Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická."— Transkript prezentace:

1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení:2.3.2013 Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s životem Karla Hynka Máchy Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

2 Karel Hynek Mácha život

3 16.11.1810 Praha -6.11.1836 Litoměřice 16.11.1810 Praha -6.11.1836 Litoměřice Mácha se narodil na Malé Straně v Praze. Jeho dětství nebylo příliš radostné, rodina se potýkala s finančními nedostatky. Mácha se narodil na Malé Straně v Praze. Jeho dětství nebylo příliš radostné, rodina se potýkala s finančními nedostatky. Studoval na novoměstském gymnáziu na Příkopech. Studoval na novoměstském gymnáziu na Příkopech. Na Pražské univerzitě studoval filosofii a práva. Seznámil se zde s četbou německých romantiků a starých českých kronik. Na Pražské univerzitě studoval filosofii a práva. Seznámil se zde s četbou německých romantiků a starých českých kronik. Mácha horlivě sledoval průběh polského povstání. V okruhu jeho přátel se zpívaly polské revoluční písně a horlivě se četly básně polských romantiků (Mickiewicz). Mácha horlivě sledoval průběh polského povstání. V okruhu jeho přátel se zpívaly polské revoluční písně a horlivě se četly básně polských romantiků (Mickiewicz).

4 Vztah s Lori Mácha se svými přáteli také organizoval besedy v restauracích a hospodách, kde se debatovala nejen o literatuře, ale i o politických problémech. Mácha se svými přáteli také organizoval besedy v restauracích a hospodách, kde se debatovala nejen o literatuře, ale i o politických problémech. Rád navštěvoval představení Stavovského divadla a sám se stal hercem. Rád navštěvoval představení Stavovského divadla a sám se stal hercem. Na divadelních prknech se seznámil s Lori, vlastním jménem Eleonorou Šomkovou. Lori byla sice hezká, ale průměrná dívka. Nechápala Máchovy umělecké ambice a jeho stále rozervaného ducha. Mácha si uvědomoval, že jeho vyvolená nesplňuje romantický ideál, což později vedlo k celé řadě zklamání a nedorozumění. Před problematickým vztahem s Lori utíkal do přírody. Mácha si uvědomoval, že jeho vyvolená nesplňuje romantický ideál, což později vedlo k celé řadě zklamání a nedorozumění. Před problematickým vztahem s Lori utíkal do přírody.

5 Mácha a příroda Mácha byl vášnivým cestovatelem a pozorovatelem přírody. Mácha byl vášnivým cestovatelem a pozorovatelem přírody. Často podnikal výlety na osamělé zříceniny a hrady, v duchu se přenášel do dávných dob. Často podnikal výlety na osamělé zříceniny a hrady, v duchu se přenášel do dávných dob.

6 Máchův konec života Po absolvování vysoké školy odešel do Litoměřic jako advokátní úředník. Po absolvování vysoké školy odešel do Litoměřic jako advokátní úředník. Žil ve finančním nedostatku a v neustálém strachu o Lori, která čekala dítě. Po narození syna Ludvíka se Mácha chystal ke svatbě, onemocněl však a zemřel. Byl pohřben v Litoměřicích. V roce 1939 byly jeho ostatky slavnostně převezeny na vyšehradský hřbitov. Byl pohřben v Litoměřicích. V roce 1939 byly jeho ostatky slavnostně převezeny na vyšehradský hřbitov.

7 Máchova památka V roce 1912 byla odhalena socha K.H. Máchy od Jana Myslbeka v Praze na Petříně. Její replika byla v roce 2010 umístěna i v Litoměřících. V roce 1912 byla odhalena socha K.H. Máchy od Jana Myslbeka v Praze na Petříně. Její replika byla v roce 2010 umístěna i v Litoměřících. Druhý Máchův pohřeb, kdy byly jeho tělesné ostatky přeneseny na vyšehradský hřbitov, se stal národní manifestací proti nacismu. Druhý Máchův pohřeb, kdy byly jeho tělesné ostatky přeneseny na vyšehradský hřbitov, se stal národní manifestací proti nacismu. Plně doceněn byl Mácha až generací májovců (Neruda, Hálek, Světlá). Plně doceněn byl Mácha až generací májovců (Neruda, Hálek, Světlá).

8 Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit. 2.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg


Stáhnout ppt "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google