ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING III. Teoretické zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Dynamické systémy.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Projektové řízení Modul č.1.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vymezení předmětu pružnost a pevnost
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
ÚVOD A ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Organizační struktury
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Historické etapy vývoje managementu
Řídící procesy po obsahové stránce Ondřej Šimeček Vladimír Gorej Tomáš Ludvík Petr Slamiak Praha, ČZU, 2006.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Relační databáze.
K ARL L UDWIG VON B ERTALANFFY. L UDWIG VON B ERTALANFFY *19. září 1901 v Atzgersdorfu (u Vídně) †12. června 1972 v Buffalu - rakouský biolog a filosof,
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Dokumentace informačního systému
Tato prezentace byla vytvořena
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Databázové modelování
Měření účinnosti převodovky
Tato prezentace byla vytvořena
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Reporting.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Mikroprocesor.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/2010 cv. 7.
Teorie systémů z ptačí perspektivy. Praktická cvičení z teorie systémů, Fruta Mochov 1977.
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty N_SD, tematický blok č. 6.
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 5. Přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Regulační obvod S … regulovaná soustava R … regulátor (řídicí systém)
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Vnější a vnitřní kontrola
Strategie regionu, obce
Základní pojmy v automatizační technice
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Ekonomika malých a středních podniků
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING III. Teoretické zdroje

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III2 Teoretické zdroje informatiky CHOVÁNÍ SYSTÉMŮ Funkční typy systémů / černá skříňka TRANSFORMACE  procesy, probíhající v systémech s dynamickým chováním (změny z jednoho stavu do jiného) pravidla postupu co se má stát s operandem působí na něj operátor, před transformací ve výchozím stavu stav po uskutečněném procesu transformace, výsledek transformace uzavřené (nevznikají nové prvky) otevřené (nové prvky vznikají) jednoznačné (identické) víceznačné vícejednoznačné (jednoznačnost jednosměrná)

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III3 Teoretické zdroje informatiky CÍL SYSTÉMU  snaha o dosažení přesně vymezeného konečného stavu OVLÁDÁNÍ  proces, při němž jedna nebo více vstupních veličin aktivně ovlivňuje výstupní veličiny dosažení určitého stavu nebo posloupnosti stavů (stavu systému, stavu okolí, vztahu mezi stavem systému a stavem okolí) dosažení určitého stálého chování systému dosažení určité struktury systému Realizace cílů – 3 etapy:  plánování  specifikace (určení jejich časové a významové priority)  kontroly plnění cílů (porovnání předpokladů a výsledků) co definovat jako cíl jak podrobně tento cíl definovat délka časového horizontu cíle základní cíl strategický cíl taktický cíl operativní cíl USMĚRŇOVÁNÍ PROCESŮ V SYSTÉMECH chybí zpětná kontrola

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III4 Teoretické zdroje informatiky REGULACE  působení vykonavatele (regulátoru) na předmět činnosti (regulovanou soustavu), při kterém je účelem udržovat stálost (nebo odchylky v přípustných mezích) těch vlastností regulované soustavy, které jsou podstatné z hlediska jeho cílového chování USMĚRŇOVÁNÍ PROCESŮ V SYSTÉMECH musí existovat zpětná vazba regulační obvod (regulátor, regulovaná soustava, zpětná vazba) účel regulace: udržení regulované hodnoty na předem stanovené hodnotě nebo ve stanovených mezích schéma regulace:  nepůsobí porucha => systém v rovnováze  změna řídící nebo poruchové veličiny => nerovnováha, startuje se regulační proces, aby soustava dosáhla rovnováhy

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III5 Teoretické zdroje informatiky ŘÍZENÍ  vědomá činnost (působení, usměrňování) vykonavatele (řídící složky systému, subjektu řízení) směrem k předmětu činnosti (výkonné části systému, objektu řízení), při které je účelem působení vyvolat u výkonného systému takové chování z množiny jeho možných chování, kterým se dosáhne žádaného cíle USMĚRŇOVÁNÍ PROCESŮ V SYSTÉMECH nejvyšší stupeň usměrňování procesů musí existovat zpětná vazba musí existovat organizovaná soustava (subjekt a objekt řízení, zpětná vazba) musí být stanoven cíl řízení/systému (může se v průběhu času vyvíjet) objekt ř. musí být způsobilý k dosažení cíle subjekt ř. musí být způsobilý k řízení subjekt ř. musí mít k dispozici informace pro řízení

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III6 Teoretické zdroje informatiky ŘÍZENÍ USMĚRŇOVÁNÍ PROCESŮ V SYSTÉMECH není jednoduchý, ale složený proces – fáze řízení postup/forma řízení  řízení stavové – cíl systému není předem znám, trajektorie vzniká postupně (každý nový stav systému je lepší)  řízení cílové – hledá optimální trajektorii ke stanovenému cíli řízení vnější – subjekt ř. vně řízeného systému řízení vnitřní (samořízení) – subjekt ř. součástí řízeného systému

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III7 absolutní stabilita – systém nelze vychýlit z rovnovážného stavu vratná stabilita – systém se vychýlí, ale zpět se vrátí do rovnovážného stavu relativní stabilita – systém osciluje kolem rov. stavu, nepřekročí invariantní hranici dynamická stabilita – rovnovážný stav je proměnlivý v závislosti na určitých vnějších podmínkách samostabilizující (homeostatický) systém – vrací se do rovnovážného stavu díky svým vlastnostem nestabilita – systém při se oscilaci nevrací k rovnovážnému stavu, překročí invariantní hranici rovnovážný stav – transformace v systému nevyvolá změnu stavu nežádoucí stabilita – nežádoucí chování systému (nevyvíjí se, je statický, pracuje „v kruhu“ atd.) Teoretické zdroje informatiky Stabilita systému – stálost a neměnnost chování, když na něj působí vlivy, které mohou způsobit vychýlení z rovnovážného stavu STABILITA A ROVNOVÁŽNÝ STAV SYSTÉMU systém nestabilní systém stabilníhraniční stavy systému

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III8 Teoretické zdroje informatiky Speciální typ systémů – zajišťují: sběr prvotních dat (popisují stav a vývoj objektivní reality – vytváří datový model) zapamatování dat (uschování pro pozdější použití) transformaci /zpracování (změna pořadí – setřídění, generalizace – součtování, aritmetické a logické operace s daty, distribuce jiným uživatelům) prezentaci výstupních dat (tisk na papír, zobrazení na obrazovce počítače, televizoru apod.) INFORMAČNÍ SYSTÉMY  jsou určeny pro shromažďování, organizování a distribuci dat

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III9 Teoretické zdroje informatiky Formy: ruční IS – všechny operace „klasickými“ metodami a technickými pomůckami (předtištěné doklady, evidenční knihy, volný papír a tužka, psací stroj, kalkulačka, pořadače, kartotéky apod.) automatizované IS – většinu rutinní práce provádí počítačový systém, produkuje, na základě připraveného programu, výstupy: v tištěné podobě, na obrazovce kombinované IS – koexistence ručního zpracování (úlohy neautomatizované, nebo vhodné) a zpracování automatizovaného, oba způsoby se navzájem doplňují INFORMAČNÍ SYSTÉMY Data v informačním systému vstupní – prvotní (primární) pracovní – odvozená, provádí se s nimi operace posloupností příkazů – programem výstupní – výsledky práce IS

ENIN – Teoretické zdroje informatiky III10 Teoretické zdroje informatiky KONEC