Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI"— Transkript prezentace:

1 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Nejpočetnější skupina sudokopytníků Žaludek rozdělen na 4 části (bachor, čepec, kniha, slez)

2 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
ŽIRAFA Žirafa je mohutný sudokopytník v současnosti nejvyšší ze všech suchozemských živočišných druhů. Samci dosahují velikosti od 4,8 až do 5,5 metru a váží až 900 kilogramů. Samice jsou obecně trochu menší a lehčí.

3 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

4 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
V zajetí se dožívá zhruba 25 let. Žije ve skupinách, ale ty nejsou stále. Za život vystřídá větší množství skupin.

5 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Anatomie žirafy Mezi význačné znaky patří velké oči a uši,chůdovité nohy s velkými chodidly a tenký ocas s oháňkou, která slouží například k odhánění much. Na hlavě má žirafa dva až čtyři růžky (osikony), které jsou u samců větší než u samic.

6 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

7 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Tyto růžky jsou zpočátku chrupavčité, později zkostnatí. Žádné dvě žirafy nemají stejné kresby na srsti. Cévní systém umožňuje bránit průtoku krve, aby při sklonění hlavy nedošlo k poškození mozku hydrostatickým tlakem.

8 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

9 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Rozmnožování Samice se páří s dominantním samcem v dané lokalitě. Samci o dominantu bojují přetlačováním se krky, někdy dokonce do sebe narážejí hlavami, často proplétají krky. Březost u samic trvá 457dní, po kterých se narodí 1mládě, jen výjimečně se narodí dvojčata.

10 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Obvykle se mláďata rodí v období sucha, těsně po narození váží mládě přibližně 70kg a měří okolo 2metrů. Přední nohy jsou delší než zadní. Žijí v afrických savanách.

11 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

12 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
VELBLOUD Došlapují na celou plochu posledních tří článků třetího a čtvrtého prstu (ostatní 3 prsty scházejí), hmotnost těla spočívá na chodidle, zespodu kryté pružným mozolem. Dlouhé nohy, delší krk, neforemná hlava, mohutný, krátce osrstěný a rozštěpený horní pysk.

13 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

14 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
typická chůze, vykračují najednou oběma pravýma, nebo oběma levýma nohama současně = mimochodníci (kolébavá chůze) velbloud dvouhrbý = drabař velbloud jednohrbý = dromedár ( dnes pouze domácí zvíře)

15 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Oči velbloudů chrání před zvířeným pískem silné řasy. Podobný účel mají i štěrbinovité, uzavíratelné a směrem nahoru posunuté nozdry, které navíc zabraňují většímu úniku vodních par z těla.

16 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

17 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Srst dosahuje velmi dobré kvality, je jemná a v zimě hustá, na některých místech těla dlouhá až 25 cm. Když po zimě velbloud líná, vypadává mu srst ve velkých chuchvalcích.

18 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

19 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Obývá nehostinné náhorní stepi a polopoušti v nadmořské výšce m n.m., kde teploty vystupují k 50 °C v létě a klesají na - 25 °C v zimě. Výheň pouště dokáže velbloud snášet mnohem déle než jiní kopytníci srovnatelné velikosti.

20 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

21 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Značný význam ovšem mají fyziologické adaptace - zahuštěné výkaly a moč, nízká frekvence dýchání, denní kolísání tělesné teploty v rozmezí stupňů či schopnost vydržet dlouhé týdny bez vody. Jejich metabolismus překoná až 20% úbytek vody v těle (člověka při 12% čeká smrt).

22 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Velbloudí potravu tvoří suchá trnitá pouštní vegetace, stepní a slanomilné rostliny. Prakticky jako jediný savec dokáže pít slanou vodu. Žijí ve stádech čítajících až 30 kusů. Každou skupinu vede starý samec.

23 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

24 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
V období říje samci často svádějí o samice urputné boje. Po 13ti měsíční březosti se rodí jedno mládě, prvních několik dní se pohybuje vratce a musí být matkou mnohdy podpíráno. Předpokládá se, že v poušti Gobi žije již jen několik málo stovek divokých velbloudů dvouhrbých ( ).

25 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

26 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
BIZON AMERICKÝ

27 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

28 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

29 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
ZUBR EVROPSKÝ

30 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

31 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

32 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
JELEN EVROPSKÝ

33 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
LOS AMERICKÝ

34 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

35 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
LOS EVROPSKÝ

36 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
SOB

37 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

38 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

39 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
KAMZÍK HORSKÝ

40 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI

41 SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Tur domácí


Stáhnout ppt "SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI"

Podobné prezentace


Reklamy Google