Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 – Inovace výuky na středních zdravotnických školách Téma: Úloha výživy v nemocnici Lektor: Marie Bauerová
Výživa – základní životní potřeba Výživa – základní životní potřeba Bez jídla vydržíme asi 2 měsíce / záleží od Bez jídla vydržíme asi 2 měsíce / záleží od tělesného složení/ tělesného složení/ Bez vody vydržíme 2 – 4 dny. Bez vody vydržíme 2 – 4 dny. Strava má být pestrá,plnohodnotná a výživné látky zastoupeny v poměru Strava má být pestrá,plnohodnotná a výživné látky zastoupeny v poměru 15% bílkovin,20-30% tuku,55-65% sacharidů,vitamíny,minerální látky,tekutiny 15% bílkovin,20-30% tuku,55-65% sacharidů,vitamíny,minerální látky,tekutiny
Pyramidy výživy Obilniny,těstoviny,luštěniny,pečivo,ořechy,přílohy 3 – 6 porcí denně Zelenina 3 – 4 porce denně Ovoce 2 – 4 porce denně Mléko,mléčné výrobky 3 – 4 porce denně Ryby,drůbež,maso,masné výrobky,vejce 1 -3 porce denně Tuky, cukry – maximálně 1 porci denně
Doporučené rozložení energie Snídaně – 20% Dopolední svačina – 15% Oběd – 35% Odpolední svačina – 10% Večeře – 20%
Doporučené denní výživové látky Lehká zátěž: Muži – 2 400Kcal,68g B,70g T,375g S Ženy – 2 200Kcal,63g B,65g T,340g S Střední zátěž: Muži – 2600Kcal,70g B,75g T,411g S Ženy – 2400Kcal,65g B,70g T,377g S Těhotné a kojící ženy: 2 400Kcal,80g B,75g T,351g S
Děkuji za pozornost