Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Advertisements

Politika, politické strany, politický pluralismus
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Politika a politické strany
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
Politologie jako věda Politika moc
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vznik státních útvarů V.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
STÁT A PRÁVO.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Dělení politických stran
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Studijní obor: Sociální činnost
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Teorie státu - pokračování
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mikroekonomie I Veřejná volba Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Politika Pavel Šuranský.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Demokracie Seminář politologie.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanská práva a povinnosti
Státověda.
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Práva a svobody a veřejná moc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
POLITICKÝ PLURALISMUS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Sociologie 13 Sociologie politiky

politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem) způsob rozhodování ve skupině s rozdílnými názory a zájmy

Způsoby provádění politiky Hledání konsensu – Společná diskuse – Hlasování Uplatňování moci

Stát politická organizace lidské společnosti sdružuje obyvatele určitého území státní moc je nezávislá a svrchovaná

Formy státní moci Monarchie – Absolutistická – Konstituční Demokracie – Přímá – Zastupitelská – (participativní)

Co je to demokracie? 1.výběr vlády pomocí voleb – docela rozumné, vláda měnitelná. 2. situace, kdy lidé vládnou sami sobě. – Nejsem ovládán někým zvnějšku, ale společně se rozhodujeme. – neomezuje se na situaci voleb, ale vyžaduje kontinuální zájem o politické dění ochota k nenásilí ochota a schopnosti k diskusi ochota k podřízenosti společným pravidlům

Občanská společnost Společnost svobodných občanů, kteří kromě svých osobních zájmů mají zájem i o rozumnou správu veřejných záležitostí. – Spolky, sdružení, nadace, kluby, politické strany, diskusní fóra, neziskové organizace, … Existence občanské společnosti je protiváhou k názoru, že ve vývoji společnosti jsou jen dvě důležité síly – stát a trh

Občanská společnost Vede dialog a spory se státem Vede dialog a spory s tržními institucemi Vede dialog a spory mezi sebou navzájem

Pravice a levice Levice důraz na rovnost lidí (egalitářství) stejná práva pro všechny důraz na potlačení chudoby a rozdílů bohatí – chudí často i nestandardní politické metody (mimoparlamentní…) obvykle požadavek silného státu – přerozdělování Pravice důraz na stejné šance pro všechny zdůraznění odpovědnosti jedince za sebe vnímání sociálních rozdílů mezi lidmi jako přirozených důraz na neomezování svobody jednotlivce obvykle požadavek slabého státu – minimální přerozdělování

Současná nespokojenost se státem a pokles participace Viz vybraná empirická evidence: – Volební účast – Důvěra ve státní instituce

Důvěra v některé instituce

Možná vysvětlení racionální volba – člověk má tendenci svěřovat veřejné záležitosti odborníkům, protože to je pro něj nejvýhodnější teorie přetížení státu – stát vzal na sebe příliš mnoho úkolů, není schopen jim dostát teorie oslabování státu – globalizace oslabuje státy jako politické hráče