Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel"— Transkript prezentace:

1 Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel

2 OBSAH 1.Historie 2.Základní a Mateřská škola 3.obec 4.vlek

3 HISTORIE První písemné zmínky o Pozděchovu jsou uloženy v písemnostech vizovického zámku z roku 1361, kdy patřil k panství cisterciáckého kláštera ve Vizovicích a vznikl sloučením osad Pozděchova a Svéradova. Pravděpodobně však došlo k založení obce už v 11. století, kdy se tvořily osady končící na „-ov“. Předpokládá se, že majitelem katastru obce byl nějaký Pozděrad, řečený Pozděch, a podle něj dostala vesnice jméno. V Pozděchově bylo v polovině 16. století osmnáct usedlostí. Obec řídil fojt, který byl určen majitelem vizovického panství. V roce 1644 bylo za aktivní protihabsburský odboj popraveno pět místních obyvatel. Po třicetileté válce zůstalo v obci jen 18 rodin usedlíků. Roku 1663 byl celý Pozděchov vypálen Turky a později čelila obec i několika nájezdům kuruckých kmenů. Do roku 1849 byl Pozděchov součástí panství Vizovice, pak okresu Uherský Brod, Holešov, Zlín a od roku 1949 se stal součástí okresu Vsetín. V letech druhé světové války mnoho usedlíků aktivně spolupracovalo s partyzány z 1. Partyzánské brigády Jana Žižky.

4 ZÁKLADNÍ ŠKOLA Škola se nachází v překrásném prostředí valašských kopců v Pozděchově, na půli cesty mezi Vsetínem a Zlínem. Nová budova školy byla uvedena do provozu v roce 1966 a po nedávné rekonstrukci stále patří mezi neodmyslitelné moderní dominanty širokého okolí. Od r je to pak spojený subjekt Základní a Mateřské školy, přičemž Základní škola funguje jako málotřídní. V letošním školním roce 2010/2011 ji navštěvuje 27 dětí ve dvou třídách, přičemž téměř polovina jich je prvňáčků – hned Děti z pátého ročníku ještě pracují podle vzdělávacího programu „Obecná škola“ a v 1. až 4. ročníku se učí již dle nového ŠVP ZV „Škola komunikace s lidmi a přírodou“. Od 3. ročníku se vyučuje anglickému jazyku. K dispozici je nová nadstandardní multimediální učebna s interaktivní tabulí i prostorná tělocvična. Mateřskou školu navštěvuje 19 dětí a předškolní vzdělávání je určeno Školním vzdělávacím programem „Sluníčko“. Ve škole je dále Školní družina a Školní jídelna. O bezstarostný chod se stará pět provozních a pět pedagogických zaměstnanců v čele s ředitelem Mgr. Michalem Molkem. Kromě samotné výuky se děti během školního roku účastní také mnoha dalších aktivit a mohou se zapsat do několika zájmových útvarů, jako např. Valášek, Šikulové, Sporťáček a další

5 OBEC Pozděchov, ležící při jihozápadní hranici vsetínského okresu v severní části Vizovických vrchů, je jednou z nejvýše položených obcí okresu s typickým pasekářským osídlením. Nejvyšším bodem katastru, který je z více než poloviny pokryt lesy, je kopec Svéradov .Obcí protéká potok Pozděchůvka. Počet obyvatel: Katastrální výměra: 1345 ha Nadmořská výška: 490 m.n.m. Poštovní směrovací číslo:

6 VLEK Charakteristika areálu:
Lyžařský svah Pozděchov se nachází v nejvyšší části Vizovické vrchoviny v nadm. výšce m. n. m. Je vhodný zejména pro rekreační lyžování, rodiny s dětmi, výuku lyžování a snowboardingu. Příjezd k areálu je po značené komunikaci v horní části obce, parkoviště i bufet je přímo u vleků. Lyžařský svah je uměle zasněžován a vybaven osvětlením pro večerní lyžování. Z horní stanice vleku se nabízí jedinečný pohled na Beskydy a Hostýnské vrchy. Pro vyznavače bílé stopy se vokolí nachází mnoho značených turistických tras, které v zimním období využívají běžkaři. Vnejbližším okolí je možné navštívit Čertovy skály, Ploštinu, Vařákovy paseky, Klášťov (mýty opředený nejvyšší bod Vizovických vrchů s nedávno odhaleným pohanským pohřebišťem), Zámeček Trubiska (dřevená lovecká chata původně patřící vizovické šlechtě).


Stáhnout ppt "Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel"

Podobné prezentace


Reklamy Google