PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
Rozvoj sociálních služeb (IROP) Mgr. Jan Vrbický.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Konference Sociální služby v Ústeckém kraji, 10. listopadu 2009.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Reforma psychiatrické péče
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
INFRASTRUKTURA PRO SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
INFRASTRUKTURA PRO SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ
Transkript prezentace:

PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce PhDr. Radek Suda a Daniel Dárek, odbor sociálních služeb a sociálního začleňování, MPSV

RÁMEC PRO AKTIVITY PROJEKTŮ Cíl výzvy - rámec Individuálního projektu Zavádění nových metod sociální práce se seniory a nových metod přímé práce se seniory, zlepšování kvality v oblasti poskytovaných sociálních služeb na základě zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů(služby pro seniory) Rámec aktivit dává Národní zpráva o strategiích sociální ochrany a sociálního začleňování na léta 2008 – 2010 a krajské strategie rozvoje sociálních služeb – plán rozvoje sociálních služeb - § 95, písm. d) zákona § 95, písm d) – Kraj zpracovává střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ve spolupráci s obcemi na území kraje, se zástupci poskytovatelů sociálních služeb a se zástupci osob, kterým jsou poskytovány sociální služby, a informuje obce na území kraje o výsledcích zjištěných v procesu plánování; při zpracování plánu kraj přihlíží k informacím obce sděleným podle § 94 písm. e) a k údajům uvedeným v registru podle §85 odst. 5

RÁMEC PRO AKTIVITY PROJEKTŮ Národní zpráva Prioritní cíl 3, dílčí cíl 2.5.3 transformační procesy zaměřené na poskytování sociálních služeb v přirozeném prostředí uživatelů sociálních služeb Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb transformace za účelem modernizace a humanizace pobytových zařízení (domovy pro seniory,chráněná bydlení) podpora alternativních ambulantních a terénních sociálních služeb – denní stacionáře, odlehčovací služby, centra denních služeb, osobní asistence, pečovatelská služba (nikoli domy s pečovatelskou službou) Pobytové služby – domovy pro seniory, podpora chráněného bydlení Terénní a ambulantní – stacionáře, odlehčovací služby, centra denních služeb, osobní asistence, pečovatelská služba

PODPOROVANÉ TYPY PROJEKTŮ Podpora zaměřena do investiční oblasti (nebo kombinace investičních a neinvestičních prostředků) Obecně - modernizace a/nebo rekonstrukce objektů nebo jejich vybavení zaměřených na podporu seniorů (zařízení sociálních služeb) zvýšení kvality a dostupnosti ambulantních a terénních soc. služeb a zajištění zázemí pro jejich poskytování – ideálně celá, minimálně pak převažující cílová skupina musí být senioři

PODPOROVANÉ TYPY PROJEKTŮ aplikace nových metod sociální práce se seniory s potřebou vyšší míry podpory do stávajících sociálních služeb – využití rekonstrukce a modernizace institucí nebo jejich vybavení k podpoře aplikace metod humanizace stávajících pobytových služeb sociální péče – domovy pro seniory(explicitně)- zvýšením kvality poskytované péče s využitím nejnovějších poznatků v metodách sociální práce a případně pomocí technických úprav objektů – rekonstrukce a modernizace (reakce na neutěšený stav) podpora vzniku služby domov se zvláštním režimem (senioři trpící demencí, Alzheimerovou chorobou) Zaměření typů projektů mohou být kombinována.

CÍLEM AKTIVIT PROJEKTŮ zajištění soukromí uživatelů – navýšení počtu/podílu 1 lůžkových pokojů zajištění bytových buněk v rámci instituce (nikoli tzv. domy s pečovatelskou službou) modernizace s cílem snížení počtu uživatelů v 1 objektu / areálu s navázáním do komunity odstranění bariérovosti objektů Stavební úpravy stávajících objektů, nástavby či přístavby - ne novostavby, ne rozestavěné či započaté rekonstrukce

CÍL/PROSTŘEDEK INVESTIČNÍ PROJEKTY MUSÍ MÍT PŘÍMOU SOUVISLOST SE ZLEPŠENÍM METOD PRÁCE S UŽIVATELI MUSÍ BÝT PROKAZATELNÉ POSÍLENÍ KOMPETENCÍ PRACOVNÍKŮ A JEJICH ROZVOJ V OBLASTI ZAVÁDĚNÍ NOVÝCH POZNATKŮ TÝKAJÍCÍCH SE HUMANIZACE A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH SLUŽEB ZÁMĚR MUSÍ OBSAHOVAT JASNÝ POPIS PRÁCE S CÍLOVOU SKUPINOU A SOUČASNÉ ZVÝŠENÍ KVALITY MĚKKÉ AKTIVITY MUSÍ BÝT KVANITIFIKOVATELNÉ A MĚŘITELNÉ – MUSÍ BÝT JASNÁ SOUVISLOST A PROKAZATELNOST REALIZOVANÉ INVESTICE A PODPORY KVALITY A ROZVOJ NOVÝCH PROCESŮ SLUŽBY A SOCIÁLNÍ PRÁCE

Děkuji za pozornost PhDr. Radek Suda vedoucí oddělení koncepce financování sociálních služeb odbor sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV ČR Tel.: 221 923 007 radek.suda@mpsv.cz Daniel Dárek