Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ a MŠ Lhoty u Potštejna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ a MŠ Lhoty u Potštejna"— Transkript prezentace:

1 ZŠ a MŠ Lhoty u Potštejna
Představení projektu

2 Lhoty u Potštejna Obec Lhoty u Potštejna se skládá ze dvou částí:
Velké Lhoty a Malé Lhoty. Nadmořská výška: m n. m. Rozloha: 5,71 km2 Počet obyvatel : 299 (k ) Obec je členem DSO Mikroregion Brodec a DSO Orlice

3 Historie Do roku 1953 byly Lhoty u Potštejna dvě samostatné obce - Malá Lhota a Velká Lhota.  O Malé, dříve Lipanské Lhotě, jsou první zmínky až z 15. století. Roku 1526 koupil Lhotu Vojtěch z Pernštejna a Lhota tak patřila načas k Potštejnu. Roku 1617 koupil Jan z Bubna Borovnici a od té doby patřila Malá Lhota k Borovnici.

4 Historie První známí držitelé Velké, dříve Dobešovy Lhoty, byli Příbkové z Otoslavic. Velkou Lhotu roku 1690 koupila Terezie Eleonora z Ugarte a připojila ji k Borovnici. Ve Velké Lhotě byla dříve tvrz a poplužní dvůr. Ke sloučení obou Lhot a vzniku obce Lhoty u Potštejna došlo v roce 1953.

5 Naše škola Stará škola na Homoli Naše nová škola
Základní škola a Mateřská škola Lhoty u Potštejna je malá vesnická škola, založená v roce 1878. Od 1. září 2004 byla v budově školy zřízena i škola mateřská. Součástí školy je školní družina a školní jídelna. Stará škola na Homoli Naše nová škola

6 Představení projektu Ahoj,
já jsem puštík obecný, patřím mezi sovy a říkají mi Amos. Pamatuji už dávná léta tady v kraji, a protože tu nedaleko bydlím, mohu vás provést a povědět o tom, co se tu odehrávalo kdysi i velmi nedávno.

7 Brodec Tok potoka Brodce - popis od pramene po ústí – mapa.
Zmapování části toku Lhotami - zaměření a zakreslení- vlastní nákresy. Základní rozbor vody - pH, tvrdost, život v potoce- odběry vzorků, mikroskopování, určování organismů i v závislosti na ročním období. Určování stromů, bylin, hub na březích potoka - sběr vzorků v terénu, poznávání jednotlivých druhů. Fotodokumentace v různých ročních obdobích.

8 Ukázky fotodokumentace
Brodec

9 Louky a pastviny Druhové složení rostlin v různých obdobích vegetace - vycházky, sběr a určování druhů. Herbář základních druhů lučních rostlin. Vzácné a chráněné druhy rostlin – fotodokumentace. Třídění rostlin podle různých nároků na prostředí - různé ekosystémy.

10 Ukázky fotodokumentace
Louky a pastviny

11 Historie Lhot a okolí Obec Lhoty u Potštejna, Homol, Chlum, Borovnice - obecní kronika, beseda s pamětníky. Místní pověsti a báje. Významné osobnosti Lhot a nejbližšího okolí. Srovnání současnosti a minulosti vesnice ve fotografii.

12 Ukázky fotodokumentace
Historie Lhot a okolí

13 Poutní místo Homol Poutní místo na návrší Homole nechala vybudovat hraběnka Terezie Eleonora Ugarte v letech Největším lákadlem pro turisty je kamenné schodiště z roku 1767, které je evropským unikátem. Má 153 schodů a 16 odpočívadel, jejichž počet je zvolen pro poutníky symbolicky, a to podle počtu Zdrávasů a Otčenášů růžence v modlitbě Velký růženec.

14 Ukázky fotodokumentace
Poutní místo Homol

15 Ukázky fotodokumentace
Poutní místo Homol

16 Další fotodokumentace na našich stránkách www.zslhoty.estranky.cz
Projekt realizují: Dagmar Bachmanová Markéta Bubnová Jana Florianová Jan Havel 6. a 7. ročník Další fotodokumentace na našich stránkách


Stáhnout ppt "ZŠ a MŠ Lhoty u Potštejna"

Podobné prezentace


Reklamy Google