POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sudokopytníci (Artiodactyla)
Advertisements

POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Pouště a polopouště Marie Černá.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Lesní obratlovci – savci
Velbloud Dvouhrbý.
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Fenek berberský Vulpes zerda Pavel Matějovský.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Lasicovité šelmy.
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NEJJEDOVATĚJŠÍ ŽIVOČICHOVÉ
POUŠTĚ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Ještěři.
Voldán Fabián L SPSE Božetěchova 3
Tulák sob a jiné zajímavosti
Plazi-želvy a krokodýli
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Tropický pás - živočichové
Pouště a polopouště.
Plazi Plazi patří mezi obratlovce
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Podřád: Hadi (serpentes)
SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Poušť.
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Savci – pouště a polopouště
Štířy.
Biosféra.
Počítačová prezentace
Psovité šelmy.
Pavouci a Štíři.
Pouště a polopouště.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zoo Praha - Hadi
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Živočichové u vody 3. ročník.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Anotace – Sudokopytníci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
POUŠTĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-15.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Přizpůsobivost živočichů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Základní škola, Hradec Králové
RISK Plazi ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Pouště a polopouště.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Ještěři a hadi.
Transkript prezentace:

POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ

Živočichové žijící v tundře a polárních oblastech PŘÍŠTĚ REFERÁT Živočichové žijící v tundře a polárních oblastech

Rozložení pouští Dvě třetiny povrchu Země pokrývají oceány, jednu třetinu pevniny. Z toho celou třetinu zaujímají pouště. Na poušti také najdeme nejteplejší místo Země. Je to El Azízia v Libyi, kde naměřili 13. září 1922 neuvěřitelných 57,8 °C ve stínu.

polopouště

HLINITÁ POUŠŤ- západní Sahara KAMENITÁ POUŠŤ - Maroko PÍSČITÁ POUŠŤ - Sahara

bezobratlí Řád PAVOUKOVCI

Štír (škorpion) velká, klepetovitá makadla zúžený prodloužený zadeček s jedovým ostnem všechny druhy štírů jsou jedovaté - štíři používají svůj jed k zabití nebo ochromení kořisti, jed proto působí rychle většina štírů má však jed, který účinně působí jen na jiné členovce, a pro lidi je relativně neškodný; bodnutí způsobí jen místní reakci (bolest, otok)

Veleštír obrovský - může dorůstat až do délky 23 cm. Jed používá výjimečně, jed je velice slabý a má asi stejné účinky jako u píchnutí vosy.

Štír smrtonoš Štír smrtonoš má nejúčinnější jed ze všech štírů na světě. Vyskytuje se v suchých oblastech Afriky a Asie. Bodnutí tímto štírem je nejbolestivějším bodnutím ze všech štírů. Smrt nastává zástavou dechu při obrně dýchacího centra. U dětí končí smrtí asi 80% napadení.

OBRATLOVCI Třída PLAZI

Zmije rohatá Nad každým okem bývá umístěn růžek, který je u různých jedinců nestejně dlouhý a může i zcela chybět. Vyskytuje se v celé severní Africe a na celém Arabském poloostrově – v písečných a kamenitých pouštích. Jed této zmije je 5× silnější než jed kober. Loví savce, ptáky i ještěry a v blízkosti Nilu i žáby.

Pohybuje se zvláštním způsobem, který je přizpůsobením pro pohyb v sypkém písku. Pohybuje se šikmo bokem, stopu v písku tak tvoří řada souběžných, za sebou jdoucích, navzájem nespojených příčných stop, šikmo postavených ke směru pohybu.

Pohyb zmije rohaté https://www.youtube.com/watch?v=cpUXFxVLHEI

Chřestýš kostkovaný

Chřestýš kostkovaný

žije v pouštních oblastech na jihovýchodě Spojených států se svou délkou až 2,5 metru je největší ze všech chřestýšovitých pro všechny chřestýše je typické vydávat chřestivý zvuk rychlým kmitáním konce ocasu s chřestidlem, které se skládá z rohovitých zbytků svlečené pokožky všichni chřestýši jsou značně jedovatí a jejich kousnutí může mít i pro člověka smrtelné následky chřestýši se živí především drobnými hlodavci všichni chřestýšovití mají na hlavě mezi nozdrami a očima orgán, který dokáže neuvěřitelně přesně vnímat okolní teplotu

http://www.youtube.com/watch?v=h5EacXG1XWo&feature=related https://www.youtube.com/watch?v=7raYkYyB1wo

Želva stepní

pochází z vyprahlých oblastí Asie - typickým prostředím je suchá písčitá nebo kamenitá půda, řídce zarostlá travinami a keři aktivní je od března do července, tedy pouze 4 - 5 měsíců, v červenci upadají do letního spánku, z něhož takřka plynule přejdou do spánku zimního, když se na podzim prudce ochladí v půdě si hloubí nory dlouhé i více než deset metrů

Třída savci Řád sudokopytníci

Velbloud spolu s lamami patří do podřádu velbloudi je pověstný svou schopností přetrvávat dlouho bez vody hrb slouží jako zásobárna tuků a také pohlcuje teplo žíznivý nebo hladový velbloud má pokleslý hrb hustá srst v noci velblouda zahřívá, zatímco přes den ho chrání před velkým horkem je býložravý chová se především pro dopravu břemen a osob – unese břemeno o hmotnosti až 270 kg, dále také pro maso a mléko (kumys) i pro vlnu

Velbloud dvouhrbý

původní výskyt velblouda dvouhrbého současný výskyt původní divoké formy velblouda dvouhrbého – dnes přežívá posledních 500 – 1000 kusů

Velbloud dvouhrbý (drabař) se vyskytuje ve střední Asii, v Číně a Mongolsku. Obývá nehostinné stepi a polopouště , kde teploty vystupují k 50 °C v létě a v zimě klesají na - 25 °C. Je celkově mohutnější než jeho příbuzný velbloud jednohrbý. V domácích chovech je zhruba 1,5 miliónu velbloudů dvouhrbých. Divoce žije jen malý počet velbloudů v poušti Gobi.

Před vniknutím rozvířeného písku do očí ho chrání silné řasy a podobný účel mají i jeho štěrbinové, uzavíratelné nozdry, které také zabraňují většímu odpařování vody z těla při dýchání. Velbloudi došlapují na celou plochu 3. a 4. prstu, pod níž je silný a pružný mozol. Podobné mozoly jsou také na kolenou a na prsou.

Velbloud jednohrbý

Velbloud jednohrbý, dromedár, je v přírodě už vyhuben a žije jen ve zdomácnělé formě. Před zdomácňováním, které začalo už asi 4000 let př.n.l,, žil dromedár zřejmě v polopouštích, pouštích a suchých stepích severní Afriky a Arábie. Žijí v malých stádech tvořených z několika samic, mláďat a jednoho samce, který stádo ochraňuje pliváním a kousáním. Živí se trávou a dalšími dostupnými rostlinami (dokonce i trnitými).

Třída savci Řád šelmy

Fenek

štíhlá šelmička (měří 40 cm) s velmi dlouhým (až 30 cm) huňatým ocasem nejmenší liška na světě má vzhledem k velikosti těla největší ušní boltce ze všech psovitých šelem ušní boltce, až 15 cm dlouhé, slouží nejen pro velmi citlivý sluch, ale také jako tepelný výměník a pomáhají tak fenkovi ochladit se dalším důležitým smyslem je zrak, fenci vidí velmi dobře i v šeru Fenek berberský

žijí v rodinných až desetičlenných skupinách aktivní převážně v noci, přes den se schovává před pouštním žárem v hlubokých norách cítí-li se ohroženi, zahrabou se tak rychle, že doslova „zmizí v písku“ žijí v rodinných až desetičlenných skupinách jsou velmi aktivní, hraví a neuvěřitelně pohybliví na lov se vydávají v noci, a přestože žijí ve skupinách, potravu shánějí sami; jsou to všežravci a využijí jakýkoliv možný zdroj potravy je považován za jediný druh lišky, který se dá chovat v domácnosti jako mazlíček

Fenek – domácí mazlíček

Pouště a polopouště Pouště: nedostatek vody - kromě oázy; ve dne horko, v noci zima BEZOBRATLÍ PAVOUKOVCI: štír – hlavohruď s klepety; na zadečku jedový trn; v noci loví drobné živočichy OBRATLOVCI PLAZI: Hadi – jedovatí: loví drobné živočichy zmije rohatá (50cm) – v Africe; zahrabaná v písku chřestýš (2 m) – v S. Americe; na ocase – chřestidlo ze zbytků kůže Želvy: želva stepní - kostěný krunýř; zimní spánek; býložravec; chráněná SAVCI: Sudokopytníci velbloud dvouhrbý a jednohrbý– v Asii a v Africe; v hrbu – tuk - zdroj potravy i vody; býložravci; využití člověkem - doprava, maso, mléko, kůže, vlna, trus Psovité šelmy fenek – v Africe; nejmenší druh lišky; velké uši; všežravec

Závěr: Jaké jsou přírodní podmínky v pouštích? Co z toho plyne pro organismy, které tu žijí? Kteří savci se přizpůsobili životu v poušti? Zařaď je do systému a stručně popiš. Kteří pavoukovci a plazi se přizpůsobili životu v poušti? Zařaď je do systému a stručně popiš.