Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Jan Neruda ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Žáci se formou prezentace seznámí s českou literaturou 2. poloviny 19. století a s životem a dílem Jana Nerudy. Prezentace slouží rovněž jako zápis do sešitu. Součástí prezentace je filmová ukázka povídky Přivedla žebráka na mizinu. Prostřednictvím úkolu si žáci prohloubí nabyté vědomosti.

3 Česká literatura 2. poloviny 19. století

4 MÁJOVCI Název mladé generace básníků a prozaiků, kteří se přihlásili k odkazu K. H. Máchy. Hlavní rysy: Odvrat od minulosti k přítomnosti, rozhled po evropské kultuře, snaha o zobrazení skutečnosti, volání po umělecké svobodě. Vydání almanachu Máj (1858), kde také přispěli B. Němcová, či K. J. Erben. Do družiny májovců patřil mimo jiné také JAN NERUDA.

5 Jan Neruda (1834 – 1891)

6 ŽIVOT Od dětství žil na Malé Straně a ta jej inspirovalo pro budoucí tvorbu. Studia práv a filozofie nedokončil, proto se začal věnovat literatuře a novinařině. Významnou součástí jeho tvorby byly FEJETONY, které uveřejňoval v denním tisku a podepisoval je trojúhelníkem Δ. Napsal jich téměř 2000. V soukromí žil životem starého mládence.

7 POEZIE Hřbitovní kvítí Knihy veršů Písně kosmické Balady a romance
Prosté motivy Zpěvy páteční Poezie plná pesimismu a beznaděje.

8 PRÓZA Arabesky Povídky malostranské
- soubor 13 povídek, vrcholné Nerudovo dílo.

9 Přivedla žebráka na mizinu – video 1. část

10 Přivedla žebráka na mizinu – video 2. část

11 Uveď další tři autory, kteří patřili do skupiny májovců.

12 ŘEŠENÍ Např. Vítězslav Hálek Jakub Arbes Karolina Světlá

13 CITACE Prezentace byla vytvořena za pomoci vlastních materiálů autorky dne Obrázek: [online]. c2012 [cit ]. Jan Neruda. Dostupné z WWW:< Video 1. část [online]. c2012 [cit ]. Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (1984) (1/2). Dostupné z WWW: < Video 2. část [online]. c2012 [cit ]. ]. Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (1984) (2/2). Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google