Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_13 Politika a politické ideologie Téma sady: Člověk jako občan Obor, ročník: Ekonomické lyceum, Obchodní akademie (1. roč.), Sociální činnost, Veřejnosprávní činnost Datum vytvoření: duben 2013 Anotace: Politika, ideologie, demokratické ideologie Metodický obsah: Výklad nového učiva, procvičení a upevnění poznatků, orientace v obecných přístupech politické pravice a levice

2 Politika Co je politika?

3 Politika je … a jak se politiky nejjednodušeji zúčastnit?
CO: správa veřejných věcí, řešení daných problémů ve státě KDO: politické subjekty (např. pol. Strany) JAK: prosazují své hodnoty, cíle a zájmy a dělají politická rozhodnutí … a jak se politiky nejjednodušeji zúčastnit? nejprve VOLBY … a další možnosti: podporovat a založit občanské sdružení atd.

4 Co je to ideologie? Základní přehled demokratických ideologií.
Politické ideologie Co je to ideologie? Základní přehled demokratických ideologií.

5 Doplňte následující věty podle svého názoru:
Mám zkušenosti s … V mém hodnotovém systému stojí na prvním místě … Cílem mého vzdělání je … Ve společnosti mám takovéto postavení:… Mým největším úspěchem v životě je … Neobejdu se bez … Jsem dobrý/á v … Inspiruje mě … Metodika: Zodpovězením otázek studenti formulují významné součásti jejich životní ideologie. Cíl: zjištění, že každý má nějakou životní ideologii, neexistují pouze ideologie politické

6 Ideologie je - nepolitická a politická
Systém poznatků, zkušeností, hodnot, postojů cílů (odráží společenské postavení, osobnost, životní zkušenosti, potřeby, zájmy…) Je zároveň i praktický nástroj, s jehož pomocí lze prosazovat ideje anebo také manipulovat. Politická ideologie vyjadřuje způsoby řešení a spravování veřejných věcí v politice. Roli ideologií v politice však není dobré přeceňovat. Mohou mít zjednodušující tendenci a poté přejít v totalitarismus.

7 Demokratické ideologie Socialismus Liberalismus Konzervatismus stát
levice Pravice Demokratické ideologie Socialismus Liberalismus Konzervatismus stát Odpovědný stát Moderní demokracie právní stát Hodnota individua osobní odpovědnost Prosazuje, hodnoty Kolektivismus, solidarita Individuální aktivita jedince Historické tradice, svoboda, pevné nábož. Přesvědčení, osobní čest Ekonomický přístup Vysoké daně, přerozdělení prostředků, Sociální politika Ekonomická svoboda Volná tržní soutěž Hodnoty – rodina Soukromý majetek Levicový liberalismus Odpovědnost za individuální osudy Nutnost angažovanosti státu Pol. strany Metodika: pokud nechceme pracovat s jednotlivými panely, použijeme tento přehled.

8 Demokratické ideologie – doplňte:
Liberalismus Konzervatismus Socialismus Přerozdělování získaných prostředků Pevné nábož. Přesvědčení Důraz na ekonomické svobody Vzájemná solidarita Volná tržní soutěž Svoboda a historické tradice Vysoké daně Individuální aktivity jedince ochrana hodnot: soukromý majetek a rodina Částečná odpovědnost za spoluobčany Levice Pravice Pravice blíže středu ŘEŠENÍ doplňovačky: Liber – ekonom. Svobody – volná trž, soutěž-individ. Aktivita – částečná odpovědnost Konzer – nábož. Přesvědčení-svoboda, histor. Tradice-majetek a rodina Socialismus – přerozdělování – solidarita – vysoké daně -

9 Vytvořte pravolevé politické spektrum podle současných parlamentních stran v ČR
L S P Metodika: Studenti na pravolevém politickém spektru znázorní kroužkem či elipsou jednotlivé politické parlamentní strany. Velikost elipsy by měla přibližně odpovídat počtu mandátů jednotlivé strany v PČR.

10 Zamyšlení nad politickými ideologiemi
Která z ideologií je mi blízká a proč? Co mi na ní naopak vadí? Která z ideologií mě neoslovuje a proč? Líbí se mi na ní však toto: Promyšlení doma, popř. písemné vypracování

11 Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA.
Prameny a literatura DUDÁK, Vladislav. a kol. Občanská nauka pro střední odborné školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 326 s. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google