Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje."— Transkript prezentace:

1 Třídění PA

2 Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje přímo do výrobku, je snaha o určitý stupeň modularity a je možno i u malých aplikací přizpůsobit sestavu. -Typickými aplikačními oblastmi jsou např. řízení klimatizačních zařízení a technického vybavení v budovách, ovládání garážových vrat, zvedacích plošin, mycích linek, prodejních automatů, balicích strojů apod. -KPA mohou ale sloužit i jako komponenty v distribuovaných řídicích systémech.

3 Modulární PA -jsou vhodné pro automatizační úlohy středního a velkého rozsahu. -Je tvořen v podstatě pevným procesorovým jádrem s napájecím zdrojem umístěným v rámu, ke kterému se přes sběrnici připojují místní i vzdálené periferní jednotky. -Kromě analogové vstupně výstupní jednotky bývá možnost volby jednotek pro rychlé čítání, nejrůznější typy komunikace, regulaci, i pro speciální funkce. -U úloh většího rozsahu je důležitá problematika MMI (Man Machine Interface), tedy rozhraní mezi člověkem a strojem, případně technologickým procesem. Mělo by být dostatečně uživatelsky vstřícné s vizualizací a diagnostikou chyb. -Nezbytným doplňkem MPA jsou také ovládací panely, datové terminály a vizualizační prostředky.

4 Blokové schéma typického modulárního PA Paměť RAM Mikroprocesor CPU Binární vstupy Analo-gové vstupy Komu-nikace Spe-ciální jednotky Analo-gové výstupy Binární výstupy Paměťový modul EEPROM (EPROM) Programovací přístroj Jen při odlaďování Prodloužení sběrnice Jen při rozšíření o další PA

5 Úloha programovatelného automatu v systémech řízení Při dopředném řízení působí PA na řízený objekt jednosměrně, jen jej ovládá a nekontroluje dosažený stav ručním řízením, člověk - operátor. Může plnit úlohy i v automatizovaném, automatickém systému řízení, kdy povely pro automat poskytuje nadřazený řídicí systém. Při zpětnovazebním řízení získává řídicí systém zpětnou informaci o stavu řízeného objektu. Zpětnovazební řízení je typické pro regulační úlohy. Za zpětnovazební řízení ale můžeme považovat i logické řízení, při kterém na objekt působíme jen dvouhodnotovými povely typu „vypni - zapni“ a zpracováváme i zpětnovazební dvouhodnotové informace. I zpětnovazební řízení může být ruční, automatizované nebo plně automatické.

6 Princip zpětnovazebního řízení Na základě informace o požadované w a skutečné hodnotě řízené veličiny nebo veličin y, můžeme určit regulační odchylku e (o kolik je nutno změnit stav). Tato informace je poté předána do řídícího systému, který na její základě vygeneruje vhodný zásah řízení u na řízený proces.

7 Otázky ke zkoušení 1)Viz látka na stránkách 2 – 6.


Stáhnout ppt "Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google