Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Voldán Fabián L SPSE Božetěchova 3

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Voldán Fabián L SPSE Božetěchova 3"— Transkript prezentace:

1 Voldán Fabián 12.11.2012 1.L SPSE Božetěchova 3
Velbloudi Voldán Fabián 1.L SPSE Božetěchova 3

2 Velbloudi se řadí do dvou skupin jednohrbí (dromedár) a dvouhrbí (drabař)
Délka až 350 cm Výška až 250 cm Hmotnost 600 až 700 kg

3 Dromedár V přírodě je už vyhuben a žije jen ve zdomácnělé formě
Před zdomácňováním, které začalo už asi 4000 let př.n.l, žil Dromedár zřejmě v severní Africe a Arábii. Dnes je Dromedár významné hospodářské zvíře a chová se na původním území výskytu, v Přední a Malé Asii až po Indii. Jeho přirozeným biotopem byly polopouště a suché stepi, pouště a planiny.

4 Drabař Velbloud Drabař se vyskytuje ve Střední Asii a to konkrétně v Číně a Mongolsku. Obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m .n. m., kde teploty vystupují k 50 °C v létě a v zimě klesají na – 25 °C Je kriticky ohrožen v přírodě (odhad je kusů) Velbloud drabař je celkově mohutnější než jeho příbuzný velbloud dromedár

5 Velbloudi se dobře přispůsobili k podmínkám v poušti, dokážou bez vody přežít i několik týdnů (desetkrát déle než člověk). Za 10 minut vypijí až 50 litru vody. Jsou mimořádně odolní a otužilí, snáší pouště i drsné mrazy v pustinách. Velbloudi se díky zvláštní stavbě chodidel dobře pohybují po sypkém písku. Jejich kolébavá chůze je zapříčiněná současně pohybem obou nohou střídavě na pravé nebo levé straně zvířete, těmto zvířatům se říká mimochodníci.

6 Nozdry: Za pouštních bouří se mohou uzavřít a chránit dýchací cesty před zvířeným prachem.
Oční víčka: Se dvěma řadami hustých řas chrání velbloudí oči před zrnky písku a prachem. Hrby: Slouží jako zásobárny tuků. V době hladu a nedostatku velbloud tukové zásoby spotřebovává a využívá je k tvorbě energie nebo k produkci vody. Červené krvinky velbloudů jsou poměrně velké a na rozdíl od jiných savců nemají tvar piškotu, ale jsou kulaté. Je tomu tak proto, aby buňka mohla řídit poměrně složitý proces, díky němuž může velbloud dlouho žít bez vody.

7 Velbloudi v českých zoologických zahradách
Zoo Zlín Zoo Praha Zoo Brno Zoo Ústí nad Labem Zoo Vyškov Zoo Ostrava Zoo Plzeň Zoo Olomouc Zoo Liberec Zoo park Chomutov

8 Zdroje: http://upload. wikimedia
Wikipedie+kniha

9 Konec Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Voldán Fabián L SPSE Božetěchova 3"

Podobné prezentace


Reklamy Google