PERSONÁLNÍ PROCESY PŘIJETÍ ZAMĚSTNANCE Alena Kotousová, Václav Hašek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Advertisements

Pracovněprávní vztahy v organizaci
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Personální informační systém
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
P ŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ Přijímání pracovníků představuje řadu procedur, které následují poté, co vybraný uchazeč o zaměstnání je informován o tom, že byl.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Návrh struktury personálního spisu
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Struktura personální směrnice
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 5. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Personální procesy.
Návrh struktury personálního spisu
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Návrh struktury personálního spisu
Personalistika a odměňování pracovníků
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Skončení pracovního poměru
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Personální plán pro podnikatelský plán
Vypracovaly: Vendula Hrstková Petra Skaláková Jana Knapešová
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Ekonomika malých a středních podniků
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Transkript prezentace:

PERSONÁLNÍ PROCESY PŘIJETÍ ZAMĚSTNANCE Alena Kotousová, Václav Hašek

Postup před vznikem pracovního poměru – Osobní evidence Vzniku pracovního poměru předchází rozhodnutí vedoucích pracovníků o potřebě nového zaměstnance a vypsání požadavků na obsazované pracovní místo Před uzavřením pracovního poměru se uskutečňuje přijímací pohovor Každý subjekt organizuje přijímání zaměstnanců odlišným způsobem Výběr fyzických osob ucházejících se o zaměstnání z hlediska kvalifikace, nezbytných požadavků nebo zvláštních schopností je v působnosti zaměstnavatele

Postup před vznikem pracovního poměru – Osobní evidence V personální oblasti je používána řada dokumentů a tiskopisů Zaměstnavatel smí vyžadovat v souvislosti s jednáním před vznikem prac. poměru jen údaje, které bezprostředně souvisejí s uzavřením pracovní smlouvy Zaměstnavatel by měl žádat - pokud možno předem - předložení potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtový list) a může požadovat též pracovní posudek z předchozího prac. poměru

Schéma

Vznik pracovního poměru Pracovní poměr vzniká uzavřením pracovní smlouvy (popř. manažerské smlouvy), dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti (podepsáním smlouvy organizací i pracovníkem) Pracovní poměr vzniká jmenováním - pokud jsou osoby odvolány, nekončí pracovní poměr, ale končí pouze výkon té funkce

Povinnosti zaměstnavatele před uzavřením pracovní smlouvy Seznámit budoucího zaměstnance s právy a povinnostmi vyplývajícími z pracovního poměru, který má být uzavřen, s prac. a mzdovými podmínkami a dalšími okolnostmi

Pracovní smlouva Uzavírána ústně nebo písemně. Povinné náležtosti Další náležitosti

Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Dohoda o provedení práce - Nesmí přesáhnout 150 hodin v kalendářním roce,ústně i písemně, odvádí se pouze daň z příjmu Dohoda o pracovní činnosti – Nesmí přesáhnout 150 hodin, pouze písemně

Zvláštní pracovní poměry Souběžné pracovní poměry - Jedná se o p. p., které jsou na stejné úrovni Vedlejší pracovní poměr - Vykonáváme u jiného zaměstnavatele než je hlavní p. p. a na kratší dobu než 8 hodin Vedlejší pracovní činnost - Vykonáváme u stejného zaměstnavatele jako je hlavní p. p., ale jedná se o práci jiného druhu

Individuální informace o právech a povinnostech Zaměstnavatel musí do jednoho měsíce od vzniku p. p. zaměstnance písemně informovat o stanovených údajích o jeho právech a povinnostech, pokud by je neobsahovala přímo pracovní smlouva Zaměstnavatel musí uvést též údaje o platných kolektivních smlouvách a vnitřních předpisech (pracovní řád, dokumenty o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, atd.) Pokud by měly být informativní údaje uvedeny přímo v pracovní smlouvě, musely by být formulačně jednoznačně odděleny od smluvního obsahu a musí být jednoznačně vyjádřeno, zda jde o dohodu, nebo o sdělení Tyto údaje je třeba zaměstnancům poskytovat individuálně

Osobní spis zaměstnance Obsahuje: Vstupní údaje Údaje o zaměstnanci Kvalifikace Pracovní poměr Mzdy Ověřování znalostí předpisů Hodnocení zaměstnance Potvrzení o zaměstnání Pracovní kázeň

Povinnosti vyplývající z pracovního poměru Zaměstnavatel – Dodržovat prac. smlouvu, přidělovat práci, platit za její výkon, vytvářet podmínky pro práci, seznámit pracovníka s předpisy, přijatého zaměstnance přihlásit ke ZP a SP Zaměstnanec – osobně vykonávat práci, dodržovat prac. kázeň a bezpečností předpisy

Přijetí vhodného zaměstnance Cíl – Praktická část Přijetí vhodného zaměstnance

Bawag Bank Zadali jsme personálnímu útvaru úkol – Najmout zaměstnance na pozici Mraketingový specialista P.Ú. podal inzerát na internetový server Požadavky – Min. SŠ vzdělání (VŠ ekonomického nebo obchodního směru výhodou), minimálně 4 roky praxe, znalost AJ slovem i písmem, NJ výhodou, zkušenost s mediálními kampaněmi (plánování, příprava, exekuce), analytické a koncepční myšlení (práce se statistikami a analýzami), komunikativnost, kreativita, flexibilita, práce v týmu i samostatně

Přijatý zaměstnanec Ing. Lubomír Janáček

Lubomír Janáček S panem L. Janáčkem uzavřena Manažerská smlouva Seznámen s právy a povinnostmi vyplývajícími z pracovního poměru Pan Janáček se jevil jako loajální zaměstnanec, ale při inventuře ze dne 25.11.2007 se přišlo na to,že zpronevěřil 523 000 Kč Z tohoto důvodu s ním byl okamžitě zrušen pracovní poměr