Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.01 Ročník2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Tematická oblast a předmět Činnosti a majetek podniku veřejného stravování Název učebního materiálu Personalistika Prezentace AutorIng. Hana Chládková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky učebního obru Kuchař- číšník. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o personalistice podniku veřejného stravování. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí.
OBSAH: 1.Úloha personalistiky 2.Trh práce 3.Zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů 4.Pracovníci podniku veřejného stravování 5.Získávání nových zaměstnanců 6.Řešené úlohy 7.Zdroje Personalistika podniku veřejného stravování
1. Úloha personalistiky Výběrem zaměstnanců Získáváním zaměstnanců Příjímáním zaměstnanců Rozmísťováním zaměstnanců Odměňováním zaměstnanců a dalšími vztahy mezi podnikem a zaměstnanci podniku Zabývá se:
2. Trh práce Nabídka práce nositelé pracovní síly Pracovníci (zaměstnanci) Poptávka po práci Podniky (zaměstnavatelé) Na trhu práce se setkává nabídka práce s poptávkou po práci
3. Zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů Zaměstnanci Co nejvyšší mzda za svoji práci Zaměstnavatelé Získat kvalitní zaměstnance a dosahovat maximálních výkonů
4. Pracovníci podniku veřejného stravování Obchodně provozní pracovní Řídící pracovní Technicko-hospodářští pracovníci
Obchodně provozní pracovníci Podílí se na tvorbě maloobchodního obratu: Výroba (kuchaři, cukráři, řezníci..) Obsluha (vrchní číšník, číšníci, servírky…) Ubytování (recepční, vrátné, pokojské…)
Řídící pracovní Organizují a kontrolují činnost obchodně provozních pracovníků a THP: -Ředitel -Náměstci ředitele -Vedoucí středisek
Technicko-hospodářští pracovníci Nepodílí se přímo na maloobchodním obratu, zajišťují provoz po technické a hospodářské stránce: -Údržbáři -Topiči -Řidiči -Účetní
5. Získávání nových zaměstnanců Volné zdroje: -úřad práce -nahodilá poptávka Absolventi škol: -střední školy -vysoké školy Výchovou vlastních odborníků: - výchovou učňů - vlastní zaměstnanci (rekvalifikace)
6. Řešené úlohy 1.Vyjmenuj úlohy personalistiky. 2.Princip trhu práce? 3.Zájmy zaměstnanců a zaměstnavatelů? 4.Členění pracovníků podniku veřejného stravování? Výběr, získávání, přijímání, rozmísťování, odměňování pracovníků. Na trhu práce se střetává nabídka práce (zaměstnanci) s poptávkou po práci (zaměstnavatelé) Zaměstnanci – co nejvyšší mzdy za svoji práci Zaměstnavatelé – kvalitní zaměstnanci a dosažení maximálních výkonů Zaměstnanci – co nejvyšší mzdy za svoji práci Zaměstnavatelé – kvalitní zaměstnanci a dosažení maximálních výkonů Obchodně provozní, řídící a technicko- hospodářští pracovníci
5.Vyjmenuj obchodně provozní pracovníky? 6.Vyjmenuj řídící pracovníky? 7.Vyjmenuj technicko-hospodářské pracovníky? 8.Způsoby získávání nových pracovníků? Výroba (kuchaři, cukráři, řezníci..) Obsluha (vrchní číšník, číšníci, servírky…) Ubytování (recepční, vrátné, pokojské…) Výroba (kuchaři, cukráři, řezníci..) Obsluha (vrchní číšník, číšníci, servírky…) Ubytování (recepční, vrátné, pokojské…) Ředitel, náměstci ředitele vedoucí středisek Ředitel, náměstci ředitele vedoucí středisek Údržbáři, topiči, řidiči, účetní Volné pracovní zdroje (ÚP, nahodilá poptávky), absolventi škol (střední, vysoké), výchovou vlastních odborníků (výchovou učňů, rekvalifikace zaměstnanců).
7. Zdroje MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař-číšník II. Díl, 1. vydání Praha: Fortuna 2000, ISBN , s Prezentace obsahuje 13 snímků. Prezentace neobsahuje žádné obrázky.