Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh."— Transkript prezentace:

1

2 OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh. Obecní znak Prapor obce

3 Kolem roku 1000 osídlili horníci z dolního Francka – Bavorska a tak založily obec Tatenice. Při jejich příchodu byla krajina ještě zalesněna. V mokré, močálovité půdě byly nalezeny stopy medvědích tlap a snad proto nazvali osídlenci místo, kde se usadili “Tatzengraben“.

4 počet obyvatel:865 rozloha:26,83 km2 - 2683 ha Pardubický kraj, okr. Ústí nad Orlicí nadmořská výška:345 m n. m. místostarostka:Eliška Hrochová starosta:Mgr. Vladimír Žák počet domů:284

5 Kostel sv. Jana Křtitele Kostel byl postaven v letech 1716 - 1723. Plán kostela navrhl a snad i začal stavět proslulý italský stavitel Dominik Martinelli.

6 Tatenický zámeček V roce 1600 koupil Tatenici s tvrzí majitel moravskotřebovského panství Ladislav Velen ze Žerotína, jeden z nejvýznamnějších moravských feudálů té doby.

7 Prapor obce vychází z navrženého obecního znaku. List tvoří tři svislé pruhy: - žlutý se zkříženou sekerou a hornickým mlátkem - červený se žlutou holí zakončenou křížem

8 Pravá, čestnější část štítu, symbolizuje počátek obce. První zmínka o obci je k roku 1267. Předtím zde byl pohraniční les, který museli obyvatelé vymýtit, aby získali půdu pro svá pole.

9 Dne 25.10. 2010 Vypracoval: Martin Herzog


Stáhnout ppt "OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh."

Podobné prezentace


Reklamy Google