Rámcový vzdělávací program 15. října 2007. Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r. 2000 - 2007 materiál k diskusi – r. 2002 –setkání autorů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Revize RVP SKAV, KULATÝ STŮL KE VZDĚLÁVACÍ POLITICE Praha
V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
PT – obecná charakteristika
Stručná zpráva o činnosti Jednota školských informatiků duben 2014.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Systém kurikulárních dokumentů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Etická výchova a Finanční gramotnost
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Telefonická poradenská linka pro pedagogy Statistika hovorů listopad červen 2010 srpen 2010 Mgr. Anna Rollová, František Šuranský.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Stanislava Krčková Podpora gymnázií AŘG
Autoevaluace dnes a zítra Procházková Lucie Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Podpora učitelů gymnázií jako pilířů kvality vzdělávání Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Společné setkání „minitýmů“
Implementační projekt KAP
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Podpora procesů uznávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Transkript prezentace:

Rámcový vzdělávací program 15. října 2007

Malé ohlédnutí – pohled do historie RVP pro gymnázia r materiál k diskusi – r –setkání autorů vzdělávacích oborů s učiteli gymnázií, při kterých se společně dotvářela podoba vzdělávacích oborů RVP GV –spolupráce s Krajskou radou AŘG 1. pracovní verze – 8/03 –veřejné připomínkové řízení (9 -12/03) –diskusní fóra s řediteli gymnázií ve všech regionech ČR (příprava projektu Pilot G/GP)

6/2004 Pilotní verze RVP GV určena pouze pro pilotní ověřování veřejně přístupná rozeslána na všechna Gy

9/2004 – 6/2006 (1. etapa projektu Pilot G/GP) 16 pilotních gymnázií – 20 ŠVP, ukázky na postup tvorby ŠVP – záznam + ukázky – Manuál připomínky k RVP ZV – Člověk a svět práce, UP úprava RVP GV, tvorba RVP GSP – spolupráce s pilotními školami, pracovní týmy, oborová setkání

10 – 11/2006 veřejné připomínkové řízení Celkem 84 dotazníků -asi 9 % gymnázií (33 z 376) (učitelé a ředitelé) -28 dotazníků od institucí a expertů Z jakých důvodů školy nevyužily příležitost ovlivnit podobu státního dokumentu, který bude určovat podobu vzdělávání jejich žáků?

10 – 11/2006 veřejné připomínkové řízení Důležitější úkoly - na posuzování RVP G školy nenašly čas. Skeptický pohled na možnost ovlivnit podobu tohoto dokumentu. Malá propagační kampaň. –cílená propagace – informace na webových stránkách (VÚP, MŠMT ČR, EDU.cz a ŠKOLA ONLINE) v tisku (Moderní vyučování, Učitelské listy, Učitelské noviny, Týdeník Školství) rozeslána tisková zpráva (do ČTK a České školy) em (všechna gymnázia, školské odbory krajů a vybrané instituce - pedagogické fakulty, PŘO MŠMT ČR apod.)

10 – 11/2006 veřejné připomínkové řízení Proběhlo už tolik diskusí a nejrůznějších setkání s učiteli a řediteli gymnázii, že už školy nemají potřebu se k dokumentu více vyjadřovat.

Finále – schválení RVP G a RVP GSP 8/2007 – tisk RVP a Manuálu 9/2007 – rozesílka RVP a Manuálu na všechna Gy v ČR

Změny v RVP G/GSP KLÍČOVÉ KOMPETENCE formulace všech klíčových kompetencí byly zpřesněny a mírně upraveny zohledněna připomínka na absenci klíčové kompetence pracovní, která patří mezi kompetence v ZV i SŠ –tato klíčová kompetence byla do RVP G doplněna –vzhledem ke svému charakteru a k návaznosti na RVP pro střední odborné vzdělávání byla kompetence nazvána kompetence k podnikavosti

Změny v RVP G/GSP VDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY Člověk a příroda –úprava vzdělávacího obsahu oborů Biologie, Chemie, Geografie, Geologie –zařazení vzdělávacího oboru Geografie i do oblasti Člověk a společnost

Změny v RVP G/GSP VDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY ICT –řada připomínek, především od odborníků z VŠ a z Jednoty školských informatiků (JŠI) –vzdělávací obor byl celkově přepracován tak, aby lépe vystihoval zaměření oboru jak na aplikační, tak i částečně na teoretickou informatiku a aby se nesoustředil pouze na problematiku technologií –vzdělávací obor byl v souladu se svou upravenou koncepcí přejmenován na Informatika a informační a komunikační technologie

Změny v RVP G/GSP Rámcový učební plán vzdělávacímu oboru Informatika a ICT byla přidělena minimální časová dotace 4 hodiny za celé 4 roky studia spojena časová dotace vzdělávacích oblastí Člověk a příroda a Člověk a společnost

Změny v RVP G/GSP DALŠÍ ZMĚNY začlenění problematiky finanční gramotnosti –byla již do značné míry v RVP G obsažena –doplnění neznamenalo příliš velké rozšíření vzdělávacího obsahu –problematika finanční gramotnosti se promítla do formulací klíčových kompetencí a především do vzdělávacího obsahu vzdělávacích oborů Občanský a společenskovědní základ a Člověk a svět práce –nevyplynula z výsledků veřejného připomínkového řízení, ale byla dána rozhodnutím MŠMT ČR vyplývajícím z dlouhodobých plánů rozvoje vzdělávací soustavy v ČR

Co můžeme nabídnout? ukázky ze ŠVP pilotních škol Konzultační centrum –telefonická konzultační linka – ová poradna –osobní konzultace Minikonference pro koordinátory ŠVP na gymnáziích –Liberec, –Brno, –Praha, –Plzeň, –Olomouc,

Co můžeme nabídnout? DVD „Rozhovory o školské reformě – ŠVP očima (nejen) učitelů“ –motivační materiál, výpovědi ředitelů a koordinátorů z pilotních škol a dalších odborníků Konference pro vysoké školy –zprostředkování zkušeností s konkrétní tvorbou a ověřováním ŠVP na PŠ pro zástupce VŠ –únor/březen 2008 Příručka Klíčové kompetence na gymnáziu –příručka, která pomůže učitelům gymnázií při práci s klíčovými kompetencemi –nabízí rozbalení klíčových kompetencí z RVP G a ukázkové lekce, jak klíčové kompetence v hodinách se žáky trénovat –květen 2007

Co můžeme nabídnout? Příručka s příklady dobré praxe pilotních škol –příklady dobré praxe (PDP), které byly zpracovány na pilotních školách a mohly by být inspirující pro ostatní školy. –září

Děkuji za pozornost PhDr. Stanislava Krčková