Postgraduální vzdělávání Absolvent a právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. MUDr. Dita Mlynářová Brno 2012
Advertisements

Důvody zamítnutí návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Senátem (Zákon o zdravotních službách) Senátní tisk č. 183 (tisk.
Zákon o zdravotnických službách MUDr. Milan Kubek.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Informovaný souhlas Mgr. Ondřej Dostál.
Ochrana osobnostního práva ve zdravotnictví
Právní problematika pitvy
Právní odpovědnost studenta medicíny
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Ochrana osobnostního práva ve zdravotnictví
Činnost právní kanceláře ČLK
Úmluva o biomedicíně (Úmluva na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny) Mgr. Ondřej Dostál.
Právní předpisy ve zdravotnictví
Právo na duševní a tělesnou integritu
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Právní hledisko dětské paliativní péče
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Postup při úmrtí a pitvy
ABC začátků v lékařské praxi
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Specializační vzdělávání Absolvent a právo
Veřejnoprávní smlouvy
Legislativa.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Poučení a souhlas pacienta
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Specializační kurz Interní základ
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Základy správního práva trestního
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva Právní aspekty poskytování zdravotní péče MUDr. Mgr. Jolana Těšinová 1. LF UK v Praze.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Právní aspekty v medicíně
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Právní aspekty JUDr. Ing. Lukáš Prudil, Ph.D.
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Postgraduální vzdělávání Absolvent a právo Absolvent LF Postgraduální vzdělávání Absolvent a právo

Postgraduální vzdělávání Chybí aktuální právní norma Vyhláška MZ ČSR č. 77/1981 Sb. Zákon o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta Směrnice EU číslo 93/16/EHS (novel.)

Zdroje informací Ministerstvo zdravotnictví: www.mzcr.cz EU : www.europa.eu.int ČLK : www.lkcr.cz IPVZ : www.ipvz.cz Parlament ( návrhy zákonů) : www.psp.cz

Problémy Existence dvoustupňových atestací Vazba na pracovní poměr Postavení studentů PhD studia Monopol IPVZ Úhrada vzdělávání Zápočet lhůt Postavení praktických lékařů

Stávající postup Zařazení do oboru I. atestace ( 30 měsíců) – zápočet praxe ode dne nástupu II.nebo nástavbová atestace ( 3 – 5 let) – zápočet praxe ode dne zařazení organizace + zkoušky – pracoviště IPVZ otázka školitele !!!!

Náplň předatestační přípravy Rozpis náplní – katedry IPVZ Povinná praxe v jiných oborech Kurs veřejného zdravotnictví Kurs první pomoci

Praxe v zahraničí výrazné uvolnění po 1.5. 2003 přechodné období členských států EU vyjímky: Británie, Irsko problém – nesjednocené vzdělávání započítávání – MZ ČR, IPVZ obecně – kvalitní zařízení v rozvinutých státech bez problémů problémy: rozvojové země (programy pomoci)

Podmínky vydání licence ČLK atestace nebo nástavbová atestace 6 let praxe v oboru ( min. 0.5 úvazku v posledních 9 letech)

Právní odpovědnost ve zdravotnictví stručný přehled aktuální problematiky

Lékař x pacient On podobat se bude Bohu - budiž spasitelem otroků, lidí chudobných, mužů bohatých i šlechticů - všem bude bratrem a ochráncem… (Asklepión)

Předpoklady vzniku právní odpovědnosti jednání ( opominutí ) je protiprávní škodlivý následek ( i ohrožení právem chráněných hodnot ) příčinná souvislost zavinění ( nedbalost )

Druhy právní odpovědnosti trestní odpovědnost občanskoprávní odpovědnost správní odpovědnost pracovněprávní odpovědnost disciplinární odpovědnost smluvní odpovědnost

Úmluva o lidských právech a biomedicíně Nadřazenost zájmů lidské bytosti zájmům společnosti nebo vědy. Existence profesních standardů – KVALITA. Informovaný souhlas ( účel a povaha zákroku, jeho důsledky a rizika) Ochrana osob neschopných dát souhlas a osob s duševní poruchou

Úmluva o lidských právech a biomedicíně Respekt k dříve vysloveným přáním. Ochrana soukromí a právo na informace Manipulace s lidským genomem zákaz diskriminace z důvodu genetického dědictví prediktivní vyšetření zásahy do lidského genomu zákaz volby pohlaví Ochrana osob zapojených do vědeckého výzkumu Transplantace

Trestní odpovědnost zdravotníků ublížení na zdraví z nedbalosti porušení důležité povinnosti vyplývající ze zaměstnání, povolání, postavení, funkce těžká újma na zdraví neposkytnutí pomoci omezování (zbavení) osobní svobody účast na sebevraždě

Trestní odpovědnost zdravotníků nedovolené přerušení těhotenství neoprávněné nakládání s osobními údaji podávání anabolických látek mládeži šíření nakažlivé choroby přijímání úplatku nepřekažení trestného činu

Neposkytnutí pomoci odlišná ( přísnější ) právní úprava pro zdravotníky limit povinnosti snášet nebezpečí paradox - častěji při výkonu povolání nebezpečí „samostatnosti“ SZP

Omezování osobní svobody Trvalé, nebo alespoň dlouho trvající omezení osobní svobody, které se blíží uvěznění. Detenční hospitalizace, imobilizace pacienta (mechanická i farmakologická) Výkony bez souhlasu pacienta !!

Pacient bez souhlasu nezletilé osoby ( souhlas zákonného zástupce) osoby zbavené způsobilosti k právním úkonům ( souhlas zákonného zástupce/opatrovníka) osoby v bezvědomí ( hlášení soudu) osoby bezprostředně nebezpečné sobě/okolí ( hlášení soudu)

Poučení a souhlas Povinnost lékaře poučit pacienta vhodným způsobem o povaze onemocnění a o potřebných výkonech. Poučení včetně rizik a variantních způsobů therapie Veškeré výkony se provádějí se souhlasem nemocného, nebo lze-li souhlas předpokládat.

Pozitivní a negativní revers Pozitivní revers kompetence k souhlasu srozumitelná informace Negativní revers individualizovat podpis svědka písemně specifikovat rizika

Poučení a souhlas Bez souhlasu povinné léčení osoba duševně nemocná či intoxikovaná nebezpečná sobě či okolí periculum in mora

Neoprávněné nakládání s osobními údaji Povinnost mlčenlivosti o všech skutečnostech, o nichž se zdravotník dozvěděl při výkonu povolání. Telefonické informace

Prolomení mlčenlivosti zákon (povinné hlášení) pacient/zákonný zástupce CAVE: příbuzní zletilého pacienta Policie ČR Státní zastupitelství Soudy

Šíření nakažlivé choroby Kdo z nedbalosti způsobí, nebo zvýší zavlečení nebo rozšíření nakažlivé lidské choroby … ( zák. 258/2000 Sb.) ohrožovací trestný čin Prakticky: opomenutí hlášení a protiepid. opatření

Nepřekažení a neoznámení trestného činu Oznamovací povinnost: týrání svěřené osoby Povinnost překazit trestný čin pohlavní zneužívání vražda znásilnění Výjimky

Týrání svěřené osoby Povinnost překazit i oznámit Oznámení Policii, státnímu zástupci Oznámení průkaznou formou

Odpovědnost za podřízené Lékař - sestra Primář - podřízený Vedoucí ZZ Týmová práce - odpovědnost oš. lék. Aplikace i.v. injekcí a infusí sestrou Odpovědnost za ne plně kvalifikované osoby - poučení

Právní postavení nezletilých „Hranice“ 15 let věcná hranice: rozumová vyspělost periculum in mora - povinnost péči poskytnout - negativní revers nechrání soudní souhlas ??? kolize rozvedených rodičů neinformování rodičů