INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava 17.4. 2008 doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Inovace výuky CAD na naší škole
Faculty of Mechanical Engineering – Department of Power Engineering VŠB – Technical University of Ostrava Inovace studijních programů strojních oborů jako.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Studijní program Stavební inženýrství
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2012 ÚVOD – do P i CV.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informatika akademický rok 2012/2013 Úvod k předmětu.
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Bakalář přírodních věd 6 semestrů Bakalář technických věd 8 semestrů Inteligentní budovy Provoz jaderných energet. zařízení Master of Automotive Engineerig.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
Doc. Ing. Miroslav PÍŠKA, CSc. FSI VUT v Brně zodpovědný řešitel „Inovace studijních programů bakalářského, magisterského a doktorského studia.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
INOVACE VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání; vysoké školy a inovace Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR INOVACE 2007 Plenární sekce 4.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Výuka oboru DE. O bor O bor Dopravní elektroinženýrství a autoelektronika Odborná zaměření: Automobilová elektronika Elektrická trakce Sdělovací a zabezpečovací.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Inovace dopravních a strojírenských vzdělávacích programů na VOŠ, SPŠ automobilní a technické v Českých Budějovicích Dr. Jiří Ludačka.
Katedra elektrotechniky
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Zpráva o studiu za rok 2016 Zdeňka Chmelíková
Zpracoval: Martin Bílek
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Analýza a optimalizace tuhosti příruby osnovního válu
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Zpracoval: Martin Bílek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Užití UV kamery pro průmyslové a medicínské aplikace
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU Výsledky řešení: Ostrava doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava

Tvorba studijních programů pro obor,, PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ“  Tvorba studijních opor pro obor PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ vycházela ze změn, které proběhly v posledních několika desítkách let ve všech oblastech činnosti strojírenských podniků:  ORIENTACE NA POTŘEBY TRHU  ZMĚNY V OBLASTI TECHNOLOGIÍ  ZMĚNY V OBLASTI TECHNIKY A VÝROBNÍCH ZAŘÍZENÍ  ZMĚNY V OBLASTI NÁSTROJŮ, NÁŘADÍ  ZAVÁDĚNÍ POČÍTAČOVÝCH PODPOR DO RŮZNÝCH ČINNOSTÍ VÝROBNÍCH SYSTÉMŮ  ZÁSADNÍ ZMĚNY Z HLEDISKA ŘÍZENÍ VÝROBNÍCH PODNIKŮ

Dříve uvedené změny a inovace vyžadují: inovovaný obsah předmětů pro výchovu vysokoškolských studentů (budoucích potencionálních pracovníků výrobních podniků) nový přístup a metody ze strany pedagogů (vazba na inovace a jejich aplikaci v praxi) nový přístup z hlediska realizace inovačních metod technik a procesů do praxe (školení stávajících odborníku praxe a výchova studentů budoucích pracovníků strojírenských podniků) Změny ve vzdělávání vyvolané uvedenými inovacemi z hlediska potřeb praxe

Pracovní tým, který zajišťoval inovaci předmětů v modulu PI Garant pro modul PI: doc. Ing. Josef Novák, CSc. Řešitelé pedagogové:  doc. Ing. Miloslav Konečný, CSc.  Ing. Petra Kočiščáková, PhD.  Ing. Pavlína Šlampová Řešitelé – studenti doktorského studia:  Ing. Petr Staškovan  Ing. Leo Novotný Řešitelé – studenti magisterského studia:  Bc. Lukáš Vojkovský  Bc. Aleš Dresler Řešitelé z průmyslové praxe:  Ing. Jan Hryzlák, CSc. - výrobní ředitel VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY a.s.  Ing. Milan Pastorčák – Obchodní ředitel ALTEC a.s. Dvůr Králové nad Labem

Předměty, zařazené do řešení úkolu:  Organizace a řízení  Zakládání podniku a investování  Řízení výroby  Ekonomika řízení provozu  Racionalizace výroby

Organizace a řízení  Stávající předmět – zpracované učební texty  Podstatná část 14 -ti kapitol byla inovována  Inovace byla zaměřena na zařazení a teoretické rozpracování nejnovějších přístupů a metod spadajících do oblasti organizace výrobních systémů a jejich řízení  Nově zařazené a teoreticky rozpracované metody a techniky:  CIM  Štíhlá výroba  Poka-Yoke  JIT a další

Řízení výroby  Stávající předmět – doposud nezpracované učební texty  Předmět zaměřen především na operativní řízení a operativní evidenci výrobního procesu včetně návazných činností  Nově zařazené nebo podobněji rozpracované metody a techniky operativního řízení:  Historický vývoj řízení výroby  Trendy a nové metody v oblasti operativního plánování a řízení výroby  Informační a řídící systémy pro operativní plánování a řízení výroby aj.

Racionalizace výroby PPro obor „Průmyslové inženýrství“ nový předmět - doposud nezpracované učební texty PPředmět zaměřený na zdokonalování výrobních a jiných procesů bez nároků na velké investice OObsahuje již známé metody a techniky racionalizace DDo struktury předmětů zařazeny i nejnovější metody a techniky racionalizace MMetody a techniky racionalizace umožňují především: ssnižování nákladů zzvyšování efektivnosti procesů llepší celkový hospodářský výsledek výrobní jednotky

Zakládání podniku a investování Ekonomika řízení provozu  Stávající inovované předměty – doposud nezpracované učební texty  Inovace předmětů zaměřena na nejnovější metody, techniky, technologie a výrobní zařízení především z oblasti strojírenské výroby

Způsob zajištění studijních opor  Skripta  CD  web Multiplikační efekty  Studijní opora „Organizace a řízení“:  byla využita pro výuku v kombinované formě studia v Ostravě i na detašovaných pracovištích v Třinci a Šumperku.  aplikována k výuce presenčního studia na FEI v obdobně koncipovaném předmětu „Ekonomika a řízení“.

Počet proškolených studentů  Počet proškolených studentů cílové skupiny (prezenční studium) v zimním semestru – 110  Počet proškolených studentů v zimním semestru v rámci multiplikačního efektu – kombinované studium FS, FEI – cca. 65

Děkuji za pozornost.