Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Hynek Mácha.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Český spisovatel, novinář,
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Josef Kajetán Tyl
František Ladislav Čelakovský
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
ROMANTISMUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_1 8 Tematická.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Lidové pohádky životopis Boženy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Jan Palach Andrea Hollyová.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
František Ladislav Čelakovský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení: Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s životem Karla Hynka Máchy Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

Karel Hynek Mácha život

Praha Litoměřice Praha Litoměřice Mácha se narodil na Malé Straně v Praze. Jeho dětství nebylo příliš radostné, rodina se potýkala s finančními nedostatky. Mácha se narodil na Malé Straně v Praze. Jeho dětství nebylo příliš radostné, rodina se potýkala s finančními nedostatky. Studoval na novoměstském gymnáziu na Příkopech. Studoval na novoměstském gymnáziu na Příkopech. Na Pražské univerzitě studoval filosofii a práva. Seznámil se zde s četbou německých romantiků a starých českých kronik. Na Pražské univerzitě studoval filosofii a práva. Seznámil se zde s četbou německých romantiků a starých českých kronik. Mácha horlivě sledoval průběh polského povstání. V okruhu jeho přátel se zpívaly polské revoluční písně a horlivě se četly básně polských romantiků (Mickiewicz). Mácha horlivě sledoval průběh polského povstání. V okruhu jeho přátel se zpívaly polské revoluční písně a horlivě se četly básně polských romantiků (Mickiewicz).

Vztah s Lori Mácha se svými přáteli také organizoval besedy v restauracích a hospodách, kde se debatovala nejen o literatuře, ale i o politických problémech. Mácha se svými přáteli také organizoval besedy v restauracích a hospodách, kde se debatovala nejen o literatuře, ale i o politických problémech. Rád navštěvoval představení Stavovského divadla a sám se stal hercem. Rád navštěvoval představení Stavovského divadla a sám se stal hercem. Na divadelních prknech se seznámil s Lori, vlastním jménem Eleonorou Šomkovou. Lori byla sice hezká, ale průměrná dívka. Nechápala Máchovy umělecké ambice a jeho stále rozervaného ducha. Mácha si uvědomoval, že jeho vyvolená nesplňuje romantický ideál, což později vedlo k celé řadě zklamání a nedorozumění. Před problematickým vztahem s Lori utíkal do přírody. Mácha si uvědomoval, že jeho vyvolená nesplňuje romantický ideál, což později vedlo k celé řadě zklamání a nedorozumění. Před problematickým vztahem s Lori utíkal do přírody.

Mácha a příroda Mácha byl vášnivým cestovatelem a pozorovatelem přírody. Mácha byl vášnivým cestovatelem a pozorovatelem přírody. Často podnikal výlety na osamělé zříceniny a hrady, v duchu se přenášel do dávných dob. Často podnikal výlety na osamělé zříceniny a hrady, v duchu se přenášel do dávných dob.

Máchův konec života Po absolvování vysoké školy odešel do Litoměřic jako advokátní úředník. Po absolvování vysoké školy odešel do Litoměřic jako advokátní úředník. Žil ve finančním nedostatku a v neustálém strachu o Lori, která čekala dítě. Po narození syna Ludvíka se Mácha chystal ke svatbě, onemocněl však a zemřel. Byl pohřben v Litoměřicích. V roce 1939 byly jeho ostatky slavnostně převezeny na vyšehradský hřbitov. Byl pohřben v Litoměřicích. V roce 1939 byly jeho ostatky slavnostně převezeny na vyšehradský hřbitov.

Máchova památka V roce 1912 byla odhalena socha K.H. Máchy od Jana Myslbeka v Praze na Petříně. Její replika byla v roce 2010 umístěna i v Litoměřících. V roce 1912 byla odhalena socha K.H. Máchy od Jana Myslbeka v Praze na Petříně. Její replika byla v roce 2010 umístěna i v Litoměřících. Druhý Máchův pohřeb, kdy byly jeho tělesné ostatky přeneseny na vyšehradský hřbitov, se stal národní manifestací proti nacismu. Druhý Máchův pohřeb, kdy byly jeho tělesné ostatky přeneseny na vyšehradský hřbitov, se stal národní manifestací proti nacismu. Plně doceněn byl Mácha až generací májovců (Neruda, Hálek, Světlá). Plně doceněn byl Mácha až generací májovců (Neruda, Hálek, Světlá).

Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg