondrá č ková. Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti.
DOLNÍ BĚLÁ.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
VALAŠSKÁ POLANKA.
Informační kiosky přínosy nasazení Zbyněk Grepl
Valašská Polanka Michal Baran.
Leskovec Surý Josef.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Prezentuje se vám „ Penzion u krbu “ Pana Zdeňka Dvořáka Sokolovská 536, LOKET
PAMÁTKY PRAHA.
Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Valašská Polanka Kateřina Srbová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Autor: Lukáš Vávra. POLOHA  Vizovice se nachází na Moravě, ve Zlínském kraji. Vizovice Znak města.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Investice do rozvoje vzdělávání Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C - 20.
Naše město Vizovice a Základní škola
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Programový výbor MAS Hradecký venkov Nechanice, 10. června 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
David Maček.  vznik obce  Informace  Sport  Juřičkův Mlýn  Škola  Firmy  STRAVOVÁNÍ, PRODEJNY:
Martin Kozubík. Poloha Valašské Polanky Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Trasa č. 13 Jičín - Jilemnice - Vrchlabí - Jánské Lázně - Pec pod Sněžkou Petra Schwarzerová 3.B
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
Igor Dostal
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
TEREZA PAROBKOVÁ 9.A Vizovická vrchovina. Poloha.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
SNĚŽNÉ.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Rozpočet obce Černovice
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Město a příměstské oblasti
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

Vesnice Valašská Polanka Stručná historie obce Valašská Polanka je starobylá obec s historií spadající do poloviny 14. století. První písemná zmínka byla objevena v listině papežské kurie z roku 1361, podle níž patřila klášteru ve Vizovicích. Obec ležela na rušné cestě, vedoucí ze Vsetína do Brumova a dále do Uher. poloha obec Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín. Západní část katastru na levém břehu Senice je na úpatí Vizovických vrchů, pravý břeh je již součástí Javorníků. počet obyvatel: 1328 starosta : Josef Daněk Katastrální výměra: 1240 ha

památky Kultura a tradice Kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v roce 1778-1779, a spolu s ním byla postavena i fara a triviální škola. Stavební materiál věnoval majitel vsetínského panství hrabě Jan Illésházy. Stavba kostela se neobešla bez komplikací, když došlo ke zřícení části jeho klenby. Z roku 1779 pochází i kamenný kříž s podstavcem a znakem Illésházyů. Valašská Polanka žije bohatým kulturním životem. Ze zajímavých akcí je to například pořádání tradičních starovalašských dožínek, které jsou v obci organizovány jednou za tři roky vždy předposlední prázdninovou neděli v srpnu. Jedná se o kulturní pásmo dochované z kroniky obce, které je staré více jak 100 let. V obci se zachovalo masopustní vodění medvěda a mikulášský průvod masek a družiny Mikuláše která dětem do domácností roznáší dárky.

Zajímavosti: Dne 28. dubna 1780 projížděl Polankou císař Josef II., který za obcí kvůli rozvodněným potokům musel zabočit do Seninky a odtud přes Rokytnici přijel na noc do vsetínského zámku. Ve chvíli jeho příjezdu, asi v 9 hodin večer, vhodil do císařova kočáru místní tkadlec a knihař Jan Aron Bubela žádost 25 valašských obcí o náboženskou svobodu. Císař přijal žádost laskavě a slíbil podavatelům svou ochranu. Petice se stala jedním z impulzů k vydání tolerančního patentu (1781), kterým bylo poddaným povoleno vyznávání evangelické víry. Památným dnem se pro Polanku stal 26. červen 1924, kdy obcí projížděl na Slovensko prezident T. G. Masaryk. zástupy lidu zdravily presidenta, který volným tempem projížděl obcí.

informace Na školní docházku využívají děti v obci základní školu vyššího stupně a mateřská škola slouží pro mladší děti. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hřiště a další sportoviště. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov. V obci Valašská Polanka má ordinaci jeden praktický lékař a jeden zubař. Z další občanské vybavenosti je zde rovněž poštovní úřad. Možnosti trávení dovolené Vhodné jsou podmínky pro nenáročnou pěší turistiku, projížďky na horských kolech, v zimě zimní túry na běžkách či návštěvy lyžařských vleků v sousedních obcích Lužná, Pozděchov a Seninka. Ve vesnici se nachází Restaurace "U Fusků"umístěna v Kulturním domě ,dále restaurace Galánečka a hospoda U Pavlíků.

Kulturní dům Valašská Polanka Kulturní zařízení obce Valašská Polanka je vybaveno sálem s kapacitou 300 osob k sezení a zasedací místností s kapacitou 50 osob k sezení. Umístěna je zde rovněž restaurace, která poskytuje stravovací služby pro celou tuto uvedenou kapacitu osob, včetně vlastní kapacity v restauraci o počtu cca 40 osob zš Valašská polanka V Polance vznikla první škola roku 1778. Byla to církevní jednotřídní triviální škola (vyučovalo se čtení, psaní, počty a náboženství), postavená nákladem stavovského fondu na gruntě Matěje Krčka. Dnes na jejím místě stojí budova mateřské školy.